RC kordinat sisteminde absolute/relative referanslar?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-İngilizce
merhaba,

bir süredir RC kordinat sistemi kullanıyorum.

bir üstteki bilgiyi kopyalayan =R[-1]C relative formülü absolute sisteme çeviremiyorum :eek:

tırnaklı parantezi kaldırınca absolute oluyor, fakat - işareti işi bozuyor.

yöntem nedir?

teşekkürler.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
merhaba,

bir süredir RC kordinat sistemi kullanıyorum.

bir üstteki bilgiyi kopyalayan =R[-1]C relative formülü absolute sisteme çeviremiyorum :eek:

tırnaklı parantezi kaldırınca absolute oluyor, fakat - işareti işi bozuyor.

yöntem nedir?

teşekkürler.
.

Sorunuzu anlamamakla birlikte;

R1C1 referans stilinde Hücre adresi R (Row) ve izleyen bir sayı, C (Column) ve izleyen bir sayı ile belirlenir.

Örneğin; R[-2]C referansı aynı sütunda bulunulan hücrenin 2 üst satırını belirtir.

R[2]C[2] referansı bulunulan hücrenin 2 satır aşağı ve 2 sütun sağını belirtir.

R2C2 referansı hücrenin adresini 2.satır ve 2.sütunda olduğunu belirtir. Yani $B$2 hücresini ifade eder.

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-İngilizce
.

Sorunuzu anlamamakla birlikte;

R1C1 referans stilinde Hücre adresi R (Row) ve izleyen bir sayı, C (Column) ve izleyen bir sayı ile belirlenir.

Örneğin; R[-2]C referansı aynı sütunda bulunulan hücrenin 2 üst satırını belirtir.

R[2]C[2] referansı bulunulan hücrenin 2 satır aşağı ve 2 sütun sağını belirtir.

R2C2 referansı hücrenin adresini 2.satır ve 2.sütunda olduğunu belirtir. Yani $B$2 hücresini ifade eder.

.
ifade edebildiğimi düşünmüştüm :)

R[2]C[2] yi R2C2 yapabiliyoruz

R[-2]C[-2] yi nasıl yazabilirim? R-2C-2 olarak yazamıyorum da...

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
ifade edebildiğimi düşünmüştüm :)

R[2]C[2] yi R2C2 yapabiliyoruz

R[-2]C[-2] yi nasıl yazabilirim? R-2C-2 olarak yazamıyorum da...
.

Yazılabileceğini sanmıyorum.

[ ] işaretleri bulunulan hücreyi refererans alarak bunun altı, üstü, sağı ve solu için kullanılır. Yani bulunulan hücreyi bilmiyoruz. Bunu herhangi bir hücre kullandığımızda hücrenin kendisi değil çevresini tanımlıyoruz.

Oysa bu işaretleri kaldırdığımzda hücreyi belirlemiş oluyoruz. Dolayısıyla, belirli bir hücrenin sağı, solu, aşağısı, yukarısı olmaz.

Bu nedenle, R2C2 referansı hücrenin adresini 2.satır ve 2.sütunda olduğunu belirtir. Yani $B$2 hücresini ifade edeceğinden, bu da belirtilen hücrenin bizatihi kendisidir.

Keza, R[-2]C[-2] refaransı hangi hücrede iseniz, o hücrenin 2 satır yukarısı, ve 2 sütun solunu ifade ediyor. Yani D5 hücresindeysek bunun 2 satır yukarısı ve 2 sütun solu B3 hücresini ifade eder. Başka bir hücredeysek başka bir hücreyi ifade eder.

Umarım anlatabilmişimdir.

.