Kendiliğinden Bozulan ve Düzelen Macrolu Dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2003- Türkçe
Dün başıma gelen enteresan bir olay hakkında fikirlerinizi almak istiyorum.

Her zaman kullandığım macrolu excel dosyalarımda birden bire (dosyada hiçbir değişiklik yapılmamışken) macrodaki tüm hücre referansları kaydı ve saçma sonuçlar vermeye başladı. Ayrıca dosyadaki formüller de hesap yapmıyordu. Formüllerin hesap yapmasını sağlamamın tek yolu formülün içine tıklayıp enter'a basmaktı.

Bu durum dosyayı bir keresinde read-only açtığım zaman (ki dosya kimsede açık değildi ve dosyanın açık olduğu kullanıcı adı yerinde çalıştığım şirketin adı yazıyordu) düzeldi ve artık tüm macrolarım düzgün çalışıyor.

Anlam veremediğim bu durum hakkında fikri olan arkadaşlardan görüş bekliyorum.

Saygılarımla.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003, 2007, 2010 (TR)
Merhabalar,

Benim aklıma gelen muhtemel sebep; daha doğrusu senaryo şu şekilde...

Makronuzun ne iş yaptığını bilmesem de; makrolardaki hücre referansının kayması, orjindeki bir hücreye, offset (kaydırma) komutu vermenizle alakalıdır. Eğer orjin değişirse, kodların refere aldığı tüm hücre aralıkları da değişmiş demektir. Orjinin değişmesini tetikleyen olay ise; ADLANDIRILMIŞ bir hücre (formüllerle oluşturulmuş bir özel ad'da olabilir) kullanmak olabilir. Eğer ÖZEL AD'ın hesaplamasında bir şaşma ( mutlak referansın, göreceye değişmesi gibi) meydana gelmişse, makro hatalı sonuçlar üretmiş olabilir. Bir başka açıdan ele alındığında, Excel'in otomatik hesaplama yeteneği devre dışı bırakılmışsa da, -anlattığınız duruma göre- benzer hatalar meydana gelebilir.

Dosyanın değişmediğini söylemektesiniz ama mutlaka değişen bir şeyi gözünüzden kaçırıyorsunuzdur.

..