istatistiksel işlevlerin kullanımı

Katılım
7 Ocak 2006
Mesajlar
2
örnek bir veri tablosu oluşturuyorum daha sonra basıklık,çarpıklık,dörttebirlik,geometrik ortalama,harmonik ortalama,ortanca,ortalama,kovaryans,korelasyon,varyans,standart sapma,permütasyon,sıklık,kombinasyon,rank,standartlaştırma ve yüzdebirlik gibi işlevleri gerçekleştirmek istiyorum.istatistikçi olmam hasabiyle bunları iyi bir şekilde anlamam gerekiyor. yardımlarınızı bekliyorum
 

mehmett

Altın Üye
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
2,571
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 Türkçe
Sn musababdullah

Forum üyelerinin içinde istatistikçi olanların sayısı çok az, dolayısıyla arşivimizde istatistik konusunda pek soru-cevap yok. Veri tablonuzun küçük bir örneğini buraya eklerseniz ve yukarıda saydığınız işlemlerin kısa birer tanımını yaparsanız size yardımcı olmak isteyenler çıkacaktır.
 
Katılım
7 Ocak 2006
Mesajlar
2
istatistiksel işlevlerle alakalı örnek tablo

ekte bir örnek var basit birşey. bu tablo üzerinde aşağıdaki işlemleri nasıl uygularım.

basıklık:Basıklık, normal dağılımla karşılaştırıldığında, bir dağılımın göreceli dikliğini ya da düzlüğünü verir. Pozitif basıklık, görece dik bir dağılımı belirtir. Negatif basıklık görece düz bir dağılımı belirtir.Sayı1, sayı2, ... basıklığını hesaplamak istediğiniz 1 ile 30 arasında bağımsız değişkendir. Noktalı virgüllerle ayrılan bağımsız değişkenlerin yerine, tek bir dizi veya bir dizi başvurusunu kullanabilirsiniz.

çarpıklık: Çarpıklık, bir dağılımın ortalaması etrafındaki asimetri derecesini belirtir. Pozitif çarpıklık, asimetrik ucu daha yüksek pozitif değerlere doğru genişleyen bir çarpıklığı belirtir. Negatif çarpıklık, asimetrik ucu daha düşük negatif değerlere doğru genişleyen bir dağılımı belirtir.Sayı1, sayı2 ... çarpıklığını hesaplamak istediğiniz 1 ile 30 arasında bağımsız değişkendir. Noktalı virgüllerle ayrılan bağımsız değişkenlerin yerine, tek bir dizi veya bir dizi başvuruyu kullanabilirsiniz.

dörttebirlik:Veri kümesinin dörtte birini verir. Dörttebirlikler genellikle, popülasyonları gruplara bölmek için satışlarda ve araştırma verilerinde kullanılır. Ã?rneğin, bir popülasyonda gelirlerin en yüksek yüzde 25'ini bulmak için DÃ?RTTEBİRLİK fonksiyonunu kullanabilirsiniz. DÃ?RTTEBİRLİK(dizi;dörttebir)
Dizi dörtte bir değerini bulmak istediğiniz bir dizi veya sayısal değer hücre aralığıdır.
Dörttebir hangi değerin döndürüleceğini belirtir.

geometrik ortalama: Pozitif bir dizi ya da veri aralığının geometrik ortalamasını verir. Ã?rneğin, değişken oranlara sahip bileşik faiz veri olduğunda, ortalama büyüme hızını hesaplamak için GEOORT fonksiyonunu kullanabilirsiniz. GEOORT(sayı1;sayı2;...)
Sayı1, sayı2, ... modunu hesaplamak istediğiniz 1 ile 30 arasında bağımsız değişkendir. Noktalı virgüllerle ayrılan bağımsız değişkenlerin yerine, tek bir dizi veya bir dizi başvuruyu kullanabilirsiniz.

bu tanımlar zaten excelin "fonksiyonlar için yardım" başlığı altında olduğu için hepsini yazmadım.

not: bir yanlış anlamayı düzelteyim,henüz istatistik öğrencisiyim
 
Üst