Pazaryerleri Ürün Maliyeti ve Satış Hesaplama

Excel Vers. ve Dili
2010
türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29-09-2023
Merhabalar Öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar. Ben Ülkemizde bulunan bir çok pazar yerinde satış yapıyorum lakin bu pazar yerlerinde aldığınız ürünü kaça satacağınız sıkıntılı bir durum malum bir sürü firma ile rekabet yapmak zorunda kalıyorsunuz dolayısı ile Aldığınız ürünün minumum kaça satabilirsiniz ve karlılık oranınızı gösterecek veya yeni ürün pazar yerine ekleyeceksiniz bunu minumum hangi fiyata koyacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Her pazar yeri farlı hesaplar ile çalışıyor ben sizlere fazla karmaşık olmasın diye Trendyol üzerinden kısa bir örnek ile Sıkıntımı Anlatmaya çalışacağım.

1-Şimdi Hesaplamaya Aşağıda yukarı Giderek yapıyoruz.

Ürün Alım Tutarı Kdv Dahil=15TL
Firma Faaliyet Gideri =%10 1,5TL Toplam=16,5
Firma Kar marcı = %25 4,12TL Toplam=16,5+4,12=20,62TL
Kargo Bedeli= Örnek 2 Desi lik bir ürün 14,50 Toplam=20,62+14,50=35,12TL
Komisyon= %15 5,26TL Toplam=35,12+5,26=40,38TL Yüzde %10 Kara Göre Satışınız Çıkıyor Ama Aşağıdan Yukarı Trendyol Derki Ben Satış Tutarından Komisyon Alırım Yukarıdan Aşağıya Hesaplama Yani 40,38TL ama Biz 35,12TL göre Hesap Yaptık 40,38TL %15 Komisyonu 6,05 TL Bsirde bu işin Kdv kısmı var Satış Fiyatınızın Kdv'si -Komisyon Kdv'si-Kargo Kdv'si-Kargo ve Alış fiyanız =Net Kar Çıkıyor Ama Biz başta %25 Kar vermiştik fakat Gerçek Kar %19 larında altına iniyor.
Sizler dem ricam bu hesabı tam real nasıl hesaplarım ?

2- Aslında En büyük Sıkıntım Kargo Bedeli Örnek Gene Trendyol dan örnek Vereceğim. Genel olarak bilinen müşteri alış veriş yaptığında 30TL Kimi Yerde 50 TL üstü alışverişler kargo bedava Fakat bir çok pazaryeri Müşteri limiti 50TL de olsa bizlerden kargo ücreti alıyor yani 1TL ürün alıyorum kargo bedeli ve komisyonlar derken 8 TL satmak zorunda kalıyorum fakat bana kalan 50krş. Şimdi Trendyol Derki ; Sattığın ürünün Fiyatı 0-20TL arası ürünlere 2,99TL 20-30 Arası 4,48TL 30-50 Arası 8,26 TL Kargo Ücreti Alırım (He Bu arada Müşteriden de Kargo Ücreti Alıyor) Bu Tutarın üstü tamamı bizlere ait. Örnek Tabloda Göreceksiniz ben bu fiyat aralığını girmezsem sıkıntı yok lakin bu fiyat aralığına göre Kargo bedeli yazarsam Döngüsel başvuru hatası alıyorum ve bir türlü düzenleyemedim Yardımlarınızı talep ediyorum baya bir açıklama yazdım inşaallah derdimi anlatabilmişimdir. Şimdiden Teşekkürler Ayrıca tabloya eklemem gereken bir kaç özellikde var onuda tablo içinde gösterdim

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2010
türkçe
29-09-2023
Yardımcı Olacak Arkadaş Yokmudur

Excel Vers. ve Dili
2010
türkçe
29-09-2023
Galiba Yardım edecek gönüllü Bulamadık:( Neyse Canınız Sağolsun

hgenc545

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
21-08-2025
Slmlar,

Ben sorunun nedenlerine değindim,

1-
Satış sitesinin satış tutarınız üzerinden komisyon alması demek, sizin karınızı bölüşmesi demek :)
35.12tl fiyatla 5,26tl komisyon ödüyorsunuz. Misal siz aynı ürünü165tl ye satsaydınız ne olacaktı? o zaman da 24,75tl komisyon alacaktı.
Bu şekilde her seferinde sizin belirlediğiniz karlılığın altında kalacak karınız. %25 yetmez...

Matematikle söyleyecek olursak; Bir sayının %125'inin %15'i %18,8 eder.
Siz karınızı %25 değil de %33 olarak belirlerseniz cebinizde kalan her zaman %20 olacaktır. Çünkü bir sayının %133'ünün %15'i her zaman %20 eder.
yani 20 karı yakalamak için 33 kar koymalısınız. Zira sizin karınız büyüdükçe firmanın sizden kestiği komisyon aynı oranda büyüyor...

