Saat ücretli bordro hesaplama

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Gününüz aydın olsun,

Saat ücretli netten brüte/brütten nete bordro hesaplama ilgili sitede bir çalışma göremedim. Var ise bana linkini verebilir misiniz? İstemiş olduğum çalışma örneği ektedir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Örnek tablomda saat ücreti net olarak girdim. Yani özellikle netten brüte hesaplamaya ihtiyacım var. Format bu şekilde olması şart değil. amaç her değerin brüt tutarını bulmak. Bir çok kişinin ihtiyacı olan bir hesaplama. bu mesajdaki örnek dosyamı dikkate alınız.
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Arkadaşlar sadece G7 hücresinde formül yazmanız yeterli. Kimse yok sanırım.
 

EmrExcel16

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
1 Kasım 2012
Mesajlar
1,520
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
Merhaba yanlış hatırlamıyorsam ,şu şekildeydi, denemelerinizi yapın yanlışsa dikkate almayın.

%15 vergi için =F7/0,71491
%20 vergi için =F7/0,67241
%27 vergi için =F7/0,61291
%35 vergi için =F7/0.54491

Vergi dilimi yazan bir yer göremedim , eğer vergi dilimi yazan bir hücre varsa bu yazdıklarımı bir eğer formülü ile tek formül içinde kullanılabilir.
 

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
İlginizden dolayı teşekkür ederim. ekli çalışma son halidir. kırmızı fontlu alandaki brüt tutarlar %15 vergi dilimine göre yapıldı. Fakat sadece %15, %20,%27,35 yeterli olmayacaktır. Vergi dilimi geçişlerinde problem yaşanır. M9 hücresindeki formülü kırmızı fontlu alanlara uyarlayacak üstad yokmudur.

İyi günler,
 

Ekli dosyalar

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Merhabalar,

tabloyu tek satırda ekteki hale getirdim. Kırmızı fontlu hücrelerde sgk, gelir vergisi ve damga vergisini uygulamak istiyorum. Asıl sorun gelir vergisinde. Gelir vergisinde sabit oran uygularsak vergi dilim geçişlerinde sorun yaşanır. AV7 hücresindeki kümülatif gelir vergisi dikkate alınarak gelir vergisi uygulanmalı. Yardımlarınızı rica ederim.
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Suskun

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
27 Kasım 2006
Mesajlar
292
Excel Vers. ve Dili
Excel 19
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24.05.2032
SGK ya göre günlük çalışma süresi 7,5 saat , 30 gün de ( ayda (30x7,5=)) 225 saattir. Çok zor olmamalı Brüt Ücret / 225 yapmak. (Yada
Brüt Ücret/30/7,5)
 

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Suskun Bey,

Bende öyle bir bilgi beceri olmadığı için sizlerden yardım istedim. Zamanınız var ise ilgilenebilirmisiniz ?
 

Mehmet Şahin

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
13 Ekim 2005
Mesajlar
1,397
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 - 2013 Türkçe - İngilizce
Asıl sorun gelir vergisinde. Gelir vergisinde sabit oran uygularsak vergi dilim geçişlerinde sorun yaşanır. AV7 hücresindeki kümülatif gelir vergisi dikkate alınarak gelir vergisi uygulanmalı.
Merhaba,
tablonuzda uygulanmış bir gelir vergisi fonksiyonu var, yanlış mı hesaplıyor?
 

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
4 Ocak 2006
Mesajlar
12,084
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Ekteki dosyayı inceleyiniz. Hedef ara özelliği makroya dönüştürülerek yapılmıştır. Dosyada sarı hücreye olması gereken net ücreti, yeşil hücreye de önceki aylar toplam vergi matrahını yazmanız gerekiyor (bu ay hariç). Sayfadaki düğmeye bastığınızda her satır için olması gereken saatlik net ücreti bulacaktır. Toplam net ücret ile sarı hücreye yazdığınız net ücret arasında +-1,00TL fark olabilir.

Not: Dosyanın son hali #18 olu mesajdadır.
 
Son düzenleme:

denese

Altın Üye
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
432
Excel Vers. ve Dili
Office 2019
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-03-2026
Bildiğiniz üzere gelir vergisine %40' lık yeni bir vergi dilimi daha eklendi. Ekteki dosyayı inceleyin. Netten - Brüte, Brütten - Nete hesaplama yapabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
4 Ocak 2006
Mesajlar
12,084
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Sayın denese'nin verdiği bilgiye istinaden dosyayı güncelledim. Yeni dilim nedeniyle içiçe EĞER formülü sayısı arttığından ve xls versiyonunda 7'den fazla EĞER kullanılamadığından versiyonu xlsm olarak değiştirdim.

