sayfadan sayfaya formülasyon ile karışık bi çizelge

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-03-2025
merhaba sayın hocalarım biraz sonra ekleyeceğim çalışmamdaki yaptırmak istediğim formülasyondan biraz bahsetmek istiyorum

İlk Hal. sekmesinde tablomun gerçek hali bulunmakta ve her bir satırda bir işin iş programı gereği aylara göre yatay dağılımlarının manuel yazılmasından ibarettir.
aynı zamanda her bir satırdaki iş kaleminin Birim Fiyatı C10:C43 arasında manuel belirtilmektedir. ve birimleride (M³-Ton-Kg-M²) B10:B43 arasında bulunmaktadır.

DSİ ve Karayolları iş programları formatı değişik bi şekilde istemektedir.
her bir satırda her bi iş kalemi ile ilgili miktar ve ay ay verilen verileri
her bi kalem için 4 satırlık bi aralığa belirli kurallara göre eklemektedir.

İş Prog (2) sekmesinde gri renkte ve mavi renkli biçimlendirilmiş verileri formüllerle buldurmak istiyorum.
İş Prog (2) sekmesinde G11 hücresinn cevabı ilk ay olduğundan (9. ay) 12000 olucaktır. H11 sekmesinin cevabı ise 9.ve 10. ayların toplamı (12000+12082,7)=24082,7 olucaktır. ben ilk 3 ay için çözümleri manuel yazdım fakat
tablo 34 iş kaleminden ibaret exceli kullanıp bu çözümü formülasyonlarla yapmam gerekir.
aynı şekilde ilk iş kalemi için D10,E11 ve E12 deki manuel verileri de formülle buldurmam lazım

karışık anlatmamışımdır umarım ama çizelgemden işlemlerin kendileri karışık gibi
yardım beklemekteyim

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sorumla ilgili bazı çözümlemeleri yardımcı hücreler kullanarak bi kısmını yapmaya çalıştım
sayın hocalarımın ne yapmak istediğimi anlaması açısından tabloyu biraz değiştirerek yani
ilk gönderdiğimde 2 sekmeden ibaretti şimdi ekleyeceğimde ise tek sekmede ilk çizelgeyi sağ tarafa ekleyerek sormaya formüllerin kolaylaşması açısından ekledim
tekrar anlatmak istersem V8:AK45 arasındaki çizelge kullanılarak B7:T145 arasındaki çizelgeye geçişler yapmak istiyorum
V8:AK45 çizelgesinde 34 adet iş kalemi var ve 2010 ve 2011 yıllarının hangi aylarında hangi miktarlarda imalat yapıldığını gösteriyo
W sütunu Birim leri
X sütunu birim fiyatları gösteriyo
Y1:AI44 arasındaki veriler manuel yazılmaktadır

formüllerle çözümlenmesini istediğim tablomda kendi fikirlerimde yapabildiklerimi Gri renklendirdim
yeşil renkli yerlere yardımcı hücreler yaptım topla.çarpım formüleleriyle diğer tablolardan veri çekmeye çalıştım
AN11:AX44 arasında yine basit bi formüllemeyle ana çizelgedeki her ay olan miktarları yekünsel olarak toplayarak gittim çünkü formülleme yapmak istediğim çizelgede formülleyemedim burada yapıp o tarafa topla.çarpım kullanarak veri aldırdım (J10 hücresine formülü ilk yazdım)

bu bilgilerle sormak istediğim 2 şey kaldı
oklarla göstediğim W sütunundaki birimleri E sütununa nasıl yazdırabilirim?diğeri ise
sarı renkli yerlere gelmesi gereken veriler bir üst satırdaki verileri 3,28 birim fiyatla çarptırmak

benim açımdan en zoru zaten yapamadığım J10 hücresine nasıl bi formül yazmalıyım ki D sütunun bazalırsak ORAN yazan yerlere karşılık Miktarları bulmalı BEDEL yazan yere karşılık o miktarları birim fiyatlarla çarpmalı

ben kendi bilgilerimle belkide kulaklarımı kolumu yorarak çektim uzatıp yaptığım formüllerin kolay yollarını da öğrenmek istiyorum

soru karışık gibi ama çözümlenmesini beklemekteyim.

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
merhaba tekrar sayın hocalarım
kısa bi süre sonra örnek dosyamı en sade hale yani ana çizelgeyi 2 iş kalemine indirip sorumu yenilemeyi düşünüyorum.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
çizelgemi şimdi biraz kırparak daha basit hale getirdim ve
sonuçları bazen diğer tablodaki karşılıklarını oklarla keşiştirerek göstermeye çalıştım
bazılarının cevabını diğer tablodaki hangi hücreye geldiğini yazdım ve bazılarınıda yine ilgili hücreleri çarpımı gibi yazmaya çalıştım

herbiri tabiikide tek seferde yapılabiliyo fakat nasıl formüller yapmalıyız ki 34 tane olan gerçek tabloya ulaşmak kolay olsun
tablolarda karşılıklı renklendirme ise istenen cevapları karşı tabloda hangi aralıktaki verilerle alakalı olduğudur

sarı renk ve yeşil renkli 2 iş kaleminden örnek verdim.
tabloyu yeniden ekleyecem tabloyu kısaltınca hücrelerde kayma oldu kusuruma bakmayın hemen düzeltip tekrar ekleyecem

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
tablonun son hali ektedir.

Ekli dosyalar