makro ile bul değiştir hatası alternatif çözümler

meleklerim

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
ofis 2019 türkçe
windows 10 pro türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
23-07-2025
bir sayfamda =Eğerhata ile başlayan tüm formüllerin pasif olup hesaplama dışında tutulması için başına ' tırnak işareti eklenmesini, hesaplanmasını istediğim zaman da sayfadaki tüm '=Eğerhata olan verilerin eski haline =Eğerhata olmasını istiyorum.
Normal olarak excel üzerinde Bul-değiştir yaptığımda gayet güzel çalışıyor. Yaptığım bu işlemi makro kaydet butonu ile kaydetip makro atadığımda ise çalışmıyor. İşin içinden çıkamadım. Acaba replace ile olabilir mi diye kafa yordum ama onu da yapamadım. Formülleri iyice çorba oldu.

asıl istediğim özetle VBA kodları ile bir sayfadaki tüm formüllerin normalde pasif olması sadece ben isteyince aktif olması.

Hesapla menüsünü de kurcaladım ama hem tüm sayfaların etkilendiğini hem de vba ile yapmam gerektiğinden ondan da sonuç alamadım. Son çarem sizler (herzaman olduğu gibi) yani excel.web ailesi oldu.
Tüm bu bul değiştir-replace-hesapla dışında da önerilerinize açığım.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler

meleklerim

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
ofis 2019 türkçe
windows 10 pro türkçe
23-07-2025
Malesef hayır arkadaşım. Örneğinizde anladığım kadarıyla çarpma formüllerine 0 veya 1 eklemek suretiyle formül sonucun sıfır veya gerçek sonucu çıkması mantığına dayalı. Sonuçta formüller etkin olduğundan işimi görmez. Ben formüllerin hesaplama yapmamasını istiyorum. teşekkürler ilgilendiğin için

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
Merhaba

Neden beğenmediniz anlayamadım? Amaç belirli formüllerin çalışmasını isteğe bağlı hale getirmek değil mi?
Bunu deneyiniz.

Ekli dosyalar

meleklerim

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
ofis 2019 türkçe
windows 10 pro türkçe
23-07-2025
Merhabalar,
Estağfurullah beğenmemek değil, sayfamdaki formüller birçok sayfadan düşeyara ile veri çektiğinden ağırlığa sebep oluyor. Sizin yönteminizde (anladığım kadarıyla) formüle bir ad ekleyerek/çıkararak formülün çalışıp çalışmamasını kontrol ediyor. Biz o adı formüle eklediğimizde formül yine bağlantılı olduğu sayfalardan verileri kontrol etmeye devam edeceği için sonuçta hesapladığında 0 çıksa biler ağırlık yapmaya devam edecek. O bakımdan işimi görmedi. Kullanıcı istediği zaman =eğerhata ile başlayan formülleri excelin formül olarak görmeyeceği bir çözüm arıyorum ben

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
Merhaba

2. dosyayı incelememişsiniz.
Orada tanımlı ad ekleyip silmek şeklinde çözüm var.
Tanımlı adı silerseniz formük #AD? hatası verir, işlem yapmaz. Eğer hata ile #AD hatasını yok sayarsınız sorun çözülür.

Başka bir yöntem ise formülleri makro ile yazıp silmek şeklinde olur. Bu durumda sayfada formül olmazsa işlem de yapmaz.

Yukarıda önerdiğim yönemi ben çok yüklü dosyalarımda kullanıyorum.
Hatta bir adım daha ileri giderek şöyle bir şey önereyim.

Diyelim ki 3 sayfadan oluşan çalışma kitabınız var.
Ana_Sayfa, Data_Sayfası, Hesap_Sayfası
Hesap_Sayfasında örneğin 100 bin satırlık yoğun formül varsa;
Bu satfayı aktif ettiğinizde formüller çalışır, Hesap_Sayfasından çıktığınızda tanımlı adlar silinir, Ana_Sayfaya geçtiğinizde Hesap_Sayfasındaki formüller çalışmaz.

meleklerim

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
ofis 2019 türkçe
windows 10 pro türkçe
23-07-2025
Merhaba, dediğiniz gibiyse tam işime yarar. Ekteki gönderdiğim dosyaya uyarlayabilir misiniz? Ben beceremedim. Toggle yerine iki ayrı commandbuttonu tercih ederim. Çok çok teşekkürler

Ekli dosyalar

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
Merhaba

Dosyanız ekte.
Sarı dolgulu alanda ki formüllere tanımlı ad çarpanı eklenmiştir.

Sayfa yapınız hiç uygun değil.
G7 hücresine yazdığınız formülü tüm tabloya kopyalayabilmeniz gerekir.
Gereksiz satır ve sütunları silin.

Ekli dosyalar

meleklerim

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
ofis 2019 türkçe
windows 10 pro türkçe
23-07-2025
hemen deniyorum, tabloyu dediğiniz gibi düzenleyeceğim.

meleklerim

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
ofis 2019 türkçe
windows 10 pro türkçe
23-07-2025
hocam valla hakkını helal et, aradaki satır ve sütunları sildikten sonra orijnal belgemde herşey birbirine girdi. tekrar eski haline getirip sakin kafayla tekrar bakmak istiyorum. Bilgin olsun. sonuçtan haberdar ederim.

muratboz06

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Office365 TR
Hesaplama seçenekleri El ile seçin.
Hesaplamayı yapmak için Şimdi hesapla veya Sayfayı hesaplayı tıklayın.

Hesaplamayı otomatik yapmasını isterseniz
Hesaplama seçeneklerinden Otomatik seçiniz.

Belki yardımcı olur.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Türkçe Ofis 2007
Formülleri aktif olduğunda hesaplanan veriler, formül pasifleştiğinde görünmesinde sorun yoksa, seçeneklerden hesaplamaya el ile olarak ayarlayın, istediğinizde otomatiğe dönersiniz.
Murat Boz cevap vermiş.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe Ofis 2007
Vba kodları
Application. Calcalation = xlmanual
Tersi
Application. Calcalation =xlautomatic

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
hocam valla hakkını helal et, aradaki satır ve sütunları sildikten sonra orijnal belgemde herşey birbirine girdi. tekrar eski haline getirip sakin kafayla tekrar bakmak istiyorum. Bilgin olsun. sonuçtan haberdar ederim.
Merhaba

Ekteki dosya gibi bir düzen urgulayabilirsiniz.

Dosyanızda kullanacağınız koşullu biçimlendirmeyi tablo aralığında düzenleyiniz.
Formüllerin hesaplanmasını otomatik ve manuel yapabilirsiniz ama bu durumda başka sayfada veya açık olan başka excel dosyasında da hesaplama manuel olur.
Benim önerdiğim yöntem sizi çalışma sayfasında sınırlar. Ancak koşullu biçimlendirmeler vs varsa yine çalışır. Bunun için bu tür yardımcı işlemleri gerekli alanda kullanmalısınız.

Ekli dosyalar

meleklerim

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
ofis 2019 türkçe
windows 10 pro türkçe
23-07-2025
çok teşekkür ederim hocam, üşenmemisiniz benim için tabloyu düzenlemişsiniz. Elinize sağlık sorunum çözüldü @uzmanamele