Şartlara göre hücrede yıldız belirmesi

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
13-06-2029
Değerli arkadaşlar,
Bir hesap programının sonu. sayfasında

Öncelikle bir şart aralığına göre 5 hücreden 1 inde ;
daha sonra 2 şart aralığına göre 5 hücreden 1 inde

yıldız işareti belirmesi gerekli . Bunu koşullu biçimlendirme ile denedim ve birşeyler oldu ama , aralıklar konusunda kafam karıştı. Daha sade olur diye "eğer" ile yapmaya çalıştım yine bir yerden sonra kafam allak bullak oldu .

Kodlar ile ( çok isterdim ama ) hiç yapamam . Ekteki örnekte iki sayfa var ve ilkinde

1 şarta göre yıldız belirmesi
diğerinde
2 şarta göre yıldız belirmesi amaçlı olarak düzenledim .

Bu konuda bilginizi ve yardımınızı ya da hiç olmazsa benzer örneklerin daha önce işlendiğini hatırladığınız ve not edeceğiniz kısayollar dahi çok sevindirici olacak

Şimdiden teşekkür ederim

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Sorunuzu tam anlayamadım. İstediğiniz bu mu?

E9 yazarak yan hücrelere kopyalayınız..

Kod:
=EĞER(ARA($C10;{0;20;50;70;90};{"Geçersiz";"Düşük";"Orta";"İyi";"Üstün"})=E$7;"*";"")
.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Her ikisini de deneyerek kontrol ediyorum

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Ömer , Sayın Fedeal ,

Her iki yardımınızı da denedim, her ikisi de doğru anlaşılmış ve mükemmel çalıştı ...
Bilgim ve uyarlama ölçüm Sayın Fedeal'in örneğini programa uyarlamama yardım edecek sanıyorum, ve bir koşullu yıldız belirmesi gerçekleşmiş oldu. Elleriniz dert görmesin :)

Ancak daha çetrefil görünen iki koşul şartlarının aralığında yıldız belirmesi konusunda hala ,
( örnekte " iki koşulda" adlı ikinci sayfada ) ilgi ve desteğinize ihtiyacım var .

Ben ilk kısmı programa uyarlamaya başladım. Diliyorum ki ; iki şartlı konusunda da yardımınızı
esirgemezsiniz.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Diğer sayfayı yeni farkettim.

İkinci sayfada iki koşul vererek tek ölçüt kullanmışsınız ve sadece bir hücrede yıldız olması gerektiğini söylüyorsunuz..

Buda çelişki durumlar doğurur diye düşünüyorum.

Örnek 55 değeri koşul bir tablosunda Orta fakat koşul 2 tablosunda Düşük olarak kodlanmış bu gibi durumlarda ne olması gerekiyor?

.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Ömer ,

İkinci koşulu yerleştirmeyi de ben uyarınızla farkettim , özür dilerim . Ekte sayfayı iki koşul rakamı yerleştirerek yeniden gönderiyorum.

Sağa doğru giderek test aralık puanlarına baktığınızda , ilk ve ikinci koşulların puanı farklı
görünse de renk aralığı aynı . Başka bir birikimle ikinci şart geldiğinden sayılar değişik.

Yıldızın , iki şarta uyduğu hücrede belirmesi ancak diğer 4 hücrede de görünmemesi gerekiyor.

65 birinci koşul ve 215 ikinci koşul olarak bir örnek taşıyor. Yıldızın şu an bulunduğu yer , bu iki
şarta göre olması gereken yer. Ve baskıda yıldızın doğru yerde çıkması önemli , düşük-orta gibi derecelendirmeler sütun üstünde var olacak .

Dosya içine de yardımcı olacağını düşündüğüm bir açıklama yazdım . Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Testlerin en zor yanı sanırım kriter üzerine kriter olması ...

bir şartlı yıldız için de,iki şartlı yıldız için de ayrı ayrı bir de yaş aralığı , yetmiyor gibi bir de tahsil durumu da geldi .. Ama sıkboğaz halde değil de adım adım teker teker gitmek sanırım en emin yol , eğer siz de bıkmazsanız.
Bittiğinde ise , ben bir program bitirsem de değerli yardımınızla , ayrıca kriter içinde kriterlerle işlem yapmaya çok güzel bir örnek çıkacak gibi ...

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Uzun oldu ama doğru sonuç veriyor. Daha sakin bi kafayla kısaltmaya çalışırım. Tablonuzu büyükten küçüğe doğru değilde küçükten büyüğe yaparsanız formül yarı yarıya kısalacaktır..

