İnternetten Farklı Ülke ve Farklı Şehirler İçin Saat Çekmek

Excel Vers. ve Dili
İngilizce
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
23.11.2020
Merhaba arkadaşlar,

Şöyle bir durum var; çalıştığım şirketin 20'den fazla ülkede ve farklı şehirlerde faaliyeti var ve daha da artıyor. Bu ülkelerin her birinden bana mail geliyor ancak ben bunları outlook'da Türkiye saati ile görüyorum. Ben mail gönderim saatine göre performans hesaplaması yapıyorum.

Mesela Kazakistan, Rusya gibi ülkelerde farklı şehirlerde de saatler değişiyor.

Ben bu ülkelerin ve şehirlerin saatlerini tek tek "UTC +2" UTC +5" gibi excelde ayrı bir sayfaya girerek, şehirdeki mağazaya göre buradan çektirecektim. Ben outlook'da gördüğüm saati yazacaktım ve formülle bunu gönderilen şehirin lokal saatine çevirecektim.

Ancak ben her şehirin ve ülkenin saatini araştırırken şöyle bir durum farkettim;
Mesela Kazakistan'da gün ışığına göre saat ayarlaması yapılmıyormuş, bazı şehirleri GMT +5, bazıları GMT +6'da. Buraya kadar sorun yok, dediğim gibi bunları tek tek yazmaya razıydım. Sıkıntı şurada başlıyor, Türkiye ve bazı ülkeler yaz saati uygulaması yapıyor, bazıları yapmıyor. Normalde Fas ile saat farkımız 3 saat ama geçen gittiğimde kral bir karar almış, yaz saatini falan da işin içine katınca saat farkımız 1 saat oldu. Biz 1 ay önce yaz saatine geçmişken başka bir ülke bizden 2 hafta sonra yaz saatine geçebilir. Yani özetle bu saat farkları değişiyor, o yüzden ayrı bir sayfaya yazmam çok da işe yaramayacak.

Bu şehirlerin kodlarını girsem, her kod için de bir link yazıp o anki yerel saati alsam. Sonra o andaki Türkiye saati ile farkını hesaplayıp, mailin gönderiliş saatini hesaplayabilirim.

Sorun şu ki, bu bahsettiğim link yazıp saat çektirme işini ben bilmiyorum.
Excel'de sadece formül biliyorum, VBA bilmediğim için makro yazamıyorum.
Eğer bu işi makro kullanmadan formül ile yazmak imkanı varsa çok memnun olurum, böylece ben de yeni bir şey öğrenmiş olurum. Ama imkan yok ise makro olarak da yardımlara açığım. Ancak her yeni şehir yada ülke olduğunda sizleri rahatsız etmemek adına, nasıl güncelleyeceğim konusunda da bilgi verirseniz çok sevinirim.

Şimdiden yardımcı olan, yardımcı olmak isteyip de olamayan, yardımcı olmayı düşünen, uğraşan, uğraşıp yapamayan herkese teşekkür ederim. Yardım etseniz de etmeseniz/edemeseniz de sağ olun :)

Excel Vers. ve Dili
2013 türkçe
Merhaba,

benim de bu konuda pek bir bilgim yok ama şöyle bir tavsiyede bulunmak isterim.
öncelikle bu saat bilgilerini nereden çekeceksiniz onu belirleyin,
ikincisi de forumda "döviz kuru" diye arama yapın. internetten döviz kuru çekmek ile ilgili bir sürü örnek mevcut. biraz düzenlemeyle işinize yarar diye düşünüyorum.

kusura bakmayın benim de bilgim olmadığı için pek faydalı olamıyorum ama en azından mantık yürütüp bir yol belirlemenize yardımcı olurum diye düşündüm.

umarım sorununuzu çözersiniz, iyi günler dilerim.

Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
Merhabalar,

Outlook'da;
E-posta üzerine çift tıklayıp yeni pencerede açıp, Dosya-Özellikler (File-Properties) ile e-posta özelliklerine erişebilirsiniz.
Burada e-posta'nın gönderildiği yerdeki saati UTC olarak görebilirsiniz.

Böylelikle her bir e-posta'nın UTC olarak gönderildiği saati bulmuş olursunuz.
Gönderdiğiniz maillerin de aynı şekilde UTC olarak saatleri belli olur.
Gönderen kişinin ülkesindeki saat uygulamasından bağımsız olarak UTC saatleri elde etmiş olursunuz.

Çıkarma yaparak da doğrudan aradan geçen zamanı ölçüp değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz.

Bu verinin topluca/otomatik olarak nasıl alınabileceği konusunda bir bilgim yok maalesef, sadece gelen e-postalarda bu bilginin olduğuna dikkatinizi çekmek isterim.

Umarım faydalı bulursunuz,
Saygılarımla.

ÖmerBey

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhaba, ekteki dosyayı inceleyiniz. Umarım işinizi görür...

Bir de saat farklarını gösteren şöyle bir site var: Link

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
İngilizce
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
23.11.2020
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim.
"exceluygulamalari" rumuzlu arkadaşın dediği gibi yapınca da gösteriyor. Ancak önemli not, outlook "file-->properties" yapınca açılan ekranda benim gördüğüm Türkiye saatini gösteriyor, yanında "+0300" yazıyor. Bunu şöyle yorumlamak lazım; bu gönderilen yerdeki saatin sizin sistem saatinizle olan farkını gösteriyor. UTC yada GMT'ye göre düşünmeyin.
Yani, Astana Türkiye'den 3 saat ileride, ben saat 8'de mail aldığımda aslında Astana maili saat 11'de atmış oluyor. Ben bahsedilen ekranda +"0300" görüyorum. Astana UTC +5'te, Türkiye ise UTC +2'de. UTC'ye göre olsaydı, orada "+0500" görmem gerekirdi.
Dediğim gibi "exceluygulamalari" rumuzlu arkadaş çok yardımcı oldu, sadece başka kullanacak olan arkadaşlar var ise uyarmak için yazıyorum.
"mucit77" hocam gönderdiğiniz dosya çok kullanışlı, ben, dediğim gibi VBA bilmediğim için makro bilen bir arkadaşa teslim ettim, o gerekli modifiyeleri yapıp bana verecek. Teşekkür ederim.
"Eyupcan Tasar" hocam size de teşekkür ederim. Konuyu çözemeseydik sizin dediğiniz gibi yapacaktık, sanırım şu an çözüldü gibi. Size de teşekkür ederim.
Herkese kolay gelsin, iyi çalışmalar.