Sayfaların görüntüde karışması

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2028
Merhaba Arkadaşlar

Son dönemlerde yaptığım çalışmalarda daha önceden karşılaşmadığım bir sorunla karşılaşıyorum. Özellikle biraz fazla formül kullandığım çalışmalarda, girdiğim bir veriden dolayı eğer başka sayfada işlem yapılıyorsa, o anki görünen sayfamla çalışmanın başka sayfaları görsel olarak iç içe geçiyor. Yani görüntü karışıyor. Exceli minmize edip açtığımda yada üzerine başka bir görüntü açıp tekrar excele döndüğümde herşey normale dönüyor.
Yaklaşık 7-8 yıldır excelde çeşitli çalışmalar yaparım. Bu durumla son 5-6 aydır karşılaşıyorum.
Sürekli olmuyor. Ne zaman olacağı belli olmuyor. Bilgisayarımdandır dedim. Format attım. Değişmedi. Ayrıca problem başka bilgisayarlarda da oluşuyor. Ama sanki başka bilgisayarlarda daha nadir.
Sebebi fazla formüllü sayfalar olmasındandır herhalde diyorum ama yinede emin değilim.
Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa düşüncelerini öğrenmek isterim.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Sayfalarınızda aşırı yorucu formülleriniz varsa bu problemi yaşamanız normaldir. Genelde Topla.Çarpım formülü buna sebep olabilir.

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Sayın Ayhan,
Dediğiniz gibi çalışmada topla çarpım var. Dizi formülde var. İkisinide sildim sonucunu görmek için. Ama yine aynı. Sanırım başka kodlar da buna sebep oluyor.
Peki bu sorunu nasıl aşabilirim?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Kullandığınız kodları yada dosyanızı eklerseniz inceleme fırsatımız olabilir.

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Sayın Ayhan,

Kullandığım kodları içeren bir örnek dosya gönderiyorum. İnceleyip beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Kodlarda bu problemi yaratacak birşey göremedim. ( Gözümden kaçmışta olabilir ).

Orjinal dosyanızın boyutu nedir?

Araçlar / Seçenekler / Hesaplama menüsünden "El ile" seçeneğini işaretledikten sonra denermisiniz.

.

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Sayın Ömer,
Otomatik hesabı kapadığımda hemen hemen tamamen düzeliyo. Ancak "hesapla" dediğim anda yine sayfalar karışıyo. Sanırım baştan Sayın Ayhan'ın da söylediği gibi sayfalardaki hesaplama ile ilgili formüllerden kaynaklanıyo.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Evet, bu şekilde düzeliyorsa formüllerin ağırlığından kaynaklanıyor. Tabi bunun dışında veri çoğluğu sayfa sayısı vs. gibi nedenlerde faktörlerdendir.

Bu durumu aşmak için formüllerde dinamik alan kullanmayı deneyiz. Dosyanızı görmediğim için net birşey söylemek güç fakat dinamik alan dosyanızın durumuna göre hızlanma sağlayabilir. Başka bir durum formül yerine makro kullanmaktır.

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
"Dinamik alan" tabiriyle ilk kez karşılaşıyorum sayın Ömer. Biraz açıklayabilir misiniz?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Sn. xternet,

Formül yazarken genelde başvurulan hücre aralıklarını geniş tutarız. Örnek olarak toplamını alacağımız aralık 100 satırsa formülü =TOPLA(A:A) şeklinde yazarız. Bunun sebebide daha sonradan alta doğru satır eklendiğinde toplama dahil olması içindir. Tabi bu şekilde tasarlanan her formül excel çalışmalarına ekstra yük bindirmektedir. Birde bunların Topla.Çarpım gibi sipesifik bir fonksiyonda çok kritere göre uygulandığını düşünürseniz ve tablolarınızdaki veri sayısıda oldukça fazla ise excelde yaşanacak yavaşlamalar kaçınılmazdır.

Bu sebeple Sn. yurttas beyin hazırladığı aşağıdaki linkleri dikkatle incelemenizi ve uygulamanızı tavsiye ederim.

Dinamik Alan
Optimal bir excel dosyası için altın kurallar

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Merhaba Arkadaşlar,

Gerçekten excel de birşeyler yapmaktan büyük keyif alıyorum. Ama son 1-2 çalışmamda karşılaştığım şu sayfaların karışması sorunu yüzünden büyük hayal kırıklığı yaşıyorum.

