Muhasebe Sürekli Envanter ve Fifo Yöntemi hakkında destek.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
Merhaba,

Eklediğim excel çalışmasında destek almam mümkün mü? Dosya üzerinde açıklama yapmaya çalıştım. Muhasebe kavramlarına aşina olanlar yapmak istediğimi kolaylıkla anlayacaktır.

Sürekli envanter kavramına göre ve maliyet yöntemlerinden FİFO kullanarak örnek bir excel çalışması hazırlamaya çalışıyorum.

Teşekkürler,

Ekli dosyalar

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 365 (64 bit) - Türkçe
Dosyanızı biraz farklı kullanmayı düşünürseniz, ekte ilave kolonlar (sarı alan) ve kodlama eklediğim revize dosyanızı kullanabilirsiniz.

*** SMM, tablonuzdaki gibi harici satır olarak kullanılmaz.

**** Örnek dosya #13 nolu mesaja eklenmiştir.

254835

Son düzenleme:

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Zeki Bey teşekkürler. İnceleyeceğim.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
254843

Zeki bey şu satırda hata veriyor. Neden olabilir?

fnd.Offset(0, 1) = CDbl(arr(5))

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Hata iletisini paylaşmadığınız için net bir şey söylemek zor. Hata iletisini de paylaşır mısınız?

- "fnd" değişkeni nothing kalmış olabilir (düşük, zor bir olasılık)
- arr(5) boş olabilir ve/veya CDbl convert edemiyor olabilir. (Masaüstündeki "output.csv" dosyasını notepad ile açarak ekran görüntüsünü paylaşın)

.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Sanırım bunları görmek istediniz.

Ekli dosyalar

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Test için yeni bir satır eklemişsiniz... RowId "0" olarak kalmış; bu da "fnd" nothing olmasına neden olmuş. İlk resimde de bariz görünüyormuş ama farkedemedim.

Sıradaki RowId "21" dir. Yazıp tekrar test edin.

.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Test için yeni bir satır eklemişsiniz... RowId "0" olarak kalmış; bu da "fnd" nothing olmasına neden olmuş. İlk resimde de bariz görünüyormuş ama farkedemedim.

Sıradaki RowId "21" dir. Yazıp tekrar test edin.

.

Teşekkürler. Şimdi anladım. Benim cevap olarak beklediğimden çok farklı bir uygulama oldu. Ellerinize sağlık.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Rica ederim. Eklediğim model ile, her satış faturasından ne kadar kar/zarar ettiğinizi 3 farklı stok değerleme yöntemine göre görebilirsiniz.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Syn @rasimeskil o dosyayı gördüm ve inceledim. Fonksiyon tanımlanarak işlem yapılmış. Aslında ben konu açarken biraz daha farklı bir beklenti ile açmıştım. Kendi beklentime ulaşamadım. Ancak Syn @Zeki Gürsoy un sunduğu çözüm de çok etkili. 3 farklı yöntemi aynı anda görmek de gayet hoş olmuş.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Syn @Zeki Gürsoy , önerdiğiniz uygulama üzerinde deneme verilerle işlem yapmaya çalışıyorum. En son ekteki görüntüde olduğu gibi bir satırdan sonra işlem yapmıyor gibi, yada eklediğim yeni satırlara sonuç yansımıyor. Bunun sebebi ne olabilir.

Ayrıca şunu merak ettim. 3 farklı maliyet hesaplaması yapılıyor. Bu hesaplamaları sağlayan yer VBA kod satırları için demi, değilse hesaplamalar nerede ve nasıl yapılıyor. Mantığını anlamak için soruyorum.

Ekli dosyalar

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Üzerinde düşünerek farklı olasılıkları hesaba katan bir algoritma kullanmadım. "SATIŞ ve "Satış" yazım farkından kaynaklanmış. Bu farkın önlemini aldım.

Maliyet hesapları, anlaşılacağı üzere DLL içerisinde yapılıyor. Bu, bellek optimizasyonu için daha verimlidir. Ayrıca bulduğum basit aritmetik hatayı düzelttim. Ekli dll'leri kullanın.

.

Ekli dosyalar

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Syn @Zeki Gürsoy teşekkürler. Yazılım alt yapısı olmayan biri olarak ve mesleği muhasebe olan biri olarak kendi dosyalarımda kullanmaya çalışacağım. Benim tabirimle klasik vba kod satırlarının bir hayli üzerinde olan bir uygulama oldu benim açımdan. Teşekkürler emeğiniz için.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Bir meslektaş olarak, bunu bir yazılım altyapısı olarak değil de, programlama aşkı demek daha açıklayıcı olur. Her şey zaman, ilgi ve emek ile oluyor.

Son olarak; Tartılı ortalama, belirli bir dönemi kapsadığı için sürekli envanter açısından için tutarlı sonuçlar vermeyebilir. Ancak buna rağmen her yeni satır eklendiğinde diğer yöntemlerle kıyaslama için fikir verebilir...

.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Zeki bey konuyla ilgili olarak şöylesi bir durum var, yanlış anlamadıysam. Miktar sıfırın altına düştüğünde ( sanırım ) Test adlı makroyu çalıştırdığımda dosyada hata olmakta ve kapanarak yeni bir excel kitabı oluşmakta. Kurtarılan belge uyarısı alma gibi bir durumla karşılaşmaktayım. Miktar bakiyesi sıfırın altına düştüğünde sanırım bu durumla karşılaşıyorum. Birkaç kez denedim, aynı durumla karşılaştım.

Ekli dosyalar

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Kümülatif miktarın eksiye düşemesi ile, hareket sırasından kendiniz sorumlusunuz. Makroyu çalıştırmadan önce bu kontrolü yapın.
Excelin çökmesi miktarın eksiye düşmesinden kaynaklanıyor. Bunun düzeltmesi için akşam bakarım.