Sayıları 25'in katları olarak bölme ve tarih verme

Excel Vers. ve Dili
Professional plus 2016, Türkçe
Merhaba;
Sayın Hocalarım, elimde K sütununda 2500 değer var bu değerler toplam getirmeleri gereken kilogram miktarları fakat biz teslim alırken 25'in katları olarak alım yapıyoruz yani Ahmet'in getirmesi gereken 123 ise 4 adet 25 ve bir adet 23 getirecek 25'in üstü hep artık olarak kalacak ikinci olarak bu 2500 değere 25 ve katları olarak bölündüğünde bu bölünme işleminden sonra karışık olarak tarih verilecek yani 4 adet 25 ve bir adet 23 ton getirecek ahmet'in tarihleri olabildiğince arka arkaya olmamalı vereceğimiz tarihin hangi günden başlayacağını ben yazmak istiyorum. Umarım anlatabilmişimdir.

Yardımcı olursanız çok sevinirim, çünkü manuel yapmam neredeyse imkansız.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Aşağıdaki formül A1 hücresindeki değerin 25'e bölümünden kalanı (yani MOD 25) verir:

=MOD(A1;25)

Tarihle ilgili ne istediğinizi anlamadım.

Örnek bir dosya hazırlayıp dosya yükleme siteleriden birinde paylaşırsanız iyi olur. Dosyanızda nasıl bir sonuç istediğinizi açıklamalı olarak gösteriniz.

Excel Vers. ve Dili
İlginiz için teşekkür ederim YUSUF44 Hocam. Dosya Aşağıda dosya üzerinden anlatayım

http://dosya.co/vugp1a6fi18e/ÖRNEK.xlsx.html

Örnek dosyada 1. sıradaki kişinin getirmesi gereken 394,8 ton'dur bu kişinin 25'er ton olarak bölünmesi lazım yani 1. kişiden 15 tane tam 25 ton ve kalan 19,8 ton olmak üzere 16 tane aynı kişiden göstermesi gerekiyor exel'in ve bu bölmeden sonra mesela L sutununa benim belirleyeceğim tarihten başlamak üzere karışık olarak tarih vermeli yani 1. kişiye sırayla tarih vermemeli tarihler karışık olmalı şurasını atladım tabii tarihler belli tanaja göre yapılmalı yani 250 ton olduğunda diğer tarihe geçmeli. Yani tarih başlangıcını ve tonajı ben belirlemeliyim. ve son olarak pazar günleri opsiyonlu olmalı yani bazen açık alım bazen kapalı. Karışık oldu ama yardımcı olursanız çok sevinirim.

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sayın cyperin,
Dosyanızın ve isteğinizin daha iyi anlaşılması için;
Dosyada yer alan 1203 sıra No.lu kişinin Taahüt Kg'ı = 3.972,15 dir
Bu değer 158 adet 25 Ton ve artan 1 adet 22,15 Ton luk getirecektir.
Yani toplamda 159 farklı ve arka arkaya olmayan tarih bilgisi lazım.
Bu verilere göre siz nasıl bir tarih uygulaması yapmak istiyorsunuz?
İlk tarihi belirlediğinizi varsayarsak (Örnek: 20.09.2016) sonrasındaki 158 tarih bilgisi neye göre sıralanmalıdır?
Bu örneği tek başına çözümlerseniz(excel olmadan sizce olması gereken şekli ile), diğer örneklerin de bu kurala göre olup olmayacağını belirtirseniz, dosyanızla ilgili cevap bulma şansınız artacaktır.
Sadece sizin bildiğiniz bir konuyu "excel, formül, vs" çözüm araçlarından önce mantığını, kurallarını, şartlarını, seçeneklerini, değişkenlerini sizin belirlemeniz gerekir.Daha sonra bu iş excel yardımı ile çözülür mü, bizler de ona yardımcı olmaya çalışalım.

Excel Vers. ve Dili
Degerli hocam turist;
Bana lazim olan 3 konu var.
1. Taahut kg 25'in katlari olarak bolmek ve belirttiginiz gibi 159 ayni kisiden olusturmak.
2. Gunluk bir limit vererek (mesela 500 ton) bu kadar miktarda kisiye tarih vermek, yalniz tarih verirken karistirarak vermesi lazim yani 159 ayni kisiye tek bir yada arka arkaya gunler vermemeli herkesi karistirmali.
3. Bu tarihleri verirken pazar gunu opsiyonlu olmasi bazen pazar alim var bazen yok onun icin.
Telefondan yazdim kusura bakmayin.

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sayın cyperin,
Excel dosyanızdaki veriler gerçeği yansıtıyorsa;(Örnek de olabilir)
Bu bilgilere ve sizin açıklamalarınıza göre;
1305 kişinin Taahhüt ettiği KG yaklaşık 365.000 Ton dur(364.869,75)
Belirttiğiniz şekilde günlük 500 Ton Limit verilirse 365Bin Tonun teslimatı 730 gün , yani iki yıl sürer. Burada Pazar günü dikkate alınmamış olsa bile iki yıldır, pazar günü alım yapılmazsa , 52+52=104 gün daha üzerine eklenir ve yaklaşık 830 günlük bir takvim ortaya çıkar.
Bu matematik gerçeğe göre hareket edilirse, alımların hangi kritere göre olacağı, yani günlük limiti 500 kabul edersek; hangi özelliğe göre 25 er tondan hangi 20 kişinin seçileceği bir ölçüye, kurala bağlanmalıdır.(Örnek ; sıra numarasıya, en çok taahhüt edenlerden başlayarak vb. gibi)
Raslantısal seçimler olacaksa da yine bir yöntem gerekir ki, mesela; siz bunu "teslimat günü arka arkaya olmamalı" diye belrtmişsiniz.
Yukarda bahsedilenler çerçevesinde isteğinizin ve aradığınız cevabın sağlanabilmesini teminen; lütfen dosyanızda ilk 50 kişiye, hiçbir excel formülü kullanmadan siz elle yazılmış, olması gereken bir çözümü koyun ve foruma tekrar ekleyin.
Vereceğiniz örnek ve açıklamalarınıza göre çözüm bulunup bulunmayacağını biz de anlamış görmüş oluruz.