İNTERPLASYON YÖNTEMİ İLE TANK KALİBRASYONU

Katılım
28 Aralık 2018
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
türkçe
Merhabalar
Bi konuda yardımınıza ihtiyacım var.
1. öncelikle interplasyon yöntemi ile tank kalibrasyon cetveli oluşturabiliyormuyuz
2. örnek verecek olursam bi tankımız var 15.000 litrelik bi kaç adet mm seviyesindeki yakıt miktarını biliyoruz. ama tankın bombeleri ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamıyoruz fakat şöyle bir şey mümkünmü dür.
örnek: "tank 15.000 litrelik" tank "prob( yakıt miktarını ölçen uzunluk çubuğu ) uzunluğu 2500 mm " interplasyon yöntemi bildiğim kadarıyla 3. bilinmeyeni bulmak için kullanılır doğru ama öğrenmek istediğim interplasyon tanktaki yakıt miktarı seviyesi 1250 nin üstüne gelmeye başladığında ters algoritma yapıyormu ? bombeden dolayı ?
 

excel41

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
762
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
merhaba ;

Bütün silindirik özelliğe sahip sekiller, % 50 doluluk seviyesinden sonra ters algoritma ile devam eder , nasıl ki ilk dolum sürecinde, başlangıç algoritma değerleri devreye giriyor ise % 50,00001 den itibaren, ters algoritme çalısmaya baslayacaktır. Kaldıki akaryakıt sektöründe saklama koşulu itibarı ile en çok tercih edilen tanklar ,büyük cogunlukla 1-Daire 2-Elipsoit tanklardan ibarettir ( çogunlukla tercih edilen )
sorunuza gelince 15000 LT dediniz hacim yüksekliğini ( kalibrasyon cetveli ile yapılan ölçüm ) paylaşırsanız tank şeklini öğrenme durumu söz konusu olabilir
 
Katılım
28 Aralık 2018
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
türkçe
Sayın Excel 41
Ben tank kalibrasyon cetvelini yapmak istiyorum zaten şöyle bi özet bilgi vereyim size örnek olarak gerçek bilgiler değildir.
= tank kapasite 15.000 , tank prob uzunluğu 2500 mm , 50 mm de 140 litre 800 mm 4800 litre 1600 mm de 8000 ,2500 mm de 15.000 değerlerini alarak bir tank kalibrasyon cetvelini oluşturmak.
 

excel41

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
762
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Sizi gayet iyi anladım ne istediğinizi bende akaryakıt sektöründe çalısmaktayım ve birden fazla istasyonlarımızdaki sorun olduğundan dolayı ilgi alanımda olan bir konu
http://www.excelgurusu.com/yatay-silindirdeki-sivinin-hacmi/ linkine bakarsanız fikir sahibi olursunuz , Serdar hocamın değerli çalısmasından esinlenerek ,bilinmeyen bir değere daha, dikkat edilmesinde fayda var ( Tank duvarı Et kalınlığı ) eğer bu değer girilmez ise yada payda olarak değerlendirilmez ise çok ciddi sapmalar olacaktır
ve son olarak sanırım tankınızın geoetrik sekli 1/2 elipsoid
 
Son düzenleme:
Katılım
28 Aralık 2018
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
türkçe
Serdar Bey, excel41 Bey
Bilgileriniz için teşekkür ederim fakat şunu söylemem gerekir ki excelde makro ve formüllerle yeni yeni çalışmaya başlıyorum bunun dışında öğrenmek istediğim konu şu?
1- herhangi bir tankın sadece uzunluğunu biliyoruz ve bazı mm seviyelerindeki yakıt miktarını.
2-interplasyon yönteminde aradaki bilinmeyenleri buluyoruz her ne kadar sağlıklı olmasada fakat interplasyon yöntemine ek olarak tankın uzunluğundan ve belirli mm seviyelerindeki yakıt miktarından ters algoritma yapan bir formül oluşturarak bunu interplasyona entegre ve veya ek olarak nasıl yapabiliriz. bununla ilgili formülleri siz ustalardan talep etmekteyim. her ne kadar sağlıklı veri olmasada mevcut sorunlarını minumuma indireceğini bildiğim için böyle bi talebim bulunmakta.
 
Üst