Örnek çalışmayı bitmiş şekliyle ekliyorum. Üstatlar bir incelerse çok memnun olucam.
Yalnız işin kötü tarafı hangi durumlarda karışma sorunu verdiğini çözebilmiş değilim. Bazen uğraşsamda sorun oluşmuyor. Ama sanırım daha çok sayfa koruması yokken veri girişi yapıp enterladığımızda oluşuyor. Yada diğer sayfalarla ilişkli hücrelerde.
Mesela yönetim panelinden ilk butona tıkladığınızda gelen sayfada üst kısımlarda yatay sarı bir alanın sonunda beyaz ber alanda

"Konu içeriğine göre", "ünite başlıklaırna göre"

şeklinde bir veri listelemesi var. Buradaki değişiklik genelde sorun oluşturuyor.

Bir şekilde zaman ayıracak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Arkadaşlar en azından çalışmayı açıp bahsettiğim problemi yaşayan arkadaşlardan bir yorum almak isterim.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Merhaba,
Sayfa karışmasından kastınızı tam anlamış değilim. Eğer tahmin ettiğim türden bir sorunsa sebebi Userform1' deki kodlarınızdan olabilir. Gereksiz yere çok fazla sayfa seçme kodu kullanmışsınız. Örnek olarak aşağıdaki kodu verebiliriz:
Kod:
Sheets("RAPOR_OLUSTUR").Select
    Range("H26:AK70").Select
    Selection.ClearContents
    Sheets("ANAHTAR_CEVAPLAR").Select  
Range("H19:AK828").Select
    Selection.Copy
    Sheets("RAPOR_OLUSTUR").Select
    Range("H26").Select
    Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
        :=False, Transpose:=False
Buna gerek yok. Tüm işlemlerinizi bu şekilde yapmışsınız. Bunu yerine:
Kod:
Sheets("RAPOR_OLUSTUR").Range("H26:AK70").ClearContents
Sheets("ANAHTAR_CEVAPLAR").Range("H19:AK828").Copy
Sheets("ANAHTAR_CEVAPLAR").Range("H26").PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
        :=False, Transpose:=False
şeklinde yazabilirsiniz. Örnek olsun diye bu parçayı aldım. Neredeyse kodlarınızın tamamı bu şekilde. Sayfa isimlerini Set ile tanımlayarak kodları daha da kısaltabilirsiniz. Bana sorarsanız sorununuz gereksiz ve çok fazla SELECT kullanmanızdan kaynaklanıyor.

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Haklı olabilirsiniz Sayın leumruk. Dediğiniz şekilde kodları düzelticem hemen.

Kodların öyle olmasının tek sebebi de hemen hemen hepsini "Makro Kaydet" ile yaptığımdan.
Kod bilgim yok denecek kadar az olduğundan "Makro Kaydet" seçeneğinin sunduklarıyla yetinmek zorunda kalıyorum.

Bu arada bahsettiğim şekilde sorun yaşayan arkadaşım yok mu?

Son düzenleme:

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Program çalışırken oluşan karışıklığı görüntüledim.
Belki ne demek istediğim konusunda yardımcı olur arkadaşlar.

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Birçok deneme yaptım fakat sizin söylediğiniz şekilde bir görüntü hatası almadım. Programın hızında sorun yok gibi. Dosya botu da çok değil.

Farklı bilgisayarlarda çalışmayı denediniz mi?

.

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Bu çalışmayı denemedim ama başka çalışmalarda da bu sorunla karşılaştım ve başka bilgisayarlarda da olmuştu.
Bu çalışmayı da deniycem bu günden sonra. Öğretmenim ve bugün başlıyoruz. Okuldaki arkadaşlara da vermiştim çalışmayı. Bakalım onlar böyle bir şikayette bulunucak mı?
İyi çalışmalar.

xternet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 Tr
12-10-2028
Merhaba arkadaşlar.

Konuyu takip etmiş olan arkadaşlar için belirtmek isterim ki, yukarıda bahsettiğim gibi başka bilgisayarlarda çalışmayı denedim.
Hiç beklemiyordum ama çokça deneme yapmama rağmen hata vermedi.
Sanırım sorun benim bilgisayarda. Yada bazı donanımlarda.
Çünkü önceden bu sorunu başka bir bilgisayarda daha yaşamıştım.

Konuya bir şekilde zaman ayırmış olan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.

Herkese iyi çalışmalar.