Mirr (D_İÇ_VERİM_ORANI)

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
meraba sayın arkadaşlar,

Mirr fonksiyonunu öğrenmeye çalışıyorum. "yurttaş" isimli arkadaşın hazırladığı dosyada baya bilgi edindim. Ancak burada finansal olarak irr az çok bilen arkadaşlar bi noktanın farkına varacaklardır.
ekteki örnekte irr ve mirr karşılaştırması var.
1. mirr'deki iki ayrı yüzde tam olarak ne anlam ifade etmektedir?
2. faiz oranı dedikleri 2. yüzdeyi değiştirmemize rağmen mirr hiç değişmemektedir. Bunun nedenin nedir?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Saygılarımla

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
meraba sayın arkadaşlar,

Mirr fonksiyonunu öğrenmeye çalışıyorum. "yurttaş" isimli arkadaşın hazırladığı dosyada baya bilgi edindim. Ancak burada finansal olarak irr az çok bilen arkadaşlar bi noktanın farkına varacaklardır.
ekteki örnekte irr ve mirr karşılaştırması var.
1. mirr'deki iki ayrı yüzde tam olarak ne anlam ifade etmektedir?
2. faiz oranı dedikleri 2. yüzdeyi değiştirmemize rağmen mirr hiç değişmemektedir. Bunun nedenin nedir?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Saygılarımla
.

Açıklaması da dosyada var. Neresini anlayamadınız?

Aradaki bazı değerleri negatif yapın, yani nakit çıkışlarının da olduğunu varsayarak yapın ve deneyin.

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
tekrar merabalar,
sanırım izah edemedim. Formülasonun oluşturulmasında bir hata yok. İzah edildiği yerleştirilmiştir ve çalışmakta ancak; finansal hesaplamanın mantığına ayıkırı bir durum var.
Finansman faiz oranı dediğimiz Mirr fonksiyonundaki ilk yüzde değeri; nakit akışlarında kullanılan para üzerinden ödediğiniz faiz oranıdır. Yani negatif değeri karşılama için bankadan çektiğimiz paranın için ödediğimiz faiz oranı. Ancak bu faiz oranı artırıldığında bizim Mirr dediğimiz proje karlılığının azalması gerekir. Ancak formülasyonda artıyor. Burada kaçırdığım nokta nedir?

Sorun birazda finansal bilgi içermektedir aslında. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

Saygılarımla

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
mesai bitmek üzere, hala çıkamadım işin içinden...
Çeşitli yerlere baktım hepsinde aynı anlatım var peki yorum hatası nerede o zaman?

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
tekrar merabalar,
sanırım izah edemedim. Formülasonun oluşturulmasında bir hata yok. İzah edildiği yerleştirilmiştir ve çalışmakta ancak; finansal hesaplamanın mantığına ayıkırı bir durum var.
Finansman faiz oranı dediğimiz Mirr fonksiyonundaki ilk yüzde değeri; nakit akışlarında kullanılan para üzerinden ödediğiniz faiz oranıdır. Yani negatif değeri karşılama için bankadan çektiğimiz paranın için ödediğimiz faiz oranı. Ancak bu faiz oranı artırıldığında bizim Mirr dediğimiz proje karlılığının azalması gerekir. Ancak formülasyonda artıyor. Burada kaçırdığım nokta nedir?

Sorun birazda finansal bilgi içermektedir aslında. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

Saygılarımla
Önce İç Verim Oranının tanımına bakalım.

İÇ VERİM ORANI (INTERNAL RATE OF RETURN) İskonto edilmiş nakit akımı yöntemi olarak da bilinen iç verim oranı yatırımın gerektireceği nakit çıkışlarının bugünkü değeri ile ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişlerinin bugünkü değerini eşit kılan iskonto oranı olarak tanımlanmaktadır. Bir başka ifadeyle yatırımın net bugünkü değerini sıfıra eşitleyen iskonto oranıdır.

DEĞİŞTİRİMİŞ İÇ VERİM ORANI veya MODİFİYE EDİLMİŞ İÇ VERİM ORAN ise; dönemsel nakit akışı serisi için değiştirilmiş iç verim oranını verir. D_İÇ_VERİM_ORANI fonksiyonu hem yatırım maliyetini, hem de nakit akışının yeniden yatırımı üzerinden alınan faizi dikkate alır.

Her iki yöntemde bulunacak oranlar; yatırımın gerektireceği nakit çıkışlarının bugünkü değeri ile ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişlerinin bugünkü değerini eşit kılan iskonto oranı olarak,başka ifadeyle yatırımın net bugünkü değerini sıfıra eşitleyen iskonto oranları olacağından, yatırım için ödenen faizin artırılması, eşitlemeyi sağlayacak olan iç verim oranının da yüksek çıkmasına neden olur.

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
İç verim oranı bir projenin karlılığınız göstergesidir. Mesela genelde %15'den büyük olması istenir yatırım için. Ancak burada negatif nakit çıkışlarını karşılayacağımız faiz oranı; yani bankaya ödeyeceğimiz ekstra faiz masrafı arttığında projenin karılılık (Mirr) oranının artması söz konusu.
Ayrıca, mirr hesabındaki formülasyon noktasında da yanlış belirttiğiniz bir durumu düzelteyim:
karların yeniden yatırımı dönüşmesinde bügünkü değer hesabı kullanılmıyor, gelecek değer kullanılıyor. Zaten o dönemki karlarımızın fırsat maliyetini bulmak için gelecek dönemdeki getirisine bakmamız gerekir.
Ekteki dosyada Mirr hesabının nasıl Irr hesabı üzerinden yapıldığını göstermekte. Ancak soruma ordaki algoritmada çözüm değil.

yardımlarınız içim teşekkür ederim.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
.....
Ayrıca, mirr hesabındaki formülasyon noktasında da yanlış belirttiğiniz bir durumu düzelteyim:
karların yeniden yatırımı dönüşmesinde bügünkü değer hesabı kullanılmıyor, gelecek değer kullanılıyor.

.....
Elbette öyle. Ben yukarıda belki anlatamadım. Bulunan oranlar sonuç itibariyle yatırımın net bugünkü değerini sıfıra eşitleyen iskonto oranı olarak bulunuyor. Bu nedenle yatırım maliyet oranındaki artış iç verim oranını da artırır.

MIRR'ın diğer bir formülü de:

MIRR=(-FV (Nakit Girişleri, Yeniden Yatırım Oranı)/(PV(Nakit Çıkışları, Finansman Oranı))^(1/n))-1

FV=Future Value
PV=Present Value
n= Dönem, yıl

Ayrıca yine dosya yok.

Bir örnek üzerinde çalışırsak, belki daha anlaşılır olur.
.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
evet haklısınız. dosyayı ekledim. örnek birinin mirr üzerinde çalışması bahsettiğimiz konuyu göstemektedir.
Bahsettiğiniz şekilde işleniyor formülasyonda onu anladım. Borçlanma faizinin yüksek olması nakit çıkışlarının bugünkü değerini düşürüyor. Buda MIRR'i arttırıyor. Formülasyondan bağımsız olarak düşünmeye çalışalım. Proje boyunca bankadan borçlanarak karşılayacağım bazı ödemeler mevcut. Bu borçlanma oranı arttıkça benim ödeyeceğim faiz maliyeti artacak, bunun bana zararı olması gerekir. Mantıksan olarak uyuşmamakta formülasyonla proje yatırım oranı.
(veya o oranın adı veya işlevi başka olabilir...)

Saygılarımla

Ekli dosyalar