Referans değerlere göre referans aralıkta ortalama hassasiyetine uygun sayı üretme?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 , Türkçe
Merhabalar,

Excelde ancak ortalama almayı bilen birisi olarak soruyorum. :)

A ve B sütunlarına girdiğimiz 300-500 kadar 0-15 arasında ondalıklı sayımız var. Bu sayılar birbirleri ile ilişki içerisinde. İhtiyacım olan şey bu sayıların ortalamasını bozmadan sahip oldukları ilişkiye paralel yeni sayılar üretmek.

Örn: X değerleri: 1.1, 3.5, 7.4 olsun
Y değerleri: 1.6, 3,2, 7.0 olsun.

Oluşturacağımız değerlerin X: 0.8<X<1.3, 3.0<X<4.0, 6.7<X<7.8
Y: 1.1<Y<2.0, 2.7<Y<3.7, 6.4<Y<7.2

gibi olması gerekli.

Oluşturulacak olan sayıların birbirlerini tekrar etmeleri önemli değil fakat, az tekrarlı olursa daha iyi olur.

Sayı oluşturulurken; 1.1,1.6(X,Y) dizisini baz alırsak, 1.1x0.3<oluşturulacak X değeri<1.1x0.3 ve 1.6x0.3<oluşturulacak Y değeri<1.6x0.3 formulünü kullanabilirsek süper olur. (Küçük "x" çarpı manasında, 0.3=%30)

Oluşturulan değerlerin X,Y dizisinin Xortalama ve Y ortalamasını ayrı ayrı aldığımızda referans dizinin ortalaması 0.001 hassasiyet ile aynı çıkması gerekli.

Excelde böyle birşey yapmak mümkün olur ise nasıl yapabilirim? Hassasiyet meselesi çok kasar ise hassasiyeti 0.01 ve 0.1 e çekebiliriz ama 0.001 de kalması daha makbul olur. (Hassasiyetten kasıt: Örn Xort:11.1 ise oluşturulan X değerlerinin ortalaması 11.10123 veya 11.1053 gibi)

Böyle birşey yapmak mümkün olursa şuraya şunu yapıştır şeklinde ayrıca bir yardımınız da olursa, ayrıca çok sevinirim.

Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Örnek dosya ekleyerek dosya üzerinde açıklama yaparsanız daha faydalı olacaktır.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 , Türkçe
Hocam tabloda görüldüğü gibi X ve Y değerleri birbirleri ile orantısız bir ilişki içerisinde. Benim ihtiyacım olan şey bu X ve Y değerlerini çoğaltmak.

Bu çoğaltma işlemini yaparken X ve Y'nin ortalamasını ayrı ayrı saptırmamam gerekiyor. X'in ortalaması 7,116 ise yeni X değerlerinin ortalaması 7,12 olabilir mesela.

Ama bu ortalamaları aynı tutmaya çalışırken X ve Y değerlerinin orantısız ilişkisinide bozmamam gerekiyor. Yani 6,5 olan X değerine 8,5 gibi bir Y değerinin gelmemesi gerekiyor.

Bunun içinde X değerlerini oluştururken x1.0,3<Yeni X<x1.0,3 gibi bir formül kullanmak gerekli.

Yeni oluşturulan değerler, baz alınan X,Y dizisinin (örn:A2,B2);

0,3xA2<Yeni X<0,3xA2 ve 0,3xB2<Yeni B<0,3xB2 şeklinde olmalı ki baz alınan dizi çiftlerinin aralarındaki ilişki korunarak, X ve Y değerlerinin ayrı ayrı ortalamalarında korunduğu yeni X ve Y değerlerini elde etmem gerekli.

Sonuç olarak;

-X,Y arasındaki ilişkinin korunduğu
-X'in ortalamasının yeni X değerlerinin eklenmesi ile bozulmaması
-Y'nin ortalamasının yeni Y değerlerinin eklenmesi ile bozulmaması
-Ve bu X ve Y değerlerinden istediğimiz kadar üretebilmemiz gerekli.

Hocam elimden geldiğince açıklamaya çalıştım, cümle veya anlatım bozukluğu oldu ise kusuruma bakmayın, gripten çok da sağlıklı düşünemiyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• 16 KB Görüntüleme: 10

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Sizin için bir kullanıcı tanımlı fonksiyon hazırladım. İnceleyin. Eğer mantık hatası varsa üzerinde yeniden çalışabiliriz.

Fonksiyon sayfanız hesaplama durumuna geçince yeniden değerleri hesaplar ve sonuç döndürür. Bu durumun olması sizin için uygun değilse kod içindeki kırmızı renkli satırı silebilirsiniz.

Kullanılan fonksiyon;

Kod:
Function SAYI_ÜRET(Veri_1 As Range, Veri_2 As Range, Katsayi As Variant)
    Dim Sayi
[COLOR=red]   Application.Volatile True[/COLOR]
10  Randomize
    Sayi = Veri_2.Value * Rnd() + Veri_1.Value
    If Abs(Sayi - Veri_1) <= Katsayi Or Abs(Sayi - Veri_2) <= Katsayi Then
        SAYI_ÜRET = Sayi
    Else
        GoTo 10
    End If
End Function

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 , Türkçe
Hocam yardımınız için çok teşekkür ederim. Kolay gelsin.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Özel mesajda sorun olduğunu belirtmişsiniz. Sorularınızı forumdan takip etmeniz daha faydalı olacaktır.

Katsayı değerini azaltırsanız ortalamadaki sapma oranıda azalacatır.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 , Türkçe
Merhaba hocam,

Sorunu X ve Y değerlerinin ortalamalarını A ve B sutünundaki değerlerden almak yerine elle -1,-2 gibi değerler girerek çözdüm. Yardımlarınız için tekrar çok teşekkür ederim.