Ortalama Elektrik Fiyatını Buldurma

ahmetinal.95

Altın Üye
Katılım
4 Eylül 2021
Mesajlar
42
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14-09-2027
Merhabalar,

Elimde elektrik sayacının saatlere göre okunma verisi bulunuyor. Bu veriyle EPİAŞ'tan aldığım saatlik elektrik fiyat verisini kullanarak (ekteki dosyada dt sayfası) her ölçüm arasında ne kadar TL'lik kullanım yaptığımı bulmaya çalışıyorum.

İlk sayfadaki E kolonu, tüketilen elektriği kWh cinsinden içeriyor. Endeks Değeri adlı sütundabir önceki değer ile oluşan fark, kWh cinsinden tüketimi veriyor. Yani E4 hücresi, 1.07.2022 00:33 ile 1.07.2022 02:33 arasında tüketilen elektriğin 16,5 kWh olduğunu gösteriyor.

F sütununda şu işlemi yapmak istiyorum: mevzubahis zaman aralığında, içerdiği fiyatları ağırlıklı olarak ortalayıp tüketimle çarparak TL cinsinden elektrik ücretini göstersin.
F4 hücresinde bir örnek hesapladım, şu şekilde işliyor:

- 01.07.2022 00:33 - 01.07.2022 01:00 arasında geçerli fiyat 3749,99 TL/MWh (27 dakika),
- 01.07.2022 01:00 - 01.07.2022 02:00 arasında geçerli fiyat 2248,98 TL/MWh (60 dakika),
- 01.07.2022 02:00 - 01.07.2022 02:33 arasında geçerli fiyat 2099,99 TL/MWh (33 dakika),

öyleyse aralıktaki ortalama elektrik fiyatı: ((3749,99 * 27 + 2248,98 * 60 + 2099,99 * 33) / (27+60+33) = 2545,735 TL/MWh , tüketim ise 2545,735 TL/MWh * 16,5 kWh / 1000 kWh/MWh = 42,0046275 TL olmalı. Burada formülle bir aralıkta geçerli olan fiyatları tespit edip, aralığın başını ve sonunu kullanarak ağırlıklı bir ortalama hesaplatmayı başaramadım. Aralık her zaman 2 saat değil, bazen 4 saatlik bir zaman aralığındaki tüketimi veriyor, bu nedenle aralık 2 veya 4 saat de olsa, yine doğru ağırlıklı ortalamayı hesaplayabilmem gerek. Değerli yardımlarınızı bekliyorum.
 

Ekli dosyalar

ahmetinal.95

Altın Üye
Katılım
4 Eylül 2021
Mesajlar
42
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14-09-2027
Değerli Arkadaşım

Farklı bir yoldan çözüm içeren dosyanız Ek 'tedir.

Hayırlı çalışmalar dilerim.

Selamlar...

 

Ekran Resmi

Ekli dosyayı görüntüle 239105
Çok teşekkür ederim, makronun nasıl çalıştığını çözmeye çalışıyorum, sonuçtaki değerleri tek tek kontrol etmedim ama doğru gibi görünüyor, ellerinize sağlık. Elimdeki gerçek elektrik faturasına oldukça yakın sonuç vermekle birlikte tam aynı değil, bu da normal çünkü bizim (yani sizin :) ) hesapladığımız ortalama fiyatlar bir yakınsama; eğer aralıklı ölçümler tam saat başlarında yapılsaydı tam değeri yakalamak mümkün olurdu. Tekrar ellerinize sağlık.
 

kulomer46

Altın Üye
Katılım
23 Mart 2007
Mesajlar
1,513
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 - Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08-06-2027
Hayırlı çalışmalar dilerim.

Esen kalınız.

Selamlar...
 

ahmetinal.95

Altın Üye
Katılım
4 Eylül 2021
Mesajlar
42
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14-09-2027
@kulomer46 Tekrar merhaba, kodunuzu inceledim, benim seviyem için muazzam, okurken ve çözümlerken de birçok şey öğrendim. Sağ olun var olun.

Bir soru soracağım:

Kodun içinde, dakika sayısını hesaplattığınız bir satır var.

Cells(i, 10) = Cells(i, 3) / 1440 / 4.82253086419753E-07 Mod 60

Burada saat ve dakika sayısının gün cinsinden olan değerini tekrar bir gündeki saniye sayısına bölüp (1440), ardından 1440^2 sayısıyla çarparak mod alıyorsunuz. Halbuki Cells(i,3) değerini direkt 1440 ile çarpıp 60 moduna alarak da aynı sonuca ulaşamaz mıydınız? Buradaki detay nedir?
 

kulomer46

Altın Üye
Katılım
23 Mart 2007
Mesajlar
1,513
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 - Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08-06-2027
Değerli Arkadaşım Merhaba

Kodların ve programın işinize yaramasına, kod bilginizi ilerletmesine çok sevindim.

Bahsettiğiniz detaya gelince kod yazma aşamasında bazen kısa çözüm değil de uzun çözüm aklımıza geliyor.

Eğer sorun olmuyorsa kısa çözümler her zaman daha iyidir.

Hayırlı çalışmalar dilerim.

Selamlar...

Not: Program çalışırken gün değişimlerinde hesaplamada bazı hatalar olabilir diye farkettim. Fakat detaylı inceleme ve sıkıntı varsa düzeltme durumum olmadı. Genel olarak kod mantığı düzgün çalışıyor. Ekstrem durumlarda sonuçlar nasıl diye ayrıca incelenebilir.
 
Üst