2-
Sonucu etkileyen faktörleri, yine aynı sonuca göre belirlemeye çalışıyorsunuz. Bir sonuca bir hücredeki rakamla varıyorsanız, o sonucu referans kılarak o hücredeki rakamı tekrar değişken yapamazsınız.
Kargo maliyetini koyup son fiyat belirleniyor, ama o son fiyata göre yine kargo bedelinin değişmesini istiyorsunuz.
Bu şeklide sonsuz döngü oluşuyor, hata veriyor. Birini bağımsız yapmanız lazım. Yada olasılıkla bir kargo bedeli belirlemelisiniz.

Bir formül düşünüyorum iki sorum olacak:
Kargo süpriz mi oluyor, sitemi belirliyor hangi kargoyla gideceğini siz mi belirliyorsunuz.
En uygun kargo hangisiyse onunla mı gönderiyorsunuz?

Excel Vers. ve Dili
2010
türkçe
29-09-2023
Öncelikle İlginiz için Teşekkür Ediyorum. Pazaryerleri nerede ise tüm kargo firmaları ile anlaşma yapıyor ve biz bunlardan istediğimizi yani fiyat konusunda hangisi uygunsa onun seçimini yapıyoruz. tabi seçim yaparken de hizmetleride göz önünde bulunuyoruz. Kargo Fiyatlarına gelince Genel olarak göndereceğiniz ürünün desi oranına göre sabit fakat bazı birkaç pazaryerleri örnek trendyol üzerinden gidersek bize derki ben 50TL altındaki satışlarınızın kargo bedellerini müşterilerden alıyorum lakin sizlerden de bir bedel alacağım oda şu şekilde 0-19,99 TL satışı olan ürünlerinizden 2,99 TL 20-29,99 TL satışı olan ürünlerinizden 4,48 TL 30-49,99 TL arası ürünlerinizden 8,45TL ekstra sizlerden kargo bedeli alırım 50TL üstü gönderileriniz ise desi oranına göre tamamını sizden alırım. Zaten sabit bir kargo olsa yada kargo bedelini komisyon oranından sonra alsa sıkıntımız kalmayacak sıkıntı adamlar hem kargo parası alıyor hemde aldığı kargo parasını komisyonunuda alıyor Benim katagorilerim düşük bütçeli olduğundan malum ciddi rekabetler söz konusu burada 50KRŞ un bile önemi oluyor sizin sattığınız ürün 1 Krş bile düşük olsa ürünü öne çıkarıyor bizlerde mümkün olduğu kadar bu kampanyaları kullamaya çalışıyoruz. Sorunda burda başlıyor ben hesaplarımı aşağıdan yukarı topluyarak asıl maliyetimi çıkartıyorum ama onlar yukarıdan aşağıya ilerledikleri için hesaplar karışıyor.

yani satış fiyatına görede kargo bedeli değişkenlik gösteriyor satışınız 20TL olursa Kargo bedeliniz 4,48TL oluyor bu sefer ben 19,99TL baremine inmek için karımdam vazgeçiyorum ve real hesap ortaya koyamıyoruz kimi zaman hiç kar etmeden satışa çıkarmak zorunda kalıyoruz.

Umarım cevap anlaşılır olmuştur

hgenc545

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
21-08-2025
Slmlar,

Dosyanız tamam. Bir kaç ekleme yaptım:

- Tablonuzu 50tl üzerinde komisyon sonrası zarar görmeyeceğiniz şekilde g.toplam olacak şekilde düzenledim.
- 50tl üzerinde En ucuz kargo fiyatı ve hangi kargo olduğunu belirten sütun ekledim.

Bu raya kadar her şey otomatik. 50tl altı için elle deneyerek istediğiniz karlılığa ulaşacağınız 2 sayfa ekledim.

- "50<Fiyat belirle" sayfasında oluşan değerleri "Ürün Fiyatlandırma" dosyanızdan çekiyor sistem. O sayfada sadece oluşan küçülen kargo bedellerinden dolayı siz her site için "g.toplam" fiyatını elle girerek yanda karınızı görebilirsiniz.
- Bunun yanısıra bende dosyaya ekstra manuel hesaplama aracı ekledim "Hesaplama aracı" sayfasında. Buraya hem alış fiyatınızı, hem son fiyatınızı, hem de kargo bedelini girerek ne kadar kar edeceğinizi görebilirsiniz.

Deneyip simüle edebilirsiniz.En azında bir kaç noktada karlılığınızı mutlak olmasa bile küçük yaklaşık değerlerle göreceğinize inanıyorum..

Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2010
türkçe
29-09-2023
Emekleriniz için şimdiden teşekkür Ederim Hemen Dosyayı İnceliyorum