• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Ortak Telefon Rehberi Mobil Uygulama

Mehmet.aggoz

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2019
Arkadaşlar herkese iyi günler, çalıştığım lojistik firması için sürekli güncellenebilen bir online telefon rehberi yapmak istiyorum, örneğin; 8 kişinin ortak kullandığı ve ulaşması gereken telefon numaraları, araç şoförleri ve nakliyeciler gibi bilgilerin olduğu bir uygulama, bunlar sürekli güncelleniyor mesela nakliyeci aynı ama araç şoförleri sürekli değişebiliyor. Ortak uygulama üzerinden telefon numaramalarına ulaşabilinecek ve numaraları güncelleyebileceğim bir uygulamaya ihtiyacım var, bilgisi olan veya beni yönlendirebilecek olan olursa çok müteşekkir kalacağım. iyi çalışmalar
android apk olması daha iyi olacaktır.

Ortak bir google (gmail) hesabının kişiler (contacts) uygulamasına kişilerinizi kaydedin. Cep telefonlarına bu hesabı ekleyin. Kişiler uygulamasındaki bütün kişileri ortak olarak kullanabilirsiniz.

Son düzenleme:
@veyselemre bey uygulama öneriniz için teşekkür ederim, fakat ilgili kişileri görüntüleyecek kişiler şirket hattını kullanmanın yanında kendilerine ait kişileri de olabiliyor, bir mobil uygulama ile bunu nasıl yapabileceğim konusunda yönlendirme yapabilecek varsa sevinirim.

Bence en kestirmesi "Google Sheets" de bir tablo yapıp, bunu ilgili kişilere link'i göndermek olur.... Bilgisayardan, cepten, tabletten..... dosyayı açan kişi telefon numaralarına ulaşır.

.

Aradan uzun zaman geçmiş ancak benzer bir sistemi çalıştığım firmada ortak Gmail hesabı üzerinden kullanıyoruz.

Rehber otomatik olarak bütün telefonlarda güncelleniyor fakat bu yöntemde hesaba bağlı herkes ortak kişileri değiştirebiliyor veya silebiliyor. Ayrıca belirttiğiniz gibi çalışanların kişisel rehberleriyle firma rehberinin karışması da mümkün.

Bunun daha sağlıklı çözümü, firma rehberini ortak Gmail hesabında değil, yetkilendirme yapılabilen bir bulut veri tabanında tutmak olabilir.

Her firmanın kendine ait özel bir rehberi ve firma kimliği oluşturulur. Çalışanlar kendi Google hesaplarıyla giriş yapıp davet koduyla ilgili firmanın rehberine katılır. Firma rehberi bulutta tutulacağı için yapılan değişikliklerin diğer telefonlara otomatik olarak ulaşması sağlanabilir.

Yetkilendirme de şu şekilde yapılabilir:

• Firma sahibi: Rehberi ve kullanıcıları yönetir.
  • Editör: Kişi ekleyebilir ve güncelleyebilir.
  • Görüntüleyici: Kişileri görebilir ve arayabilir ancak değiştiremez.
Bu yapıyı kullanan küçük bir mobil uygulama fikrini değerlendiriyorum. Rehber yöneticisi bir numarayı değiştirdiğinde diğer çalışanların uygulamasında otomatik olarak güncellenecek. Çalışanlar isim, görev veya firmaya göre arama yapıp doğrudan arayabilecek fakat ortak kayıtları değiştiremeyecek.

Hâlâ böyle bir ihtiyacınız bulunuyor mu?

Ayrıca kişilerin mutlaka telefonun kendi rehberine aktarılması ve gelen aramada isimlerinin görünmesi gerekli mi, yoksa uygulama içerisinden arama yapılması yeterli olur mu?

Takip eden arkadaş bakarsa belki bizimde katkımız olur.

Özellikle sadece 8 kişi kullanacaksa, başlangıçta sıfırdan Android/iPhone uygulaması yazdırmak yerine Google AppSheet tabanlı bir firma rehberi ile başlamanızı öneririm. AppSheet kullanıcı girişi, yetkilendirme, veri filtreleme ve değişikliklerin hızlı senkronizasyonunu destekliyor.

