"Solver" ile kosula bagli kisit belirlenmesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Excel Vers. ve Dili
2010
Merhaba,

"Excel"in "Solver" eklentisini kullanarak bir optimizasyon modeli olusturmaya calisiyorum.
"Solver" icin "Excel"in beraberinde gelen ornekleri inceledim.
Ancak, kisitlarin belirlenmesi asamasinda cozum bulamadigim bir nokta var.
Ekte bulacaginiz "excel" dosyasinda "D2:D11" hucreleri modelin degiskenlerini temsil ediyor.
Mavi cerceve ile isaretlenmistir.
Her hucre 1 ile 3 arasinda tam sayi degeri alabilir.
Anladigim kadariyla "Solver"da model icin kisitlar belirlerken "if" ifadesini kullanarak bir kisit belirlenemiyor.
Benim olusturmak istedigim kisit ise, eger bir hucre "3" degerini aldiysa, kendisinden sonra gelen iki hucre de "3" degerini almali.
Diger bir ifadeyle, arka arkaya gelen 3 hucre "3" degerini almali.
Benzer sekilde, eger bir hucre "2" degerini aliyorsa, kendisinden sonra gelen ilk hucrede "2" degerini almali.
Bu kombinasyonlarin daha iyi anlasilmasi icin ekteki dosyada dogru ve yanlis olan kombinasyonlari ornek olarak verdim.
Yanlis olanlari sari renk ile isaretledim. Her hangi bir renkle isaretlenmemis olanlar dogru olan kombinasyonlar.
Cok daha fazla kombinasyon soz konusu ama sadece ornek olmasi icin belirli sayida verdim.
Sonuc olarak degiskenlerin etkiledigi hucreler dogrultusunda "M14" hucresini en kucuklemeye calisiyorum.
Ekteki ornek, problemin ufak bir parcasini temsil ediyor.
VBA ya da C programlama diliyle kolayca cozulebilecek bir problem diye tahmin ediyorum.
Ancak her iki programlama dilini bilmedigim icin bahsettigim kisitlari "Solver" eklentisinde nasil ifade edebilirim?
Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim.

Ekli dosyalar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...