Ondalık sayı şeklinde yazılan süreyi saat/dakika olarak hesaplama

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Excel Vers. ve Dili
2007 TR
Merhaba, öncelikle bu platformda emeği geçenlere teşekkür ederim.

Excel belgesinde, hücrelere ondalık sayı olarak girilen dakika/saniye cinsinden süreler mevcut(Örneğin 5,52 değeri(5 dakika 52 saniye))

Bu şekilde birden fazla hücreye girilen ondalık dakika/saniye değerlerinin toplamını aldığımda, sonuç yine ondalık sayı olarak alınıyor.
Örneğin; 65,95(65 dakika,95 saniye) gibi bir toplam sonuç çıktığında, virgülün sağ tarafını ayrı, sol tarafını ayrı alıp aralarında işlemler yaparak toplam süreyi 66,35(66 dakika 35 saniye) olarak çevirmek istiyorum.
Bulduğum örnek fonksiyonlarla ondalık sayıyı parçalayıp işlem yapmaya çalıştım.
=PARÇAAL(A2;1;MBUL(",";A2;1)-1)
=SAĞDAN(A2;UZUNLUK(A2)-MBUL(",";A2;1))

Bu şekilde ondalık sayıyı parçaladım fakat çıkan sonuçlar String dönüyor. Sayıyaçevir fonksiyonuyla sayıya dönüştürdüğümde, parçalanan değer 40 ise hücrede 4 görünüyor ve bu sonucu yanlış etkiliyor.
Konu ile ilgili farklı fonksiyonlar varmıdır veya bu şekilde nasıl çözebilirim konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
İyi Çalışmalar diliyorum

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Kod:
=SOLDAN(D9;2)+EĞER(SAĞDAN(D9;2)>=60;1;0)&" Dakika " &MOD(SAĞDAN(D9;2);60) & " Saniye"

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Alternatif:

Kod:
=EĞER(MOD(D9;1)>=0,6;TAMSAYI(D9)+1;TAMSAYI(D9))&" dakika "&METNEÇEVİR(MOD(MOD(D9;1);0,6)*100;"00")&" saniye"
Kod:
=IF(MOD(D9;1)>=0,6;INT(D9)+1;INT(D9))&" dakika "&TEXT(MOD(MOD(D9;1);0,6)*100;"00")&" saniye"

.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba. Foruma hoşgeldiniz.

Alternatif olsun.
Tek hücredeki ondalık şekilde yazılmış saatleri saate dönüştürmek için:
(hücre biçimini saat olarak ayarlayın)
Kod:
[FONT="Arial Narrow"]=(TAMSAYI(A1)/[B][COLOR="Red"]([/COLOR][/B]24[COLOR="red"][B]*60)[/B][/COLOR])+(MOD(A1;1)*100/(24*60[B][COLOR="red"]*60[/COLOR][/B]))[/FONT]
-- Yukarıda belirttiğim A sütunundaki ondalık sayıları saate dönüştürme işlemini B sütununda yapmışsanız
(verilerin A1'den itibaren 10 satırda olduğu varsayıldı), toplama işlemi yapılacak hücrenin biçimini
"İsteğe Uyarlanmış" seçeneğinden :dd:nn olarak ayarlayın ve =TOPLA(B1:B10) gibi normal toplama formülü yazın.

-- Ondalık sayı şeklinde yazılmış saat verilerini (verilerin yine A1:A10 aralığında olduğu varsayılmıştır)
saate hiç dönüştürmeden doğrudan saat olarak toplamını almak için
(formülün yazılacağı hücrenin biçimini yine "İsteğe Uyarlanmış" seçeneğinden :dd:nn olarak ayarlayın)
aşağıdaki dizi formülünü kullanın.
.

Kod:
[FONT="Arial Narrow"]=TOPLA((TAMSAYI(A1:A10)/[B][COLOR="Red"]([/COLOR][/B]24[B][COLOR="red"]*60[/COLOR][/B]))+TOPLA((MOD(A1:A10;1)*100/(24*60[B][COLOR="red"]*60[/COLOR][/B])))
[COLOR="Blue"]Dizi formülü, ENTER ile değil CTRL+SHIFT+ENTER şeklinde uygulanmalıdır.
Doğru uygulamışsanız formülün başında ve sonunda [B][COLOR="Red"]{...}[/COLOR][/B] şeklinde köşeli parantez kendiliğinden oluşacaktır.[/COLOR][/FONT]

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2007 TR
Hamitcan bey, ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Verdiğiniz formülü denedim, her durumda virgülün solundaki değere +1 ekliyor. Yani hücredeki değer 10,59 olduğunda sonuç 11,59 çıkıyor, hücredeki değer 10,69 olduğunda sonuç 11,9 çıkıyor.

Excel Vers. ve Dili
2007 TR
İdris bey ve Ömer bey, mesajlarınızı henüz gördüm, ilginiz için çok teşekkür ederim.

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Formülü değiştirdim bir de böyle deneyin.
Kod:
=SOLDAN(D9;2)+EĞER(SAĞDAN(D9;2)[COLOR=RED]*1[/COLOR]>=60;1;0)&" Dakika " &MOD(SAĞDAN(D9;2);60) & " Saniye"

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Tekrar merhaba.

Verilerin dakika,saniye şeklinde olduğunu fark ettim ve
önceki verdiğim formüllerde düzeltme yaptım (kırmızı kısımlar ilave edildi),
önceki cevabıma tekrar bakınız.

Excel Vers. ve Dili
2007 TR
Ömer BARAN bey, paylaşımcılığınız, ilginiz ve üşenmeden verdiğiniz uzun cevap için tekrar çok teşekkür ederim, sayenizde içinden çıkamadığım sorun çözüldü.
İyi çalışmalar diliyorum.

hamitcan bey, yazdığınız ikinci çözümü de denedim fakat muhtemelen ben beceremediğim ya da bir yerde hata yaptığım için çözüme ulaşamadım, ilginize tekrar teşekkür ederim.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Ömer BARAN bey, paylaşımcılığınız, ilginiz ve üşenmeden verdiğiniz uzun cevap için tekrar çok teşekkür ederim, sayenizde içinden çıkamadığım sorun çözüldü.
İyi çalışmalar diliyorum........
İhtiyaç görüldüyse mesele yok.
İyi günler dilerim.
.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...