Çünkü Google altyapısıyla uyumlu, oturum açma ve kullanıcı bazlı erişim sunuyor ve diğer kullanıcıların değişikliklerini hızlı senkronizasyonla gösterebiliyor.Ayrıca kaynak Google Sheet olsa bile çalışanların Sheet dosyasına doğrudan erişmesi şart değil; erişim uygulama üzerinden yönetilebilir

Şöyle bir sistem kurulabilir Ana ekran çok basit olur:

FİRMA REHBERİ : İsim, plaka, firma veya telefon ara...
Bir telefon numarasına dokunulduğunda doğrudan telefonun arama ekranı açılır.
Ama asıl önemli nokta veri yapısı.
Nakliyeci ile şoförü aynı kayıt olarak tutmamak lazım.

NAKLİYECİLER
ID Firma Yetkili Telefon
15 ABC Nakliyat Ali Bey 0533...

ARAÇLAR
Plaka Nakliyeci Şoför Şoför Tel
34 ABC 123 ABC Nakliyat Ahmet Yılmaz 0532...
37 XYZ 456 ABC Nakliyat Mehmet Kaya 0543...

Böylece yarın 34 ABC 123 plakalı aracın şoförü değişirse ABC Nakliyat kaydını değiştirmiyorsunuz.Bu lojistik işine çok daha uygun.
Yetkilendirme

Ben üç seviye kullanırdım:

Yönetici

Kullanıcı ekler/siler
Nakliyeci ekler/siler
Şoför ekler/siler
Araçları yönetir
Her şeyi değiştirebilir

Editör

Şoför telefonunu değiştirebilir
Araç/şoför eşleştirebilir
Yeni kayıt girebilir
Kullanıcı yetkilerini değiştiremez

Personel

Sadece rehberi görür
Arama yapar
Telefon eder
WhatsApp açabilir
Hiçbir kaydı değiştiremez

AppSheet'te oturum açan kullanıcının rolüne göre düzenleme yetkisi verilebiliyor; kullanıcı e-postasına göre hangi verileri görebileceği de sınırlandırılabiliyor.Bu nedenle ortak Gmail şifresini 8 kişiye vermek zorunda kalmazsınız.

Herkes kendi:

personel1@gmail.com
personel2@gmail.com
personel3@gmail.com
hesabıyla uygulamaya girer.

Daha da kullanışlı hale getirilebilir

Örneğin şoför kartı:

Ahmet YILMAZ
37 ABC 123
ABC Nakliyat
0532 123 45 67

ARA | WHATSAPP | KOPYALA

Ve arama alanına sadece:
123 yazınca 37 ABC 123 bulunabilir.
Ahmet yazınca şoför,ABC Nakliyat yazınca firmaya bağlı araçlar,0532 yazınca telefon numarası bulunabilir.

Ben sizin firma için şöyle başlardım

LOJİSTİK REHBER

Ana menü:

Rehberde Ara
Şoförler
Araçlar
Nakliyeciler
Sık Kullanılanlar

Yöneticiye ayrıca:
+ Yeni Şoför
+ Yeni Nakliyeci
Araç Şoförü Değiştir
Kullanıcı Yönetimi
Değişiklik Geçmişi
görünür.

Normal personele bunların hiçbiri görünmez.

Bence en güzel tarafı şu olur: Şoför değiştiğinde telefon numaralarını 8 kişinin telefon rehberine dağıtmaya çalışmayız. Tek yerde değiştiririz, herkes aynı güncel bilgiyi görür.

Üstelik ilk sürümde sizin zaten iyi kullandığınız Excel/Google Sheets mantığını veri tabanı gibi kullanıp AppSheet'i bunun üzerine kurabiliriz. Daha sonra sistemi büyüttüğümüzde gerçek veritabanına taşırız.

Ben sizin kullanımınız için “Nakliyeci → Araç → Şoför” ilişkisini esas alan bir yapı kurardım; sadece klasik ad-soyad/telefon rehberi yapmazdım. Bu, ileride lojistik takip sistemine dönüşmesine de imkân verir.

Detaylı açıklamanız ve önerileriniz için teşekkür ederim.

