İllerdeki Değerleri Bölge Bazında Toplama

Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2007
Merhaba arkadaşlar kendi işlerimi görecek kadar Excel biliyorum ama bir yerde yardıma ihtiyacım var. Dosya ekte.
Sorunum şöyle. Türkiyedeki iller şirketin çalışma şartlarına göre 8 bölgeye ayrılmış.
Bir sütünda iller var yan sütında o illere ait değerler var. illerin sırası karışık.
Ben yan tarafına hangi ilin hangi bölgeye (yani guruba girdiğini yazdım) amacım bu şekilde bir sürü rapor var bölgelere ayrılmadan rakamlar il bazlı olarak raporlanmış benim ise bu illere ait rakamları bölgelere ayırmam gerekiyor.
Bir formül veya bir yolu varmı.
Diyelim Ege Bölgesi aşağıdaki illerden oluşuyor .
AYDIN
BALIKESİR
ÇANAKKALE
DENİZLİ
İZMİR
KÜTAHYA
MANİSA
MUĞLA
UŞAK
Bu şekilde diğer bölgeleride tanımlayıp bu listeye uygulamak istiyorum ve bu illerin karşısındaki değerleri bölge olarak toplasın bende bölgelerin rakamlarını alayım.
Çünkü bu şekilde il bazlı bir çok rapor var ve benim onları bölge bazında değerlendirmem gerekiyor.
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Biliyorum bunun bir çözümü var ama ben bilmiyorum.
Yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim

Ekli dosyalar

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit TR - Microsoft Office 365 - Win11 Home
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-01-2026
Merhaba

F5'e ; =DÜŞEYARA(E5;$A$2:$B$82;2;0) yazıp F86'ya kadar aşağı kopyalayın, sonra da bölgeleri kendi aralarında toplatıp, istediğiniz hücrelere yazdırın,

Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2007
Çok teşekkür ederim

Çok teşekkür ederim kardeşim cidden sağolun.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2007
İlleri ve illere ait satırları katogorize etme

Merhaba dün bir sorum olmuştu çok sağolun cevap verdiniz. Orda verdiğiniz formülü bu ekte eklediğim dosyaya da uygulamak istedim fakat olmadı çünkü bu dosyada aynı ile ait birden fazla veri var.
ve ben bir bölgeye ait tüm verileri alt alta toplamak istiyorum. Bölgeye ait olan illerde belli. Ama aynı il birçok kez olduğu için yapmak zor oluyor.

Eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.

Yeni bir konu açmadım. Siz cevap verdiğiniz için tekrar bu sayfaya anlatmak istedim.
Birde bu tarz işlemlerin mantığını tam nasıl kaparım. bu tarzda exel eğitimi varmı.

Ekli dosyalar

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Merhaba,

Yardımcı Sütun kullanarak ;

Türkiye Toplam sayfası , AH2'de C2:AG2 aralığını toplatıp, AH2:AH139'a kadar aşağı kopyadıktan sonra, Sayfa2'de D4'e ; =TOPLA.ÇARPIM(--('Türkiye Toplam'!$B$2:$B$129=$C4);--('Türkiye Toplam'!$AH$2:$AH$129)) yazarak D84'e kadar aşağıya kopyalayın,

YADA yardımcı sütun (Türkiye Toplam sayfası AH sütunu) kullanmadan;

Sayfa2 D4'e ; =TOPLA.ÇARPIM(('Türkiye Toplam'!$B$2:$B$129=$C4)*('Türkiye Toplam'!$C$2:$AG$129))

