- Excel Vers. ve Dili
- XP
OFFSET&COLUMN Formülleri ile Gelecek Ayların Satış Tahmini
Merhaba,
Gelecek ay tahminlerinde bulunmak için son iki aya belirli bir ağırlık verip gelecek ayları bunun üzerinden tahmin etmek istiyorum
Buna göre
Eğer ay başlamışsa (gerçekleşen gün varsa) = ACTUAL ,
Ay Başlamamışsa = FORECAST
Yapmak istediğim :
Offset ve column formüllerini kullanarak ilk forecast yazan ayı bularak , bundan 1 önceki ayın ortalama işgünü satışlarını 0,7 ağırlık , 2 önceki ayın işgünü ortalama satışlarını 0,3 ağırlık ile değerlendirerek forecast edeceğim ayın iş günü sayısı ile çarpmak
Yani Şu an Mayıs'ı tahmin etmek için :
((Nisan Gerçeklen satış/gerçekleşen işgünü*0,7)+(Mart Satış/gerçekleşen işgünü sayısı*0,3))*Mayıs işgünü sayısı
Buraya kadar olan offset olmadan da forecast edilebilir ancak
Offset ve Column sayesinde bunun her ay geçtikçe otomatik olarak ilgili ayın önceki 2 ayını değerlendirmesi önemli
Mayıs'a girildiğinde Haziran ve sonraki ayları değerlendirmek için
Nisan ve Mayıs
Haziran ayı içine girildiğine Temmuz ve Sonraki ayları Mayıs ve Haziran alacak şekilde ilermesi
Ekte örnek dosya ve açıklamaları gönderiyorum
Yardımcı olabilirseniz sevinirim
Merhaba,
Gelecek ay tahminlerinde bulunmak için son iki aya belirli bir ağırlık verip gelecek ayları bunun üzerinden tahmin etmek istiyorum
Buna göre
Eğer ay başlamışsa (gerçekleşen gün varsa) = ACTUAL ,
Ay Başlamamışsa = FORECAST
Yapmak istediğim :
Offset ve column formüllerini kullanarak ilk forecast yazan ayı bularak , bundan 1 önceki ayın ortalama işgünü satışlarını 0,7 ağırlık , 2 önceki ayın işgünü ortalama satışlarını 0,3 ağırlık ile değerlendirerek forecast edeceğim ayın iş günü sayısı ile çarpmak
Yani Şu an Mayıs'ı tahmin etmek için :
((Nisan Gerçeklen satış/gerçekleşen işgünü*0,7)+(Mart Satış/gerçekleşen işgünü sayısı*0,3))*Mayıs işgünü sayısı
Buraya kadar olan offset olmadan da forecast edilebilir ancak
Offset ve Column sayesinde bunun her ay geçtikçe otomatik olarak ilgili ayın önceki 2 ayını değerlendirmesi önemli
Mayıs'a girildiğinde Haziran ve sonraki ayları değerlendirmek için
Nisan ve Mayıs
Haziran ayı içine girildiğine Temmuz ve Sonraki ayları Mayıs ve Haziran alacak şekilde ilermesi
Ekte örnek dosya ve açıklamaları gönderiyorum
Yardımcı olabilirseniz sevinirim
Ekli dosyalar
Son düzenleme: