Rakamlarda aksilik olunca tespit etme

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 İngilizce
Arkadaşlar başlıkta düzgün anlatamamış olabilirim ama şöyle bir şey yapmaya çalışıyorum; raporlarımızda bazı bakiyeler ve bu bakiyelere ait faiz oranları var. Rapor her gün çıkıyor ve her gün bir önceki günün verileri rapora ekleniyor.

Sorun şu ki bazen raporun oluştuğu datada problemler olabiliyor ve bakiye ya da oranlar sapıtabiliyor. Mesela 2 3 ay boyunca 1.5 olarak giden oran o gün bir anda 5.5 olarak gelebiliyor. Raporda çok fazla sütun ve rakam olduğu için bu hatalar gözümden kaçabiliyor, aynı şekilde bakiyelerde mesela 1000 TL olarak giden bir bakiye bir gün 4000 TL olarak gelebiliyor. Böyle garip hareketler olduğunda haber verebilecek bir sistem kurmaya çalışıyorum, excel ile nasıl yapabilirim acaba?

İstatistiksel formüller kullanarak yapılabilir gibi geliyor ama formül önceki günlerin standart sapmalarını da göze alıp ona göre bugünkü değer hangi iki değer arasında olursa normal olur hangi değerleri aşarsa anormal sayılır bunu söylemeli sanırım, mantığını kuramadım kısaca.. İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Bu şekilde kontrol etmek istediğiniz sütunlara koşullu biçimlendirme uygulayabilirsiniz. Hücreler arasındaki fark mesela 1 TL den büyükse gibi bir koşul vererek ilgili hücreleri renklendirebilirsiniz.

Örnek dosya ekleyip hangi sütunlarda hangi sapma değerini uygulamak istediğinizi belirtirseniz yardımcı olabiliriz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 İngilizce
Koşullı biçimlendirmeyi biliyorum benim asıl sorunum o aradaki farkın kaç olunca rengin değişeceği yani siz örnekte mesela 1TL demişsiniz ya, işte o 1 TL gerçekte ne olmalı onu bulsam onun üzerinden devam edebilirim zaten :)

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Excelde bir hücreyi başka bir hücre ile karşılaştırıp aradaki sapma oranını hesaplayabiliriz. Ama bu oranında kıyaslanacağı bir değer olmalı ki o hücreyi bir şekilde belirginleştirebilelim. Siz bir örnek dosya ekleyin üzerinden çözüme ulaşmaya çalışalım.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 İngilizce
teşekkürler mesajınızı şimdi gördüm pazartesi ilk iş örnek dosyayı yolluyorum.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz.

Ekli dosyalar