İlk ödemenin tarihini seçme

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
Merhabaler arkadaşlar,

Ekte gönderdiğim tabloda ödemenin yapıldığı ilk tarihi o sütündan bulup otomatik olarak K1'e yazılsın istiyorum.
Makro kullanmadan nasıl yapabilirim.
Ekte dosya üzerinde izah edilmiştir.

Saygılarımla

Ekli dosyalar

Ali

Uzman
Excel Vers. ve Dili
İş:Excel 2016-Türkçe
Tam net olarak ne istediğini anlamadım ama K1 hücresine

Kod:
=İNDİS($B$2:$B$151;KAÇINCI(DOĞRU;$C$2:$C$151<>"";0))
yazıp CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına birlikte basarak formülü giriniz.

Not: C sütununda ilk gördüğü verinin (metin yada sayı) solundaki tarihi alır.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
evet istediğim buydu çok teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
birde buna ilaveten şöyle bir geliştirme yapmak istiyorum. Aynı 6 aylık dönem içerisinde eğer giren tutar tekrar ödeme olarak çıkıyor ise o 6 ayın içerisinde bulan ilk para girişini atlasın bir sonraki 6 aydakini alsın.
Mesela ekteki dosyaya 2010'un ilk satırına 3.000.000 para girişi koyalım aynı zamandada hemen yan satırınıda gene 3.000.000 çıkış koyalım. Yani para giriş-çıkış yapalım. Mantıken bunun bir etkisi olmaması gerekir ancak şu an ki durumda oluyor. Yeni düzenlemenin gösterildiği dosya ektedir.

Bunu nasıl yapılabilir?

Ekli dosyalar

Ali

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Ne istediğiniz tam olarak açıklamamışsınız. Şu anki durumda ne oluyor. Neyin olması gerekiyor. Çıkan kısımlarda para yok. Olsa idi neresi alınacaktı. Nereler eşit olursa atlanacak. Atlandıktan sonra hangi kısımlara bakılacak. Bunun gibi birçok kısımı belirtmemişsiniz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
uyarınız için teşekkür ederim. Tabi dosyanın içine gömülünce bu tip ayrıntıları kaçırmışım.

Şimdi formülasyon kısaca şunu yapıyor. Giren sütünu (C) 'de giren para miktarlarıyla ortalama vadeyi buluyor. (Ekteki dosyada 174 gün) sonrasında bunu ilk para girişinin olduğu tarihle topluyor. Çıkan kısmında da Ödemeyi hesaplayan ayır bir formülasyon var. Toplam Sütünuda (E) o tarihteki net nakit akışını (Giren-Çıkan) ı hesaplıyor.

Ekteki dosyada L1 kutusundaki başlangıç tarihini bulurken ilk ödeme tarihini buluyor ancak eğer aynı tarihte para giriş çıkışı gösterilmiş ise bu tarihi atlıyor. . (Sizin gönderdiğiniz formülasyona ufak bir değişiklik yaparak bunu yaptım). (örnek: ekteki dosyada 30.05.2010'da para giriş çıkışı var ancak Toplam 0 olduğı için formülasyon bunu atlıyor ve L1'e yazdırmıyor). Ben bunu biraz daha iyileştirerek tabloda ki gibi 6 Aylık bölümlere bölünmüş aralıklarda eğer giren para kadar çıkan para da varsa o tarihi ilk para girişi olarak almasın istiyorum.
Yani ekteki dosyada görüldüğü gibi 30.07.2010 tarihinde 3.000.000 para girişi var ancak o altı 6 ay içerisinde 3.000.000 çıkış var. Bu tarihide L1'e yazırmasın istiyorum. Yani 6 aylık dönemdeki giriş çıkışları total kabul edip seçsin yada atlasın.

Saygılarımla,

Not: Bu bankacıların Leasing ödemelerinde bir kalem oyunudur. Para giriş çıkışı gösterip ortalama vadeyi ve faiz oranını daha aşağı gösterebilmektedirler. Formülasyonla hesaplamayı bundan bağımsız hale getirmek istiyorum.

Ekli dosyalar

Ali

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Sayın jeefo,30.07.2010 tarihinde 2.851.500 para girişi var. Çıkan kısmı boş. Siz sadece mantık kısmını anlatırsanız çözüm bulmaya çalışayım.

Benim için sizin yaptığınız diğer formülasyon ile şimdilik işim yok. L1 hücresine atlayarak tarih yazılınca sizin işinizi görecek sanırım ama bunun için mantığını anlatmanız iyi olacak. Sizin anlatımınıza göre etkin çözüm bulma kolaylaşacaktır.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
Yaptığım iyileştirmeleri de içeren yeni dosyayı eklemiştim ondaki verileri söylüyorudum. Yekrar yüklüyorum örnek yeni.xls adında. O dosyadan bakarsanız yapılması gerekenler örneklendirilmiştir.

Özetle şu: L1 hücresine yazdırılacak ilk para giriş tarihini bulurken, aynı 6 ay içerisinde aynı miktarda para çıkışı var ise bu tarihi atlasın.
Yani Net para girişinin olduğu 6 aydaki para giriş tarihini alsın.

Saygılarımla,

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Ali

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Ekteki gibi birşeymi istiyorsunuz. İkinci formülü ilkin yanına yeşil font ile belirlenen aralığa yazdım.

Yardımcı sütunları bilerek öyle bıraktım.İşleyişte daha hızlı olsun diye dizi formülüne çevirmedim.

Ekli dosyalar