Satranç tablosu

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Öncelikle selamlar ve tüm arkadaşların yeni yılını ve kurban bayramını kutlar,hayırlara vesile olmasını en iyi dileklerimle temenni ederim.
Ben amatörce satranç sporu ile ilgileniyorum.Şu anda yaklaşık 2 aydır derneğimizin satranç şubesi sorumluluğunu yapmaktayım.Çeşitli turnuva programları hazırlamaktayım.Bu turnuvalarda oyuncularımızın maçlarını,perfonmanslarını,puanlarını göstereceğim bir tablolama yapmak istiyorum.Ekli dosyada bir taslak yaptım.Kolaylık ve açık olsun diye sayfa sayfa hazırladım.Bu tablodaki G galibiyet=2 puan,M mağlubiyet =0 puan, B beraberlik =1 puan olarak yazıldı.Aslında 4 grup için hazırlandı fakat karışık olmasın diye yalnızca A gr. 1.tur ve 2. tur ek olarak çeyrek final durumları yazıldı.
Bu tablodaki verileri istediğim gibi hazırlanması durumunda özellikle miniklerimizin mükemmel bir satranç tarihi oluşacak ve kimlerin beyaz kimlerin siyah taşlarla daha iyi oynadığı ,dolayısı ile onları yönlendirme konusunda eşsiz bir arşivi elde etmiş olacağım.Ayrıca böylesi bir tablo oyunculara bir düzen ve disiplinde getireceğinide umuyorum.
Şimdi ;
Tabloda 1. tur maç sonuçlarını, perfonmans ve puanları otomatik olarak 1. tur sonu tabloya şekildeki gibi ve toplam puanı otomatik olarak aktarmalı. Sonra 2.tur maçlarını otomatikman 2. Tur sonu tablosuna aktarmalı.ve böylece devam etmeli .
Bunları yaparken OYNANACAK oyun listesinde bu oyuncuların perfonmans ve puanları 2. tur tablosundan sayfa 3 dekine şekildeki gibi aktarılsın ve gösterilsin.
En sonu diğer B,C,D gruplar için de aynı uygulamayı yapacağım. Zaten diğer gruplardan oyuncuları çeyrek finalde ekledim ama sonuçların sıralamadım fazla kalabalık yapmasın diye.
Bir arkadaşım Excelde bu yapılır dedi ve Google' dan bu siteyi buldum.Umarım yeterince izah edebilmişimdir.
Tekrar herkesin yeni yılını ve kurban bayramını tebrik ederim.Dosya ektedir.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Merhabalar,
Çünkü sayfalarda gezinilmiş fakat bir cevap yazan yok.
Konuyu parça parça ele elalım diyorum.
Puan tablosunu hazırlamak için şuna cevap verebilirmisiniz?
Örnek A sutunu olsun.A1 den diyelimki A20 satıra kadar olan puanlar (satırdaki 0,1,2 rakamlarından biri) ard arda nasıl toplanır.?Bunun bir formülü var mıdır?

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Sayın alimo,

E excelde iyi değilim ama bildiğim soruları yanıtlamak isterim. Yanıtlayabilmem içinde konuyu anlamalıyım. Konuyu anlayabilmem içinde sorunun çok açık olması gerekir.

A1:A20 arasındaki hücrelerde 2 olan değerleri toplamak için :

=SUMIF(A1:A20;"=2")
=ETOPLA(A1:A20;"=2")

Bu değerleri Saymak isterseniz :

=COUNTIF(A1:A20;"=2")
=EĞERSAY(A1:A20;"=2")

Formüllerini kullanmanız gerekir.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Sevgili Necdet bey,
Örneklerinizi değerlendirdim.Çok teşekkür ederim.İstediğim sonuçlara ulaşamadım.Satranç tablosunu anlamayı bir kenarda tutalım.Şöyle açıklamama izin verirseniz, ki;
diyelim ki:A1 de 0,A2 de 2,A3 de 1,A4 de 2,A5 de 0 olsun.
Öyleyse B SUTUNUNA A1 deki toplam 0 ,A2 deki toplam A1 + A2=2,A3 deki toplam A1 + A2 + A3=3, A4 deki toplam A1 + A2 + A3 + A4=5,A5 deki toplam A1 + A2 + A3 + A4 + A5=5 olur,değil mi?İşte böylece bana n. satıra kadar ardarda toplama yapacak bir formül ilk etapta gerekli.[/RIGHT]

Excel Vers. ve Dili
xp 2003 Türkçe
Sayın alimo,
yanlış anlamadıysam B1 hücresine =TOPLA($A$1:A2) şeklinde bir formül yazıp, aşağıya doğru n satıra kadar (sürükleyerek) kopyalarsanız istediğniz sonucu elde etmiş olrsunuz.