Kod:
=EĞER(EĞERSAY($D$9:D9;"?")>0;"";EĞER(VE(ARA($C10;{0;20;50;70;90};{"Geçersiz";"Düşük";"Orta";"İyi";"Üstün"})=E$7;ARA($C11;{3;55;205;305;405};{"Geçersiz";"Düşük";"Orta";"İyi";"Üstün"})=E$7);"*";EĞER(YADA(ARA($C10;{0;20;50;70;90};{"Geçersiz";"Düşük";"Orta";"İyi";"Üstün"})=E$7;ARA($C11;{3;55;205;305;405};{"Geçersiz";"Düşük";"Orta";"İyi";"Üstün"})=E$7);"?";"")))
.

fedeal

Banned
Excel Vers. ve Dili
2003 tr
burda bir sorun var eger iki şartta doğruysa ve fonksiyonunu kullanacagız iki şarttan biri doğruysa işaret konulacaksa yadayı kullanacagız.bir çalışma yaptım inceleyin dogrumu;

Ekli dosyalar

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Hemen kontrol ediyorum , teşekkür ederim

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Ters çevirmeden kastım ekteki gibi..

.

Ekli dosyalar

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Ömer ,

Formülü bu şekilde denemeye devam ederken , ( sayıları ters çeviremiyorum) diğer yandan Sayın Fedeal'in verdiği örnekte , YADA ları VE olarak değiştirerek her iki şartın varlığında ait olduğu hücreye yıldız düşürdüm. Bu şekilde , şartlardan biri yoksa ( aralıktan az ya da çok puan çıkmışsa ) yıldızı hiçbir yerde çıkarmıyor . Bu da raporun sakat çıkması ve adayın tekrar teste alınmasını sağlayacak .

İki koşulda yıldız belirmesi bu şekilde oluştu sanıyorum . Ve aklımda yokken karşıma çıkan yeni kriterler çıktı , bunlar tahsil durumu ve yaş aralığı.

Şu ana dek sizin sayenizde çok onemli mesafe aldım . Uyarlarken aynı zamanda bu kriterleri kendim çözebilir miyim diye de bakıyorum . Ama el elden üstün akıl da akıldan hızlı bu da bir gerçek.

Bundan sonrasını kendin çöz deseniz bile , şimdiye kadar verdiğiniz fikirler için her ikinize de müteşekkirim .
Belki elinizi çekmezsiniz umuduyla , birazdan tahsil ve yaş kriterleri için örnek ekleyeceğim .
Bunlar basit anlamda hitap ettikleri puan aralıklarını değiştiriyor

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Ömer
Ters çevirme'den kasdınızı şimdi gördüm , haklısınız bu şekilde ters çevirmenin skala kısmına bir zararı olmayan yerler de var , 10 ve 11ci tabloda izninizle bu formülü kullanabilirim . Elinize sağlık.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
#13. mesajı okuduğum için yazıyorum. Problem çözülmediyse eksikleri son eklediğim tablo üzerinde açıklarsanız oradan giderek çözüme ulaşabiliriz diye düşünüyorum.

.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Ömer , Sayın Fedeal ;

Eksik şu an formül olarak yok ya da henüz yakalamadım ama kullanacağım .

Yaş kriterine göre yıldız belirmesi konusunda bir yeni örnek ekliyorum . Bunda ana kriter yaş aralığı ve yaş aralıklarının kendine ait bir sütunu var. Alınan puanı kendi sütununda bulup , konuma göre de yıldız belirmesi ve aynı anda diğerlerinde belirmemesi gerekli .
Örnek üzerindeki sayılar olması gereken şekildedir , açıklama da yerleştirdim.

Bu çok değerli yardımlarınız , kullanacak arkadaşlarımın bir haftalık elde uğraşma mesaisinden
kurtaracak , aslında toplamda da onlara nerdeyse 2 ay kadar da zaman boşaltmış olacak.

Ekli dosyalar

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Ve son kriter , en azından bu gece için ..
Tahsile göre ana kriter örneği ekte. Bütün bunların uyarlamasını herhalde 02 ya da 03 te bitirir sonra da kendimi huzurlu bir uykunun kollarına bırakabilirim :)

Dostlar ; öyle bir destek verdiniz ki , değerini anlatamam ama naçiz sevincimi hissetmenizi isterim . Yürekten , içten bir sağolun ... diyebiliyorum..Elleriniz gözleriniz dert görmesin

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

ilk dosya için,

Kod:
=EĞER(ARA($C10;DOLAYLI(ADRES(12;KAÇINCI($C11;$K$9:$M$9;0)+10)&":"&ADRES(32;KAÇINCI($C11;$K$9:$M$9;0)+10));$N$12:$N$32)=E$7;"*";"")
İkinci dosya içinde aynı mantıkla yapabilirsiniz..

.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Hemen deniyorum ...

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Birşeyi belirtmeyi atladım. Formülü N sütununa düşük,orta...şartlarınızı yazacağınızı düşünürek yazmıştım..