Not: Net ele geçen formülünde bir hata vardı onu düzelttim.

Not2: Dosyanın son hali #18 nolu mesajdadır.
 
Son düzenleme:

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
4 Ocak 2006
Mesajlar
12,084
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Bu arada ben de soru sorayım. Hazırladığım makroda önce +-1 liralık fark olmasına dair düzenleme yapmamış, doğrudan goalseek ayarlamıştım. Ancak makro nedense makro çok afaki sonuçlar çıkarıyordu. Örneğin 25 bulması gereken değeri 5 milyon hatta daha fazla bir sayı buluyordu. Ben de arada 1 liradan fazla fark varsa tekrar hesaplama yapsın dedim.

Neden ilk etapta öyle uçuk sonuçlar çıkmış olabilir?

Not: Şimdi o satırı iptal edip denediğimde ilk satır için net 4222 olarak bulması gerekirken saat ücretini -12263371,5111142 ve net ele geçeni ise -3090440441,777 olarak buldu. Kontrol satırını kullandığımda ise saat ücretini 23,56, toplam net ücreti 4222 lira buldu.
 

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Yusuf Bey,

Emeğiniz için teşekkür ederim. Ben de sonuçları görünce bir anlam veremediğim için ve makro konusunda zayıf olduğum için size dönüş yapamadım.
 

mahmut011

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2013
Mesajlar
102
Excel Vers. ve Dili
2010 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14.01.2029
Merhaba,
6 nolu mesajdaki dosyanız üzerinde nettenBrüt isimli yeni bir kullanıcı tanımlı fonksiyon oluşturdum, makro konusunda iyi olmadığım için fonksiyon üzerinde denemeler yaptım, doğru hesaplıyor sanırım.(gelir vergisi fonksiyonunu, 600000 den sonrasını %40 dan hesaplayabilmesi için Mehmet Şahin Beyin aşağıdaki konuya yazmış olduğu mesajdan aldım. ) Bulduğum toplam brütü netlere orantılı olarak dağıttım. (formül sarı renkli AR7 hücresine uygulanmış durumda). İnceleyiniz.

Kullanımı,
nettenBrüt( Toplam Net Tutar ; Geçmiş Aylar Vergi Matrahı ; SGK durumu)
SGK Durumu “normal” veya başka bir ifade olarak(emekli)

Gelir vergisi fonksiyonunun konusu:
https://www.excel.web.tr/threads/netten-bruete-uecret-hesaplama-ktf.184868/
 

Ekli dosyalar

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Günaydın,

Saat ücretini 55,90 yaptığımda, SGK matrahı 27.357,01 oluyor. Kanun gereği SGK matrahı 22.072.50 TL'den fazla olamaz. Ayrıca Saat ücretini 55,94 yaptığımda hesaplama hatası yapıyor. sonuç sıfır oluyor.

Teşekkürler,
 

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
4 Ocak 2006
Mesajlar
12,084
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Hatanın nedenini buldum. Makroda MUTLAK formülünün karşılığı olarak INT kullanmıştım. Halbuki INT MUTLAK değil TAMSAYI demek. MUTLAK'ın karşılığı ABS'ymiş. ABS yapınca tüm sonuölar doğru bir şekilde geldi. SGK matrah kısmını da formüle ekledim.
 

Ekli dosyalar

nongeyikm

Altın Üye
Katılım
7 Kasım 2005
Mesajlar
479
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR-64
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-04-2025
Yusuf Bey merhaba,

Teşekkürler ediyorum. Sonuç 3 TL'lik fark ile doğru çıkıyor. Sizinkinin doğru olduğunu düşünüyorum.
1- olması gereken net ücreti kuruşlu girdiğimde döngüye giriyor sonucu vermiyor.
2- Her bir kazancın netini ve brütünü benim örnekte olduğu gibi göstermek mümkün mü?
3- Tabloyu 12 aylık olarak ve AM sütunundaki vergi matrahını kümülatif olarak uygulamak mümkün mü?

Saygılar
 

Ekli dosyalar

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
4 Ocak 2006
Mesajlar
12,084
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
1. sorun ilk denemede belirttiğiniz gibi oldu, ama sonraki denemelerde sıkıntı çıkarmadı.
2. sorunuzu anlamadım, sayfa1'deki durumu kastediyorsanız, muhtemelen yapılır ama biraz vakit alır.
3. 12 aylık hesap örneği ektedir.
 

Ekli dosyalar

Üst