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Sanırım Sayın Yüksel Varlı'nın verdiği formül örneği gibi istiyorsunuz.

Bu durumda Sayın Yüksel Varlı'nın formülünde A2 yazan değeri A1 yapmak gerekir ki aynı satırda mantıklı toplama olsun. Yani B1 deki formül :

=TOPLA($A$1:A1)
=SUM($A$1:A1)

Formülü aşağıya doğru kopyaladığınızda örneğin B2 deki formül şöyle olacaktır.

=TOPLA($A$1:A2)
=SUM($A$1:A2)

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Sevgili arkadaşlar,
Cevap formülleriniz için size çok teşekkür ederim.
Formülleriniz çalıştı.Siz Necdet bey önerinizde haklısınız.Sevgili Yüksel beyin formülünü dediğiniz gibi değiştirmesinde yarar var.Kanımca ,azcık hatalı da olsa hatalı olacak bir örneğin tahtada yada sayfada görünmesi,hatalı öğrenmeyi şartlandırır yada öğrenenin aklını oyalayarak zaman kaybetmesine ve aklının karmaşmasına yol açar.

Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
Sn alimo
Bir turnuva için hazırladığım şablonu sizin satranç turnuvasına uyarladım. Belki işinize yarar veya fikir verir.

Excel Vers. ve Dili
xp 2003 Türkçe
Sevgili arkadaşlar,

Yanlış düşünüyorsam lütfen uyarın.
Oyuncu bir maç yaptı. 2 puan aldı. Bu puanı A1 e yazdık. B1 hücresine de
yazdık. Sonuç 4 puan olmaz mı?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Sevgili Yüksel Bey,
Önceki formülünüzü gözönüne alırsanız bu ikinci formülünüz düzeltilmiş oluyor.Lütfen beni bağışlayın küçük uyarım için.Herhangi bir kuşku kalmadı. Size çok teşekkür eder,hassasiyetiniz içinde ayrıca çok memnun oldum.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Sevgili kombo ,
Verdiğiniz örnek tablo için çok teşekkür ederim.Hemen inceliyorum.Çok güzel hazırlamışsınız.Elinize sağlık.

Excel Vers. ve Dili
xp 2003 Türkçe
sayın alimo,
bir maçta 2 puan alıpta 4 puan olarak hesaplanırsa sonuç yanlış olmaz mı?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Sevgili Yüksel bey,
Formülünü B1 de yazıp BN satıra kadar B1 KUTUSUNUN SAĞ ALTTA ÇIKAN + İŞARETİ uyguladığımızda 1 den N inci satıra kadar mükemmel sıralı toplama yapıyor.Hiç bir kuşku yok.
Yada ne demek istediğinizi anlamadım?
Görüşmek üzere.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Sevgili kombo,
Satranç tablonuzda ekteki dosyada açıkladığım değişiklikleri yapabilirmiyiz.
Gerçekten çok güzel hazırlamışsınız.
Şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum.
Çok teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
Sn.alimo
1. ve 3. sorunuz yapılabilir durumda (hatta oldu bile). Ama gruplardaki öğrenci sayısını değiştirmek bu şablonla zor gibi. Yine de üzerinde biraz uğraşayım.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Sevgili konbo,
Ne diyeceğimi bilemiyorum size.Çok teşekkür ederim.O kadar sevindimki anlatamam.Çok sağol.

Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
Sn alimo
1. ve 3. sorunuz için ekteki dosya hazır. Biraz vakit bulursam 2. sorunuza cevap vermeye çalışacağım.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003Türkçe
Kıyısından köşesinden satrançla ilgilenen herkese yürekten selamlar,ayrıca size selamlar Sayın kombo,
Müthiş bir çalışma gerçekleştirdiniz.Vaktinizi bu sorular için değerlendirmeniz karşısında mahçup oldum.Fakat böylesi bir çalışma daha ne zaman başlardı ki?İyi ki varsın kombo. 2.soru (gruplara eklenebilir satırlar) önemli sevgili kombo.
Yürekten selamlarımla.
Hoşçakal.

Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
.................

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
Sn alimo
8 kişiden 80 kişiye kadar katılımlı 4 grup halinde (her grup 20 kişi) turnuva şablonunuz hazır.
Eksik veya hatalı yerlerini bildirirseniz sevinirim.