Önem Derecesine Göre Şartlı Sıralama Yapabilmek

Excel Vers. ve Dili
MS Office 2016 TR
Merhaba, başlığımı açmadan önce şartlı sıralama örneklerine baktım ama olan örnekler tam benim istediğimi karşılamıyor. Yapmak istediğime gelince;

Elimizde çeşitli sınav türleri ve kişilerin bu sınav türlerinden almış oldukları puanlar var. Aynı zamanda bu sınav türlerinin kendi aralarında önem dereceleri ve puanlar arasında belli oranda ters orantı var.

Örneğin; a sınavından 60 puan alan kişi c sınavından 64 puan alanla aynı seviyede sayılıyor, aynı zamanda a sınavı, c sınavından daha değerli olduğu için sıralama yaparken
1. sırada; 60-a sınavı
2. sırada; 64-c sınavı
3. sırada;....
.
.
şeklinde bir sıralama yaptırmak istiyoruz. Ekte gönderdiğim örnek dosya üzerinde bunu nasıl yapabiliriz?
Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
Tam anladığımı söyleyemem ama eki inceleyin.
Not: Örnek tablonuzu olması gereken şekliyle sıralasaydınız isteğinizden anlam çıkarmak daha kolay olacaktı.
örn:hesaplamalarıma göre başvurular tablosunda halit'in 73,5 puanı var.
sınav 15'in 73,2 puanı sınav1 in 70 puanına eşdeğer 73,2 70 olursa 73,5 kaç olur doğru orantısı ile x=73,5*70/73,2 orantısından halit'in 70 merkezli puanı 70,286 çıkar. Bu puan tablodaki en yüksek değerdir. halit neden örneğinizde 1. sırada değil?

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
MS Office 2016 TR
Sayın muygun, örnekte halit'in puanını sınavlar kısmındaki aradaki farkları oluştururken yazdığım gibi yazdığımı zannediyordum ama sınav15 ve sınav16'nın yerlerini değiştirmişim. Farkında olmadığımdan da sıralamada sınav1 değerli olduğundan ona göre yapmıştım. Örneğide düzenledim.

Sizin örneğiniz tam benim istediğim şey ama halit'ten dolayı sınav1 ikinci sırada olması gerekirken 17.sırada gözüküyor? Buda istediğim sıralamayı bozmuş gözüküyor?

İkinci olarakta ben bu örneğe yeni bir kişi daha eklediğimde ya da doğum tarihlerinde bir değişiklik yaptığımda formüller bozuluyor #DEĞER! olarak gözüküyor?

Çok teşekkürler.

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
Örnek sıralama verebilseniz anlamam daha kolay olacak!!! (çünkü görebildiğim bir sıralama olursa bende ne yapmam gerektiğini bileceğim.)
Eki tekrar deneyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
MS Office 2016 TR
Sayın muygun, kendi oluşturduğum örnek sıralamayı mesajıma ekledim, umarım istediğiniz gibi bir örnektir.

Sizin son dosyanız tam sıralamayı yapıyor ama bir önceki mesajımda dediğim gibi doğum tarihlerinde değişiklik yaptığımda, yeni bir kişinin sınavını ekleyerek doğum tarihini girmek istediğimde ve sınav isimlerini değiştirdiğimde formül bozuluyor ?

İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkürler, büyük bir faydası oldu.

Ekli dosyalar

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
Tablonuzu inceledim. ve bir sıralamada ben yaptım.
Tablonun mantığını tablo içinde açıkladım.
Çelişkili yada anlayamadığım noktaları tablo içinde belirttim.
Sizin yazabileceğiniz alanları mavi, formüllü alanları gri renklerle belirledim. sadece mavi alanlara veri girin.
Tarih değişikliğini yazabileceğiniz (mavi) alanlarda tarih formatında (gg.aa.yyyy) yapın.
Eki inceleyin ve test edin. Sorun varsa tekrar belirtin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
MS Office 2016 TR
Evet sizin yaptığınız sıralama doğru, hata bende.

Tam istediğim sıralama oluyor ama sınav isimlerini değiştirdiğimde işlemi gerçekleştirmiyor. Sınav 1'i ALES, Sınav 2'yi YGS, Sınav 3'ü LYS vs. gibi kendi kullandığımız çeşitli ölçüm değerleri ile değiştirmek istediğimde sıralamalar kayboluyor. Hem sınavlar sayfasından hem başvurular sayfasından değiştiriyorum yine herhangi bir listeleme yapılmıyor. Sınav isimlerini değiştirme haricinde herşey tamam gözüküyor.

Tam istediğimiz gibi çok teşekkür ederim, Allah razı olsun.

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba Syn. haletiruhiyem;
Sıralama mevcut tabloda doğru ise en azından bir noktaya gelebildik demektir.
Sınav isimlerini ancak "SINAV 1" , "SINAV 5" vs... şeklinde değiştirebilirsiniz. bunun ales mi lgs mi olduğunu program bilemez. Eğer ALES 1 nolu sınav ise tüm ales olanlara "SINAV 1" yazacaksınız. ve bu değişikliği sadece "BAŞVURULAR" sayfasında yapacaksınız.
SIRALAMA sayfasında mavi alan yok. Dolayısıyla sizin müdahelenizi yada veri girişinizi gerektiren bir hücrede yok. Bu sayfada yapmanız gereken L sütunundan itibaren sizin önceki deneme sıralamalarınızı silmek.
Eğer son notunuzdaki ALES,LYS,LGS vs... gibi tanımlamaları kullanacaksanız tabloda modifikasyon ve daha fazla bilgi gerekli. (örn:sınav1 ile sınav18 aralığındaki verilerin karşılığı ne? vs.. gibi)
Bunları açıklarsanız değişik bir uygulama yapmaya çalışırım.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
MS Office 2016 TR
Sayın muygun çok teşekkürler, sınav isimleri, hangi önem derecesine göre olacağı, hangi sınavların kabul edileceği şuanda netleşmiş değil o yüzden şuanda isim vermek sağlıklı olmaz gözüküyor.
Ama bu yaptığınızda çok iyi elinize sağlık.