kübaj hesaplama farklı bir düzende hesaplatma

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-03-2025
merhaba sayın hocalarım
daha önce bu sorumla ilgili dosyamı ve çözümünü ekleyerek yeni bir soru sormak ihtiyacı duydum

soru dosyamda gerekli açıklamaları yaptım.

Ekli dosyalar

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Sanırım örnek belgenizde bir hata var.
AD11 hücresinde =V14 yerine =T14 formülü uygulanmış ve bu hata
hedef kübaj sayısının 92,100 yerine 86,945 olarak yazılmasına neden olmuş.

S ve T yardımcı sütunlarını ve AA:AG sütunlarını kullanmak yerine,
hedef hücre olan X8'in 1 altındaki X9 hücresine aşağıdaki formülü
uygulayıp aşağı doğru kopyaladıktan sonra,
X8 hücresine uygulanacak basit =TOPLA(X9:X14) formülüyle sonuca ulaşabilirsiniz sanırım.

Bunu tek formüle dönüştüremedim, halledersem tekrar yazarım.
.
Kod:
=EĞERHATA(ORTALAMA(İNDİS($V$9:$V$14;2*SATIRSAY($V$8:V8)-1;1);İNDİS($V$9:$V$14;2*SATIRSAY($V$8:V8);1));0)*10

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer baran hocam ilginiz için teşekkür ederim sizin örnek çözümünüzü arşivime aldım
ben sorumla ilgili küçük bir 6 satırlık örnek vererek sordum ama sizleri yanıltmış olmuşum benim 1-2-3 yazdığım yerler sizlerde 2 satırda bir atlanan değerler gibi bi şifrelemeye yada çözümlemeye götürmüş ancak gerçek tablomda böyle bir sırada değiller size gerçek bir kübaj hesapladığım tablomu ekleyecem ve neden yardımcı sütunlar kullanarak 1-2-3-4.. gibi sayılar vererek çözmeye çalıştığımı anlatacam.

ekli gerçek çalışma dosyasında
ben sadece sarı dolgu yerdeki kilometreleri ve her km deki kesttekia alan değerlerini yazıyorum (not : bir km için 2 tane kesit değeri olabiliyor.)
hangi kilometre ikililerini alarak ortalama alan bulmak için ise C ve D yardımcı sütunlarını kullanıp buralara 1 den başlayarak numaralar veriyorum ve dikkat edilirse numaralamada bir kural yok çözümleme için örneğin C18 e 11 yazdığım yani 11. km D19 da 11 yazdığım 11. km bir kısım oluşturuyor ve buranın hesaplaması dikkat edilirse G16:H16 aralığında hesaplanıyor.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam,
#1 ve #3 mesajlardaki ekleri incelediğimde gözüme çarpan ilk konuda uyarıda bulunmak istedim..
"Eski Sorum Çözüldü" , dediğinizde önerilen formül, Ano Boyları hep aynı değer (örnekte 10) olduğu zaman problem yaratmaz. Fakat #3 mesajdaki örneğe bakıldığında Ano boyları da değişkenlik seyretmektedir. Böyle değişkenlik olduğunda, #1 mesajdaki önerilen formül hatalı sonuç üretecektir.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
#1 mesajda F8 hücresinde önerilen formül :

=EĞERHATA(TOPLA.ÇARPIM(KAYDIR($C$10;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($C$9:$C$14)-1)-KAYDIR($C$9;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($C$9:$C$14)-1))*ORTALAMA(KAYDIR(D$9;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(D$9:D$14)-1);KAYDIR(D$10;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(D$9:D$14)-1));0)

Tablonuzun yapısına göre de, bu formülde yapılacak düzenleme (Ano boyları aynı kalsa ya da değişkenlik seyretse)

