Satır Renklendirme

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Windows 11 TR, Excel 2021 64 Bit Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-10-2028
Herkese iyi akşamlar
Konuyu araştırdım ama bulamadım.
Normal bir tablom var. Bu tabloda Koşullu biçimlendirme Formül ile Satırları üçer arayla renklendirmek mümkün mü? Nasıl? Kullanılacak formül nedir.
Şöyle normal tabloda üç satır renkli, üç satır renksiz olacak.
Şimdiden herkese teşekkür eder kolaylıklar dilerim

ÖmerBey

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhaba,
Bu gibi durumlarda SATIR işleviyle birlikte MOD işlevi kullanılabilir. Formülün mantığı aynı olup kullanılmak istenen döngüye veya başlangıç satırına göre rakamları değiştirmek yeterli olacaktır.
3 satır renkli 3 satır renksiz için örnek olarak =MOD(SATIR();6)<3 formülü kullanılabilir.
Deneyiniz...

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Merhaba,
Bu gibi durumlarda SATIR işleviyle birlikte MOD işlevi kullanılabilir. Formülün mantığı aynı olup kullanılmak istenen döngüye veya başlangıç satırına göre rakamları değiştirmek yeterli olacaktır.
3 satır renkli 3 satır renksiz için örnek olarak =MOD(SATIR();6)<3 formülü kullanılabilir.
Deneyiniz...
Ömer Bey, öncelikle teşekkür ederim
Denedim olmadı. Başta 2 tane renksiz bırakıyor sonra 3 tane biçimlendirme rengi ile renklendiriyor. Koşullu biçimlendirme formülündeki rakamları değiştirdim olmadı. 6'yı değiştirdim olmadı. 3'ü değiştirdim olmadı. Sonrada koşullu biçimlendirme alanını bir sonraki satırdan başlayarak seçtim yine olmadı. nedenini de anlamadım.
Sizinki olsaydı güzel olacaktı. Kısa ve sade bir formüldü.
Bu koşullu biçimlendirmede yüklenirse tüm koşullu biçimlendirmelerin sırasını değiştirerek istediğim biçim ile çalışıp diğerlerine geçebilirim. Zaten şu anda tanımlanmış olan biçimlendirmeler kontrol amaçlıdır (Yineleme olmasın ve yazılmamış isim kalmasın diye)
Bunu basit sanarak tablo yüklemeyi gereksiz görmüştüm ama kazın ayağı göründüğü gibi değilmiş. 😊
Tablo yükledim. Açıklamalar yazdım. Zahmet olmazsa tekrar bakabilir misiniz.
Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
İyi Akşamlar,

Ekteki gibi olabilir..
Korhan Bey, öncelikle teşekkür ederim
Sizin formülleri aralık ve hücre adreslerini benim tabloya göre değiştirerk uyguladım olmadı Ayrıca Sizin yüklediğiniz tabloda ilk sütunda bir hücre silsek o satırda özellik kayboluyor.
Bu koşullu biçimlendirmede yüklenirse tüm koşullu biçimlendirmelerin sırasını değiştirerek istediğim biçim ile çalışıp diğerlerine geçebilirim. Zaten şu anda tanımlanmış olan biçimlendirmeler kontrol amaçlıdır (Yineleme olmasın ve yazılmamış isim kalmasın diye)
Bunu basit sanarak tablo yüklemeyi gereksiz görmüştüm ama kazın ayağı göründüğü gibi değilmiş. 😊
Tablo yükledim. Açıklamalar yazdım. Zahmet olmazsa tekrar bakabilir misiniz.
Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Dosyanızda bahsettiğiniz aralığı seçtikten sonra yeni koşul dedikten sonra aynı ekranda formül bölümüne aşağıdaki formülü uygulayınız. Sonrasında dilediğiniz dolgu rengini seçip işlemi tamamlayınız.

C++:
=TEKMİ(YUKARIYUVARLA(SATIR($A1)/3;0))

