RESİMLERİ YÜKSÜZ(KB BOYUTUNDA)DİNAMİK EKLEME

hgenc545

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
21-08-2025
Merhabalar,

Hocalarım ekde bir klasörüm ve içerisinde excel dosyamın içinde sürekli güncellenmesini istediğim resimlerim var.

Bu klasör içinde yer alan excel dosyamda belirttiğim alanda bazı raporlarımı ekran görüntü resimleri ile ekliyorum. Ancak standart resim eklemede, resim bayt boyutunu olduğu gibi sayfaya alıyor, yani 2mb ise ve ben 6 resim ekliyorsam dosya şişiyor. Bunun bir kaç yöntemi var indisle dinamik resim yapmak, yada hücrede açıklama açıp içine resim yüklemek gibi biliyorum ama benim bir ihtiyacım daha var.

Ben her hafta resimleri değişmek durumundayım ve sayfadan silip yeniden yerleştiriyorum resimleri. Buda zamanımı alıyor.
Şöyle yapabilir miyiz;
Ekte paylaştığım Klasörüm olsa, içine dosyamı ve resimleri koysam, resimlere bir isim versem, her hafta yeni resimleri bu klasöre aynı adla değiştirerek atsam ve excel sayfasındaki resimlerde aynı ebatda aynı alanda olduğu gibi otomatik değişse olurmu. ve en düşük baytda, text gibi algılasa,,,, bunu formül yada macro ile fark etmez yapabilir miyiz?

https://we.tl/t-S0WNTJ1FQc

Destekleriniz için şimdiden teşekkürler

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Bence en pratik olanı, resimleri dosya içerisine almaktan vazgeçip;
belgeye eklenen userformdaki combobox'tan yapılacak seçime göre, adı seçilen resimin userformda görüntülenmesi.

Ekteki belgeye, fareyle BURAYA tıklayarak da erişebilirsiniz.

Artık belge açılırken;
-- doğrudan userform açılır,
-- userformdaki combobox'ta belgenin bulunduğu dizindeki resim (...jpg) isimleri listesi hazır gelir,
-- combobox'taki seçime göre de ilgili resim userformda görüntülenir.
Böylece; resimler excel belgesi içinde tutulmamış, dolayısıyla da dosya boyutu hep aynı kalmış olur.

Ek tavsiye:
-- Resimlerin en x boy oranlarının aynı olmasını sağlamanız,
-- userformdaki Image nesnesinin boyutunu da aynı orana göre ayarlamanız
yerinde olur.
.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Muzaffer Ali

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
Merhaba .
Alternatif olsun.

Önerim önce fotoğrafların boyutunu küçültmenizdir çünkü fotoların yüklenmesi bil hayli zaman alıyor, bunu https://tinypng.com sitesinde yapabilirsiniz.

Dosyaya 6 tane İmage nesnesi ekledim. Dosya açıldığında Fotoğraflar bunlara yükleniyor. Kapandığında siliniyor.
İsterseniz butonlara tıklayarak ta yükleme silme yapabilirsiniz.

Nesnelerin ölçülerini değiştirmek isterseniz, "Geliştirici" sekmesinde bulunan "Tasarım Modu" tıklattıktan sonra değiştirebilirsiniz.

Geliştirici sekmesi sizde yoksa sekmeleri(menüleri) sağ tıklatın "Şeridi Özelleştir" seçin, açılan pencerede sağda "Geliştirici" yanındaki onay kutusunu işaretleyip "Tamam" a basın.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

yasarcan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2007
25-05-2026
Bende aynı tavsiyeyi veriyorum. ve kendi kullandığım vba yı paylaşıyorum.

Ekli dosyalar

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
İlave olarak; benim kullandığım 2010 versiyonda dosyadaki resimlerin boyutunu manuel olarak küçültebiliyor.

Resimlerden herhangi birini seçtikten sonra, "Format" sekmesinde "Compress pictures" menüsü ile 96 dpi seçildiğinde, bütün dosya yaklaşık 128 KB oluyor.

Bu menuye ait diyalog kutusu aşağıdaki kodla ekrana getirilebilir....

Kod:
Sub Test2()
    ActiveSheet.Pictures(1).Select
    Application.CommandBars.ExecuteMso "PicturesCompress"
End Sub
Ekrana gelen menüde; 96 dpi seçilip, "Apply only to this picture" seçeneğinin yanındaki onay işareti kaldırılarak dosyadaki tüm resimlerin çözünürlüğü aynı anda küçültülebilir.

Capture.PNG
.

Son düzenleme:

hgenc545

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
21-08-2025
Merhaba.

Bence en pratik olanı, resimleri dosya içerisine almaktan vazgeçip;
belgeye eklenen userformdaki combobox'tan yapılacak seçime göre, adı seçilen resimin userformda görüntülenmesi.

Ekteki belgeye, fareyle BURAYA tıklayarak da erişebilirsiniz.

Artık belge açılırken;
-- doğrudan userform açılır,
-- userformdaki combobox'ta belgenin bulunduğu dizindeki resim (...jpg) isimleri listesi hazır gelir,
-- combobox'taki seçime göre de ilgili resim userformda görüntülenir.
Böylece; resimler excel belgesi içinde tutulmamış, dolayısıyla da dosya boyutu hep aynı kalmış olur.

Ek tavsiye:
-- Resimlerin en x boy oranlarının aynı olmasını sağlamanız,
-- userformdaki Image nesnesinin boyutunu da aynı orana göre ayarlamanız
yerinde olur.
.
çok değerli @Ömer BARAN hocam önerini çok güzel, ama benim için excelde kalması öenmli, çünkü ben bu bilgisayarda hazırladığım raporlarmaları maille kendime gönderip tabletten açıyorum, o yüzden bayt sınırı yapıyor ve excelde açılmasını istedim. @Haluk kardeşimizin önerisini aldım o daha istediğim gibi oldu. Başka bir konu daha açacağım onun için desteğini bekliyor molacağım...

hgenc545

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
21-08-2025
Merhaba .
Alternatif olsun.

Önerim önce fotoğrafların boyutunu küçültmenizdir çünkü fotoların yüklenmesi bil hayli zaman alıyor, bunu https://tinypng.com sitesinde yapabilirsiniz.

Dosyaya 6 tane İmage nesnesi ekledim. Dosya açıldığında Fotoğraflar bunlara yükleniyor. Kapandığında siliniyor.
İsterseniz butonlara tıklayarak ta yükleme silme yapabilirsiniz.

Nesnelerin ölçülerini değiştirmek isterseniz, "Geliştirici" sekmesinde bulunan "Tasarım Modu" tıklattıktan sonra değiştirebilirsiniz.

Geliştirici sekmesi sizde yoksa sekmeleri(menüleri) sağ tıklatın "Şeridi Özelleştir" seçin, açılan pencerede sağda "Geliştirici" yanındaki onay kutusunu işaretleyip "Tamam" a basın.
çok teşekkürler @dalgalikur dosyalar biraz daha büyük olsaydı ve kapanmadan silinmez olsaydı tam işimi görürdü, ama @Haluk kardeşin önerisini aldım, desteğin ve emeğiniz için çok teşekkürler