Kod:
[B]=EĞERHATA(TOPLA.ÇARPIM((KAYDIR($C$10;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($C$9:$C$14)-1)-KAYDIR($C$9;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($C$9:$C$14)-1))*(KAYDIR(D$9;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(D$9:D$14)-1)+KAYDIR(D$10;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(D$9:D$14)-1))/2);"")[/B]
ve bu formülü #3 mesajınızdaki tablo için de kullanabilirsiniz. (referansları değiştirerek)
Şöyle ki,

Kod:
=EĞERHATA(TOPLA.ÇARPIM((KAYDIR($E$7;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($E$6:$E$73)-1)-KAYDIR($E$6;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($E$6:$E$73)-1))*(KAYDIR(F$7;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($F$6:$F$73)-1)+KAYDIR(F$6;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($F$6:$F$73)-1))/2);"")
Fırsat bulabilirsem, bu formül kullanılarak #3 mesajdaki tablonuzu genel , dinamik bir yapıda yapmaya çalışacağım..
kolay gelsin..

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
#3 nolu mesajımda eklediğim veriler en genel durum içindir.
belli kuralları yoktur (ano boyları değişken olabilir. herhangi bir km deki kesit değeri 1 tanede olabilir 2 tanede olabilir. önemli olan hangi km ikilisi ile alanlar ortalaması yapıp ano boyu ile çarpıp kübajı olmaktır.) bir karayolları kesin hesaplarında bu kübaj klişesini çok kullanırız ve kübaj hesabını detaylı göstermek için tablo ile sonuca gideriz. benim amacım ise km ve kesitler belli iken tek formülde sonuca nasıl giderim.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın sakman26 son formülüzün genel tablodaki doğru çözümü sağladı ve benim yardımcı sütunlarımı kullandırmadan (C ve D sütunlarını) çözüm sağladı.

Fırsat bulabilirsem, bu formül kullanılarak #3 mesajdaki tablonuzu genel , dinamik bir yapıda yapmaya çalışacağım..
kolay gelsin.. ne yapmak istediğinizi merakla bekliyorum.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam

Fırsat bulabilirsem, bu formül kullanılarak #3 mesajdaki tablonuzu genel , dinamik bir yapıda yapmaya çalışacağım.

ifadesinden amacım genel olarak , km ve kesit değerlerinin bir bölümü / tamamı için otomatik bir yapı oluşturulması idi...

Bu amaca yönelik , hazırladığım dokuman ektedir. İnceleyiniz.
İncelediğinizde ne demek istediğimi hemen anlayacaksınız zaten...

Son düzenleme:

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın sakman26
çok teşekkür ederim #8 nolu mesajdaki çözüm için

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
rica ediyorum
kolay gelsin..

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın sakman26 #8 nolu mesajınızdaki formülün analizini yapabilirmiyiz.
hangi km değerlerin, ve kesit alanlarını alması gerektiğini formülde nasıl belirledik inceledim ama anlayamadım.

ayrıca sayın sakman26 aynı çalışmayı ad tanımlama yapmadan uzun formüllerle tekrar yapabilirmisiniz.
bir arkadaşıma gönderdim ad tanımlama bilmediğinden karıştırmış çalışmayı siz bana uzun dönüşümlü haline göre tekrar yaparsanız sevinirim.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
Ad tanımlamaları DİNAMİK yapı için kullanıldı.
Öncelikle Km ve kesit verilerinin girileceği Son Verinin satır numarası hesaplandı.
Seçim yapılan km. lerin satır numaraları da bu verilerin içerisinde bulduruldu.
Hesaplanacak alanlar ise bu son satır ve seçilen km satırlarına göre dinamik olarak hesaplatılıp adlandırıldı.

Şimdi derseniz ki, bu adlandırmaları kullanmadan dosyayı yapalım.
Bu km seçimi olmadan , sizin en son gönderdiğiniz dosyadaki gibi olacaktır.
Dolayısıyla onun için zaten formülü dosyanızdaki referans aralıklarına göre vermiştim.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
anladım sayın sakman 26
tekrar çok teşekkür ederim.