ÖmerBey

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Ömer Bey, öncelikle teşekkür ederim
Denedim olmadı. Başta 2 tane renksiz bırakıyor sonra 3 tane biçimlendirme rengi ile renklendiriyor. Koşullu biçimlendirme formülündeki rakamları değiştirdim olmadı. 6'yı değiştirdim olmadı. 3'ü değiştirdim olmadı. Sonrada koşullu biçimlendirme alanını bir sonraki satırdan başlayarak seçtim yine olmadı. nedenini de anlamadım.
Formülün mantığını biraz anlatırsam halledersiniz sanıyorum.
Burada Satır() formülü değişken değer üretiyor, Mod formülüyle bu değerin 6'ya göre dengi alınıyor ve <3 ile de şart kontrolü yapılıyor.
Sizin verileriniz 4. satırdan başladığı için bunun üzerinden gidelim. Formülü uyguladığınızda
4. satır için Satır() formülü 4 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 4'e denktir.
5. satır için Satır() formülü 5 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 5'e denktir.
6. satır için Satır() formülü 6 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 0'a denktir.
7. satır için Satır() formülü 7 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 1'e denktir.
8. satır için Satır() formülü 8 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 2'e denktir.
9. satır için Satır() formülü 9 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 3'e denktir.
Biz şart olarak <3 şartını yazmıştık. Bu durumda 6, 7, ve 8. satırlar boyanacaktır. Fakat biz bunu istemiyoruz. O zaman formülde isteğimize göre bir değişim yapmamız gerek.
Ne istiyoruz?
a) 4, 5 ve 6. satırın boyanmasını istiyoruz: O halde 4, 5 ve 6'nın 0, 1, 2 değerini üretmesini sağlamalıyız. Formüldeki SATIR() ifadesini SATIR()-4 veya SATIR()+2 yaptığımızda istediğimiz olacaktır.
b) 7, 8 ve 9. satırın boyanmasını istiyoruz: O halde 7, 8 ve 9'un 0, 1, 2 değerini üretmesini sağlamalıyız. Formüldeki SATIR() ifadesini SATIR()-1 veya SATIR()+5 yaptığımızda istediğimiz olacaktır.
Olayın mantığını anlatmaya çalıştım. Umarım başarabilmişimdir.
İyi çalışmalar...

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Dosyanızda bahsettiğiniz aralığı seçtikten sonra yeni koşul dedikten sonra aynı ekranda formül bölümüne aşağıdaki formülü uygulayınız. Sonrasında dilediğiniz dolgu rengini seçip işlemi tamamlayınız.

C++:
=TEKMİ(YUKARIYUVARLA(SATIR($A1)/3;0))
İyi akşamlar Korhan Bey,
Denedim oldu. Harika oldu. Tam istediğim gibi oldu. Hem öğrenmiş te oldum. Çok teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık
Basit gibi duran ama içinde çıkamadığım sorunumu farklı bir biçimde sade bir formül ile çözdünüz.
Sağolun varolun. Sağlık ve başarılar dilerim.

Son düzenleme:

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Formülün mantığını biraz anlatırsam halledersiniz sanıyorum.
Burada Satır() formülü değişken değer üretiyor, Mod formülüyle bu değerin 6'ya göre dengi alınıyor ve <3 ile de şart kontrolü yapılıyor.
Sizin verileriniz 4. satırdan başladığı için bunun üzerinden gidelim. Formülü uyguladığınızda
4. satır için Satır() formülü 4 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 4'e denktir.
5. satır için Satır() formülü 5 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 5'e denktir.
6. satır için Satır() formülü 6 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 0'a denktir.
7. satır için Satır() formülü 7 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 1'e denktir.
8. satır için Satır() formülü 8 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 2'e denktir.
9. satır için Satır() formülü 9 değerini üretir, bu da Mod 6'ya göre 3'e denktir.
Biz şart olarak <3 şartını yazmıştık. Bu durumda 6, 7, ve 8. satırlar boyanacaktır. Fakat biz bunu istemiyoruz. O zaman formülde isteğimize göre bir değişim yapmamız gerek.
Ne istiyoruz?
a) 4, 5 ve 6. satırın boyanmasını istiyoruz: O halde 4, 5 ve 6'nın 0, 1, 2 değerini üretmesini sağlamalıyız. Formüldeki SATIR() ifadesini SATIR()-4 veya SATIR()+2 yaptığımızda istediğimiz olacaktır.
b) 7, 8 ve 9. satırın boyanmasını istiyoruz: O halde 7, 8 ve 9'un 0, 1, 2 değerini üretmesini sağlamalıyız. Formüldeki SATIR() ifadesini SATIR()-1 veya SATIR()+5 yaptığımızda istediğimiz olacaktır.
Olayın mantığını anlatmaya çalıştım. Umarım başarabilmişimdir.
İyi çalışmalar...
İyi akşamlar Ömer Bey,
Anlattığınız gibi formülü düzenledim. Oldu. Harika oldu. Tam istediğim gibi. Teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık.
Zahmet edip formülü açıkladınız. İyi bir biçimde öğrenmiş oldum. Basit gibi duran ama içinde çıkamadığım sorunumu çözdünüz.
Sağolun, varolun.
Sağlık ve başarılar dilerim.