Makro yazmak nasıl öğrenilir?

Excel Vers. ve Dili
Ev de Office 2013 Türkçe
İş'te Office 2007 -2010 English
Merhaba üstadlar,
uzun zamandır excel kullanıcısıyım excel deki yerleşik fonksiyonlarla yaptığım çalışmalara kendimce hakimim. Biliyorsunuz ki fonsiyonlar bir yere kadar ihtiyaçlara cevap verebiliyor neyse ki excel de VBA gibi bir nimet var ve iyi ki excel.web.tr var fonksiyonların yeterli gelmediği durumlarda karmaşık saatler ve günler alabilecek işlerde buradaki değerli üstadlarım yardımlarıyla işimizi hallettirebiliyoruz ve bu konu vesilesi ile şükranlarımı birkez daha yardımı dokunan kişilere belirtmek isterim haklarını helal etsinler..

Uzun lafın kısası ben makro öğrenmek istiyorum edindiğim bilgiye göre Visual Basic ile hemen hemen aynı excel VBA. Yani nereden başlamalıyım Visual Basic dersimi alayım nasıl öğrenebilirim kod yazmayı.. Tecrübeli arkadaşlarımızın değerli önerileri VBA yı öğrenmemde yoluma ışık tutucaktır. Cevap veren herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Ben işim gereği yoğun raporlar hazırlayan birisiyim. Büyük hacimli datalarla çalışmak zorunda kalıyorum. Doğal olarak fonksiyonlarla hazırladığım tabloların dosya boyutu inanılmaz büyüyor.

Bu sebeple yıllar önce makro öğrenmeye karar vermiştim. Fakat çevremde bu konuyla ilgili bilgi alacağım kimse yoktu. Kendi kendime araştırarak ve sürekli denemeler yaparak bu seviyelere ulaştım. Bu sebeple bazı bilgileri çok geç öğrendim. Forumların faydasını çok gördüm. Halâ görmekteyim. Bilmediğiniz bir soruyu sorup 10 dakika içinde cevap alabilme şansınız var. Bu sebeple forumları da etkin şekilde takip etmeye özen gösterin.

Size tavsiyem;

Başlangıç seviyesinde bir kitap alın.
Bu kitapta anlatılanları adım adım excelde uygulayın.
Yaptığınız uygulamaları kavradıktan sonra da kendi çalışmalarınıza öğrendiklerinizi uygulayarak çalışmalarınızı hızlandırın.
Temel olarak 3 ay gibi bir süre bu işin üzerine yoğunlaşırsanız bir çok işinizi makro ile halledebilecek duruma rahatlıkla gelebilirsiniz.

Dilerseniz forumumuza altın üye olarak video formatında ders anlatımlarını izleyerek bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. Görsel anlatımlar her zaman etkilidir.

Bir başka tavsiyem de "MAKRO KAYDET" yöntemidir. Bu yöntemle excel sayfasında yaptığınız işlemleri tıpkı bir ses kaydı ya da video kaydı gibi kayıt edebilirsiniz. Daha sonra kayıt edilen kodları irdeleyip sağını solunu kurcalayarak ne işe yaradıklarını öğrenebilirsiniz.

2003 versiyon için ARAÇLAR-MAKRO-YENİ MAKRO KAYDET seçeneğinden ulaşabilirsiniz.

Mesela bu yöntemi çalıştırdıktan sonra excel sayfası üzerinde alanlara renkler, kenarlıklar, yazı tipi-fontu uygulamarı yaptıktan sonra "KAYDI DURDUR" seçeneği ile makro kaydını durdurun. Ve ALT+F11 tuşlarına basarak kod editörünü açın. Modüldeki oluşan kodları inceleyin.

Basit bir renklendirme kodu örneği;

"A1:E10" aralığı sarı renge boyanmıştır. Renk kodu 6 dır. Siz 6 rakamını değiştirip makroyu F5 tuşu ile yeniden çalıştırıp sayfadaki sonuçları gözlemleyin.

Kod:
Sub Makro1()
'
' Makro1 Makro
' Makro Korhan AYHAN tarafından 20.04.2013 tarihinde kaydedildi.
'

'
    Range("A1:E10").Select
    With Selection.Interior
        .ColorIndex = 6
        .Pattern = xlSolid
    End With
End Sub
Bu yöntem size çok faydalı olacaktır. Excel menülerindeki tüm özellikleri bu yöntemi kullanarak test edin. Ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Yine de takıldığınız yerler olursa foruma sormaktan çekinmeyin. Bizler buralardayız. Müsait olduğumuz sürece yardımcı olmaya çalışırız.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Excel Vers. ve Dili
2007 ve 2010
sunkid gibi bende VBA öğrenmek istiyorum..

merhab sunkid
senin gibi aynı düşüncedeyim. Vba kodalrı herşeyin bittiği yerde imdada yetiiyor.Excel.web.tr yöneticelere ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
Ev de Office 2013 Türkçe
İş'te Office 2007 -2010 English
Korhan hocam tavsiyelerinizden hareketle çalışmaya başladım bile :) profilde Antalya değil de İstanbul yazıyor olsa özel ders almak için teklifte bulunacaktım :) Tekbaşına kitapla zor oluyor bir bilenin anlatmasından daha çabuk anlıyorum açıkçası.. Hocam Visual Basic kursuna gitmeyi düşünüyorum bu kurstan öğrendiklerimi excel deki VBA da kullanbilirmiyim?

E

ExcelF1

Misafir
Rica ederim. Bir zamanlar hazırlayacağız diye uğraşmıştık :)

Excel Vers. ve Dili
türkçe 2010
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24/05/2018
Uzun lafın kısası ben makro öğrenmek istiyorum edindiğim bilgiye göre Visual Basic ile hemen hemen aynı excel VBA. Yani nereden başlamalıyım Visual Basic dersimi alayım nasıl öğrenebilirim kod yazmayı.. Tecrübeli arkadaşlarımızın değerli önerileri VBA yı öğrenmemde yoluma ışık tutucaktır. Cevap veren herkese şimdiden çok teşekkür ederim.
ben ilk bu sitede başladım
http://www.excel.web.tr/f157/personel-kayyt-programy-resimli-anlatym-t67133.html
bu sayfayı hazırlayan arkadaşa ayrıca teşekkürler..