Toplam sonuçlardan AFYON ilini test ettim, sonuç doğru çıktı, diğerlerini de siz kontrol edersiniz.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2007
Çok sağol arkadaşım ilgilenmişin. Ama galiba ben tam doğru izah edemedim. Ben bir ile ait verileri toplamak ve bölgelerin toplamını görmek istemiyorum. Ben aynen tabloda olduğu gibi illeri bölgelere göre guruplamak istiyorum diyelim ege bölgesi. 5 ili var ama bu beş il toplamda 3-4 kez tekrarlayıp ege bölgesi için 15 satır yapıyor diyelim. ben bu ege bölgesine ait 15 satırı biryerde veya alt alta görmek istiyorum . Orda gördüğün gibi her satırda buluna bölgenin bir ay içindeki rakamlarının değişimi var bende o rakamlardaki değişime göre bölgesel sonuç çıkartacağım ama şu an yapamadığım için tek tek elle bölgeye ait illeri seçiyorum ve boyuyorum . sonra renge göre sıralıyorum tabi bazen seçerken karıştırabiliyorum.
Yani ben şu tarzda bir ile ait iller alt alta gruplansın veya ayrı bir yere farketmez. Ben rakamların toplamına bakmıyorum. Kusura bakma ben galiba konunun adını yanlış yazdım ondan oluyor .
ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim . Eğer yardımcı olabilirseniz sevinirim .
MANİSA 7 457 457 438 457
UŞAK 9 247 247 234 247
İZMİR 5 113 113 106 113
İZMİR 5 464 460 394 464
İZMİR 5 437 434 419 459
İZMİR 5 654 645 544 654
MANİSA 7 113 113 113 113
DENİZLİ 4 236 234 205 236
ÇANAKKALE 3 56 56 56 56
AYDIN 1 137 137 137 137
BALIKESİR 2 48 48 42 44
MANİSA 7 0 0 0 0
MANİSA 7 0 0 0 0
MUĞLA 8 0 0 0 0
MANİSA 7 0 0 0 0
BALIKESİR 2 0 0 0 0

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Çok sağol arkadaşım ilgilenmişin. Ama galiba ben tam doğru izah edemedim. Ben bir ile ait verileri toplamak ve bölgelerin toplamını görmek istemiyorum. Ben aynen tabloda olduğu gibi illeri bölgelere göre guruplamak istiyorum diyelim ege bölgesi. 5 ili var ama bu beş il toplamda 3-4 kez tekrarlayıp ege bölgesi için 15 satır yapıyor diyelim. ben bu ege bölgesine ait 15 satırı biryerde veya alt alta görmek istiyorum . Orda gördüğün gibi her satırda buluna bölgenin bir ay içindeki rakamlarının değişimi var bende o rakamlardaki değişime göre bölgesel sonuç çıkartacağım ama şu an yapamadığım için tek tek elle bölgeye ait illeri seçiyorum ve boyuyorum . sonra renge göre sıralıyorum tabi bazen seçerken karıştırabiliyorum.
Yani ben şu tarzda bir ile ait iller alt alta gruplansın veya ayrı bir yere farketmez. Ben rakamların toplamına bakmıyorum. Kusura bakma ben galiba konunun adını yanlış yazdım ondan oluyor .
ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim . Eğer yardımcı olabilirseniz sevinirim .
MANİSA 7 457 457 438 457
UŞAK 9 247 247 234 247
İZMİR 5 113 113 106 113
İZMİR 5 464 460 394 464
İZMİR 5 437 434 419 459
İZMİR 5 654 645 544 654
MANİSA 7 113 113 113 113
DENİZLİ 4 236 234 205 236
ÇANAKKALE 3 56 56 56 56
AYDIN 1 137 137 137 137
BALIKESİR 2 48 48 42 44
MANİSA 7 0 0 0 0
MANİSA 7 0 0 0 0
MUĞLA 8 0 0 0 0
MANİSA 7 0 0 0 0
BALIKESİR 2 0 0 0 0
Merhaba,

Yanlış anlamadıysam bir çözüm ürettim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2007
İllerdeki Değerleri Bölge Bazında ayırma