Google AppSheet kullanmak elbette daha pratik olacak ve daha hızlı sonuç verecektir. Ancak tahmini kullanıcı kitlesinin teknolojiyle arasının biraz mesafeli olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünüyorum.

Bu nedenle uygulama mağazasından doğrudan indirilebilen, kurulumu ve kullanımı daha sade bağımsız bir mobil uygulama kullanıcılar açısından daha pratik olabilir.

Tabii son zamanlarda mobil uygulama geliştirmeye merak salmış olmamın da beni bu tarafa çektiğini inkâr edemem. 😂

Uygulamanın Android ağırlıklı olacağını düşündüğümden, 13 Kasım 2023’ten sonra açılmış kişisel geliştirici hesapları için gereken 12 testçi ve kesintisiz 14 günlük kapalı test barajını da aşmak gerekecek.

Biolightant hocam​

Kesinlikle. Hedef kitlenizin teknolojiyle çok içli dışlı olmadığını düşünürsek, Play Store’dan indirilen tek amaçlı sade bir uygulama, AppSheet’ten daha iyi bir kullanıcı deneyimi verebilir.

Ayrıca belirttiğiniz Google Play şartı halen geçerli: 13 Kasım 2023’ten sonra açılan kişisel geliştirici hesaplarında, üretim yayınına başvurabilmek için kapalı testte en az 12 testçinin son 14 gün boyunca kesintisiz olarak teste dahil olması gerekiyor. Sonrasında ayrıca üretim erişimi için başvuru yapılıyor.

Android uygulama
Kotlin + Jetpack Compose
Çok sade arayüz
Google ile giriş
Telefon numarasına dokun- ara
WhatsApp butonu
Plaka / isim / firma / telefon araması

Sunucu tarafı

Firebase Authentication
Cloud Firestore
Firebase Security Rules

Bu ölçekte ayrıca ayrı bir klasik sunucu kurmaya bile gerek kalmayabilir.

FİRMALAR
ARAÇLAR
AKTİF ŞOFÖR

ŞOFÖRLER
Telefon
Durum
Açıklama

KULLANICILAR
Yönetici
Editör
Görüntüleyici

ŞOFÖR GEÇMİŞİ
Araç
Eski şoför
Yeni şoför
Değiştiren kullanıcı
Tarih

Play Store konusuna gelince;

Burada güzel taraf şu: zaten firmanızda 8 kullanıcı var. Kapalı test için 12 kişi gerektiğinden, 4 güvenilir kişi daha bulmanız yeterli olur.

Google ayrıca testçilerin sadece listeye eklenmesini değil, uygulamanın gerçekten test edildiğini ve üretime hazır hale getirildiğini açıklamanızı istiyor; üretim erişimi başvurusunda test süreciyle ilgili sorular soruluyor.

İlk geliştirme sırasında ise Internal Testing kullanılabilir; burada 100 kişiye kadar testçi eklenebiliyor ve yeni sürümler oldukça hızlı dağıtılabiliyor.

Bir alternatif daha var

Uygulama gerçekten çalıştığınız lojistik firmasına ait olacaksa, Google Play'de kişisel hesap yerine Organization Developer Account da değerlendirilebilir. Google, ticari/kurumsal faaliyetler adına oluşturulan hesaplar için Organization hesabını öneriyor; ancak bunun için kuruluş doğrulamasında D-U-N-S numarası gerekiyor.

Bu yüzden kişisel geliştirici hesabınızdan yayınlayacaksanız 12/14 sürecini baştan plana koymak mantıklı.

Bana kalırsa bu proje mobil uygulama öğrenmek için de çok iyi bir ilk gerçek proje: giriş sistemi, veritabanı, yetkilendirme, arama, telefon/WhatsApp entegrasyonu ve gerçek kullanıcı ihtiyacı var; fakat kapsam hâlâ kontrol edilebilir seviyede. En doğrusu ilk sürümü sadece “ortak rehber + araç/şoför eşleştirme + yetkilendirme” olarak çıkarmak, sevkiyat ve konum gibi özelliklere hiç girmemek.

@muhasebeciyiz Teşekkür ederim.
Yaklaşık olarak aynı temel yapıda buluşuyoruz.
Ben uygulamayı iOS ve Android için eş zamanlı geliştirmeyi düşünüyorum.

Geri