şartlı toplama ve şartlı düşme

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-05-2026
sayın üstedlarım sizlerden öğrendiklerimle ve buradaki örneklerle bir çok işimi çözüyorum sizlere çok teşekkür ederim. bazende çözüm üretemediğim yada forumda örnek bulamadığım konularda sizleri rahatsız ediyorum sizde yardumlarınızı esirgemiyorsunuz çok çok teşekkür ediyorum. ekte bir tablo gönderdim ve sorunumu tablonun altına açıklamlaarda yazdım ilginize teşekkür ederim.

bu tabloda yazılacak formüller için bazı şartlar var
kayıtlı sütunlarında yazılan sayılardan A1 hücresindeki kadar düşülecek. ancak düşmeye başlarken öncelikle diğer sütunundan başlanacak yetmezse metal sütunundan düşmeye devam edilecek taki A1 hücresindeki değere ulaşıncaya kadar.bu arada düşülen kısmındaki diğer sütununda en fazla 10 düşülebilir tabi 10 sayı kuralı 20 satırdada tamamlanabilir yada daha az olabilir o zaman metal kısmından düşülecek inşallah sorunumu anlatabilmişimdir

Ekli dosyalar

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
şartlı toplama

selamlar, acaba sorumu benmi izah edemedim cevap yazılırsa açıklama yapabilirim

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
sayın muhceli ilginize teşekkür ederim ancak tabloda a1=12 doğru ama düşmeye diğer sütunundan başlayacağız sizin yaptığınızda kayıtlı diğer sütununda 3 var siz 10 düşmüşsünüz o durumda -7 olmuyormu tablodaki örneğe göre e10 hücresine 1 yazarak 10 düşeceğiz sonra metal sütununda b5 te 1 adet malzeme olduğu için d5 te 1 düşeceğiz ve b6 daki 2 tane melin d6 1 tanesini düşerek 12 şartını sağlamış olacağız tabi bu örnek tabloya göre tabloda bazı hücrelerde 0 olacak bazılarında 30 olacak belki bu rakamlar değieşken belki sütunlardakis atır sayları 20 yada 30 olacak bilmiyorum izah edebildimmi

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz.

VERİ DOĞRULAMA kullanılarak yapılmıştır.

Veri-Doğrulama menüsünden ulaşabilirsiniz.

Ekli dosyalar

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
sayın korhan hocam ilginize teşekkür ederim ancak ben soruyu tam soramadığım için cevaplar ihtiyacı karşılamıyor.tabloyu boş olarak düşünün ve yine malzemeleri set olarak düşünün şöyleki 2 metal 1 diğer ürün bir set oluşturuyor bu setlerdeki ürün adetleri sürekli değişiyor 0 metal 3 diğer ürün bir set, 4 metal 1 diğer ürün bir set yada ders olarak düşünün hani okulda okutulan dersler örneğin bilgisayarlı muhasebe dersi diyelim 3 teorik 2 uygulama, yada teknolojinin bilimsel ilkeleri dersi 2 teorik 2 uygulama, yada matematik dersi 3 teorik 1 uygulama saatinden oluşur buraya kadar izah edebildiysem şimdi tabloya gelelim tablo boş düşülen kısmına formül girilmiş bu gün gelen ürünleri kayıt ettikçe a1 hücresindeki kritere göre düşülen sütunlarda sonuç yazmaya başlayacak.örneğin a1 hücresindeki şart 12 diyelim kayıt kısmına (a) ürünü 2 metal 2 diğer ürün kayıt ettiğimizde diğer kısmı 2 düşülen diğer kısmına yazılacak sonra (b) ürünü 2 metal 0 diğer yazdık diğer 0 olduğundan düşülen olmayacak sonra (c) ürünü 3 metal 3 diğer yazılınca 3 diğer düşülen kısmında diğer kısmına yazılacak sonra (d) ürünü 3 metal 2 diğer kayıt olduğunda yine 2 diğer düşülen kısmındaki diğer altında düşülecek ve bu şekilde bu günki ürünlerimizi kayıt etmiş olacağız şimdi kriterlerimizi hatırlayalım diğer kısmında en fazla 10 düşülebiliyordu altta tablo gibi yazalım :

a1=15 olsun (M)=metal (D) diğer diyelim
kayıt düşülen
(M) (D) (M) (D)
a = 2 - 2 2 - 2
b = 2 - 0 2 - 0
c = 3 - 3 3 - 3
d = 3 - 2 1 - 2
-----------
10 -7 8+ 7 burada a1 15 idi yani 15 malzeme düşülecek ama düşmeye başlarken öncelikle diğer kısmından başlayacağız ayrıca kayıtlı kısmında 100 malzeme olsa dahi en fazla 10 malzeme düşebiliriz şarta uymuyorsa kalanı metal kısmından düşeceğiz burada kayıtta diğer 7 malzeme kayıtlı idi düştük yetmedi 8 de metal düştük 15 malzemeyi düşmüş olduk.burada kayıtlı malzeme sürekli değişken bazen diğer kısmına hiç malzeme girmez şartın hepsini metalden düşeriz bazen diğer kısmı şarttan çok fazla olmasına rağmen 10 diğerden kalanını metalden düşeriz veri doğrulama ile ancak malzeme girişini sınırlanmış biz kayıt yaptıkça kendiliğinden düşülecek üstadım ekte bir tablo ekledim ben fonksiyonlarla bir şeyler yapmaya çalıştım ilk satırındaki dğer kısını yaptım gibi ama şart ikinci satıra denek gelirse o zaman fikir üretemedim ekteki tabloda şarta ve kayıtlı diğer kısmına sayı girerseniz izahımı anlarsınız sanırım kusura bakmayın ancak böyle izah edebiliyorum sorunumu umarım çözüm bulunur sizi uğraştırdığım için kusura bakmayın

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Son eklediğiniz dosyada dağıttığınız değerlerin toplamı 18 olmuş. Ama dağıtılacak değer 15 olmalıydı. Örnek dosyanızdaki dağılım doğru mu?

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
korhan hocam ilginize teşekkür ederim sorduğunuz konuya açıklama getirmeye çalışayım.evet toplamda düşülmesi gereken değer 15 olmalı yapmaya çalıştığım tabloda kayıtlı değerleri yazmaya başladığımızda düşülen sütununda öncelikle diğer sütunundan başlıyoruz ancak diğer sütununda en fazla 10 düşebiliyoruz 10 düştükten sonra yetmiyorsa metal sütunundan düşülecek şart sağlanıncaya kadar örnek tabloda düzeltme yaptım 15 yaptım kayıtlı kısmında ilk satırda diğer 18 olduğu için düşülende birinci satırda 10 düşüldü ve sonraki diğer satırları 0 olması gerekir geri kalan 5 metal sütunundan düşülecek tabloya bir tablo daha ekledim ve olması gerektiği şekili oraya yazdım asıl tabloda düşülen kısmında il satırdaki diğer satırınaki yazdığım formül her şartta çalışıyor ikinci satırdan itibaren formülleri yazamadım yanlış hesaplıyor istediğim yardımda bu konuda teşekkür ederim yenilediğim tabloyu tekrar yükledim
yani buradaki çözümsüzlüğüm ikinci satırdan itibaren soneryo üretemedim

Ekli dosyalar

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
şartlı toplama ve düşme

sayın korhan hocam yeni bir sayfada 4 örnek tablo daha yaptım olması gereken kısmına hesaplanmış olarak yazdım belki fikir verir diye sizin gibi profesyonel olmadığım için sorunumu tam izah edemiyorum bu yüzden kusura bakmayın yeni örnek ekte

Ekli dosyalar