Merhaba çok sağol arkadaşım ben şimdi yapmak istediğim en son neticeyi ekledim.
Benim ikinci sayfada verdiğim iller orada hangi ilin hangi bölgeye ait olduğunu belirtmek için.
Tabloda bir ilden bir çok kez geçebilir .
Ben tek tek bölgeye ait olan illeri seçiyorum elle ve onları bölge renklerine boyuyorum.
ve renge göre sıralıyorum rakamlardan da "0" olan değerleri koşullu biçimlendirme ile seçiyorum ve her bölgede o sıfır rakamlarına göre ben rapor hazırlıyorum diyelim nakara ilinde 5 tane bayi var beş ilçe dolayısıyla beş kere nakara geçiyor bana beşide lazım ben toplamını değilde onların bölge içinde ya içinde seyirlerine bakmak istiyorum.
oda sıfır rakamlarına göre açılan kapatılan bayilikler onlar.
yani benim istediğim şu an en son eklediğim gibi bir bölgeye ait il ilçeler bir yerde gruplansın ve bende bölge bazında değerlendirebileyim.
ve bu eklediğim nisan ayı böyle ben 19 ay incxeleyeceğim eğer bir yolu ollursa öyle yapmak istiyorum yoksa her bişr ayı tek tek elle seçim katogorize etmem gerekiyor.
Çok sağolun ilgilendiğiniz yardım etmeye çalışıtğınız için.
Eğer hallolurtsa çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Merhaba çok sağol arkadaşım ben şimdi yapmak istediğim en son neticeyi ekledim.
Benim ikinci sayfada verdiğim iller orada hangi ilin hangi bölgeye ait olduğunu belirtmek için.
Tabloda bir ilden bir çok kez geçebilir .
Ben tek tek bölgeye ait olan illeri seçiyorum elle ve onları bölge renklerine boyuyorum.
ve renge göre sıralıyorum rakamlardan da "0" olan değerleri koşullu biçimlendirme ile seçiyorum ve her bölgede o sıfır rakamlarına göre ben rapor hazırlıyorum diyelim nakara ilinde 5 tane bayi var beş ilçe dolayısıyla beş kere nakara geçiyor bana beşide lazım ben toplamını değilde onların bölge içinde ya içinde seyirlerine bakmak istiyorum.
oda sıfır rakamlarına göre açılan kapatılan bayilikler onlar.
yani benim istediğim şu an en son eklediğim gibi bir bölgeye ait il ilçeler bir yerde gruplansın ve bende bölge bazında değerlendirebileyim.
ve bu eklediğim nisan ayı böyle ben 19 ay incxeleyeceğim eğer bir yolu ollursa öyle yapmak istiyorum yoksa her bişr ayı tek tek elle seçim katogorize etmem gerekiyor.
Çok sağolun ilgilendiğiniz yardım etmeye çalışıtğınız için.
Eğer hallolurtsa çok teşekkür ederim.
Merhaba,

En son eklediğim dosya size çözüm değil ise ben anlattıklarınızdan farklı bir şey algılayamadım, dolayısı ile ;

Neyi, hangi sayfada ve nerede ve nasıl görmek istediğinizi, uzun uzadıya anlatmak yerine, örneklenmiş ve verileri manuel girilmiş bir çizelge ile sunun, bizler de bu çizelgeye göre verileri getirmeye çalışalım,

Teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2007
İllerdeki Değerleri Bölge Bazında ayırma

Merhaba
Bu ekteki dosyada ilk sayfada direk aldığım veriler ve ikinci sayfada illerin hangi bölgeye ait olduğu var ve üçüncü sayfada ise benim yapmak istediğim netice var.
Ben bir tablo felan istemiyorum aslında sadece bu ilk sayfadaki verileri üçüncü sayfadaki gibi alt alta sıralamak istiyorum. biri ilin veya bölgenin toplamı değil.
İstanbul te il ama bir dsürü ilçesi bayileri var ben onları aynen olduğu şekilde her ilçeyi bağlı olduğu ille beraber ait oldu bölge de sıralansınlar istiyorum. Bu her bölge ayrı sayada olabilir.
ben kendim yaparken tek tek el ile bölgeye ait illeri seçiyordum ve onu renge boyuyordum ki belli olsun diye .
O da çok uğraşıtırıyor.
Bir şekilde bir formül bir makro bir şey vardır ilk sayfaya böyle verileri yapıştırırım sonra diğer sayfaya veya bir şekilde verileri bölgelere göre gruplandırır.tabi bu liste daha sonraki aylarda daha uzun olabilir. Yani bir bölgede daha fazla bayi açılabilir ve satır sayısı artabilir.
Umarım anlatabilmişimdir.
ilk sayfa veriler son sayfa benim yapmak istediğim netice. ikinic sayfada da bölgeye ait olan iller var.
Her şey için tekrar teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Merhaba,

"Yapmak İstediğim" sayfasında, D ve E sütunu sabit kabul edilerek, F:J aralığı (5 gün) formüllendi,

İstediğiniz çözüm bu ise ilk 5 günün formüllerini inceleyerek, diğer günleri (K:AI) de siz düzenleyebilir siniz.

Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2007
Çok sağol arkadaşım sizide uğraştırdım.
Ellerinize sağlık elinizden geleni yaptınız. gerçi ben derdiim tam çözemedim ama sağolun siz uğraştınız. Ben artık elle yaparım.