İşlemci mi Ram mi?

Excel Vers. ve Dili
excel 2010 türkçe
Aramızda mutlaka çok ağır dosyalarla çalışan arkadaşlarımız vardır. Ağırdan kastımız nedir? çokca koşullu biçimlendirme bulunduran, yoğun formül hesaplaması, bolca satır sütun veri tutan, bolca makro yada kod çalıştıran vs. dosyalar.

benim sorum şu olacak... Çalışma kitaplarında hesaplamalarda ve çalışma esnasında takılma, yavaşlama vb sorunları gidermek için önce işlemci değişimine mi yoksa ram artırımına mı yönelmek mantıklıdır.

Benim şu anda kullandığım sistem
İntel İ3 m370 işlemci 2,4 ghz
4 gb ram
450 gb HDD
Windows7 Home Premium 64 bit

Bir sonraki sistemimi alırken nelere dikkat etmem gerekir?

kemal turan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 32 bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-10-2032
Merhaba,
Bildiğim kadarı ile excel 2010 ram üzerinden işlem yapıyor.Bu sürümde ram etkili olacaktır.
Fakat en etkilisi siz işinizi excelleştirirken farklı bir verikayıt ve sorgulama mantığı geliştirmenizdir.
Özet tablolar bu noktada çok büyük katkı sağlamaktadır.
Veri deponuzda formüllerin olmaması ve sorgulamada özet tabloları kullanmanız büyük katkı sağlar.
Selametle kalın.

Excel Vers. ve Dili
excel 2010 türkçe
Kemal bey selam
Veri deponuzda formüllerin olmaması derken veritabanını ayrı bir dosyada tutmayı mı kastettiniz?
ayrıca misal.... sizin çalıştığınız en büyük excel dosyası kaç MB dır?

kemal turan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 32 bit
06-10-2032
Ayrı bir dosyada tutabilirsiniz.Özet tablo kapalı dosyadanda veri çekebilir.
Benim kullandığım en büyük çalışma sayfam 6,1 mb.tır.
Bunun içerisinde 8500 adet ürün 8500 satır stok sayfası, 12.000 satırlık müşteri satış bilgileri, 15000 satırlık gelen ürün verileri ve diğerleri..
Dosya toplamı 15,5 mb.tır.
Bu verilerle hiç bir yavaşlama yaşamıyorum.
Uzmanlarımızın yardımı ile makrolar ve Özet tablolarla işlerimi çok kolay yapabiliyorum.

Excel Vers. ve Dili
excel 2010 türkçe
benim de şu anda üzerinde çalıştığım dosya 26 MB
21 çalışma sayfasından oluşuyor
her çalışma sayfası ortalama 1200 satır ve 459 sutunluk bir alanda çalışıyor. Ama tabii ki bunların hepsi dolu değil. Benim tahminim dolu hücreler toplam hücrelerin 70% ini geçmez. Kod çalışmıyor. 4-5 tane makro kaydettim ve butona adadım. Basınca çalışıyor ama çok uzun ve komplike makrolar değil açıkcası.
İlk başlarda çok hızlıydık ama sanırım 15 MB dan sonra biyerlerde artık 4 işlemci hesaplanıyor yazısını gözle görür hale geldik.Şu anda birkaç saniye boyunca görüyorum. Bolca formül var bunların bir kısmı içiçe formüller mümkün olduğunca kısa tuttum.
Acaba diyorum bir sonrakinde i7 işlemciye geçmek ne kadr fayda yaratır? Çevrenizde var mı i7 işlemcili sıkı bir konfigurasyon ile çalışan arkadaşınız? Donanım ile ilgili web sitelerinde işlemciler daha ziyade oyun konusu ile yanyana geçtiği için tam bir fikir edinmek fırsat olmadı.

kemal turan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 32 bit
06-10-2032
Merhaba,
Ben 2 sene önce işimi excelleştirmeye başladığımda senin sorunlarını yaşadım.
işlemciyi değiştirdim,ram i 4 katına çıkardım ama olması gereken performans için yeterli olmadı.
2 yıl önceki işlem sayım o zaman 1000 satırdı şimdiki 12000 satır.
Buna rağmen hiç bir sıkıntım yok.
Hangi sektörde çalışıyorsunuz bilmiyorum, ama yapmanız gereken tablolama ve sorgulama biçiminizi değiştirmeniz.
aksay.doru@istikbal.com.tr adresine dosyanızın tamamını gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım.