Stok takip hızı

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
03-11-2020
Stok HIZ TAKİBİ

Yapmak istediğim şu.envanter yazan sayfada çalıştığım firmanın günlük envanter raporları var.satış miktarı yazan sayfada ise satış yapılan gün ile öncesi günün farkı alınarak yapılan satış miktarını tespit etmek.satış miktarının son gününe ise satış hızını formüle etmeye çalıştım.toplam satış miktarlarını girilen envanter verisinin gün sayısına bölünce o ürünün satış hızını elde edeceğim.son olarak envanter sayfasında stok adedi 10 un altına düşen ürünü eksik listesi sayfasındaki ilk hücreye atacak.eğer o hücre dolu ise alt hücreye yazarak eksik listesini oluşturmak.şimdiden teşekkürler...

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Konuyu açıklayamadım mı?Yada çok mu zor?Yorumu olan yok mu?

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
yardım edebilecek kimse yok mu?

Excel Vers. ve Dili
excel 2003 türkçe
dosyayı 2003 formatında koyarsan dosyayı inceleyip yardım edebiliriz belki..

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Ekte excel 2003 formatı mevcuttur.Umarım yardımcı olursunuz.Şimdiden sağolun....

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Foruma bir soru sordum ama yanıtlayan olmadı. Zor bir soru mu ? Bir satırdaki dolu olan en son hücreyi nasıl seceriz?

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Syn machool;
Sorunuz anlaşılmıyor. 5 nolu mesajınızdaki ek üzerinde ne istediğinizi, hangi hücrede hangi sonucu bulmanız gerektiğini belirterek eki yenileyin.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Sayın uygun oldukça detaylı bir şekilde açıkladım.eksik listesi adlı sayfayı okursanız anlaşılır sanırım.umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.şimdiden teşekkürler....

Ekli dosyalar

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
Envanter sayfası 100. satırdan itibaren verilerinizi azalttım. (bunları ilave edip gri formüüllü hücreleri çoğaltın.
Öncelikle verilerinizi sayıya çevirin (mevcut tablo düzenlendi) Şayet verilerinizi başka bir programdan alıyorsanız aldığınız verileri bir sütunda 1 ile çarptırın. Daha sonra işlem gören bu verileri kopyala>özel yapıştır>değerler şeklinde tablonuza yerleştirin.
Tablonuzda envanter sayfasında C:I sütun aralığındaki gri hücrelerde bazı işlemler yaparak bazı değerler buldum. Yapmanız gereken;
1-satış yapılan gün sayısı hesabı doğru mu?
2-satılan miktar hesabı doğru mu?
3-kalan hesabı doğru mu;
4-satış ortalaması (yani hızı) hesabı doğru mu?
5-eksik miktar doğru mu?
6-başlangıç değerini -(eksi) verdiğiniz kalemlerde çıkan eksik miktar hesabı doğru mu?
Belirttiğim 6 maddede sorun yoksa eksik listesi oluşturmak kolay.
Eki inceleyin. sorun varsa belirtin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Öncelikle çok teşekkür ederim.İstediklerimi hemen hemen anlamışsınız.Ama eksiklikler var.Şöyleki;

1-ilk sütuna devir diyelim yani örnekte ayın 16 sı olarak görünen
2-işlem gören gün sayısı mükemmel olmuş.
3-satılan ürün adedi olmuş fakat burda istediğimiz hangi günde kaç adet satıldığı.bu yüzden satış miktarı diye bir sayfa oluşturdum.mesela ayın 2 sinde 4 adet satılmışsa ayın 3 ünde 7 adet satılmışsa bunları gün gün görebilmeliyiz.
4-ÖNEMLİ:Şimdi siz satış miktarını formüle ederken o satırdaki ilk sütün (DEVİR) ile o satırdaki minumum rakamı baz almışsınız.Peki bize mal giriş olduğu anda miktar elimizdeki son rakamın üstüne çıkacak.yani günlük satış miktarı 1 olan bir ürün 10 adet ile başlasın. 10-9-8-7-6-25-24-23..... gibi gidebilir.burda 25 e sıçrama yapılan gün 20 adet mal girişi yapılmıştır.Benim satış miktarı şeklinde bir sayfa yapmamın asıl amacı da budur.Zira bu sayfa olsaydı ordaki miktarlar şöyle gözükecekti.1/1/1/1/-19/1/1/1... bu şekilde günlük satış miktarı verilecekti ki satış miktarı negatif olamayacağından negatif sayıları gösterecek şekilde filtreleme yaparsam ilgili günde hangi ürünlere giriş yapıldığını kolayca süzüp yapılan giriş sayısı kadar satış miktarına elle müdahele edip yanlışlığı düzeltebilirim.yani örenekte -19 değerinin gözüktüğü hücreye +20 yaparak (o günde yapılan giriş miktarı) listeyi doğru hale getirebilirim.
5- Sorduğunuz soruların hepsi olmuş.Ama dediğim gibi araya günlük satış miktarının göründüğü bir sayfa eklemenin mantıklı olacağı kanaatindeyim.Şimdiden teşekkürler.Kolay gelsin....

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Syn machool;
Öncelikle bu tablodan sonuç almanız imkansız.
1-Verilerinizi sanırım bir yazarkasadan yada yazarkasa programından alıyorsunuz. Öncelikle bunu düzeltmeniz yada excele atarken sayısala çevrilmiş veri atmanız gerekir.
2-Mal girişlerini eksilen miktar üzerine ilave ederseniz hata yaparsınız. (diğer sayfa birgün öncesinden birgün sonrasını çıkardığı için giriş kadar satış olmazsa eksi değer verir.)
3-10 stoklu bir ürüne 20 ilave yaptınız ve aynı gün 20 satış oldu diğer sayfanız sıfır satış verecek eksi yada sıfır değerli satış miktarında satış hızını ve ihtiyaç yüzdesini nasıl bulacaksınız?
Çözüm olarak önereceğim;
ürün adı,birim den sonra 2 sütun kullanacaksınız
örn: C sütunu olsun buraya giriş yaptığınız tarihleri 01.01.2010 15.01.2010...vs gibi tarih gireceksiniz.
Bir yanındaki sütuna da =15+25...vs gibi alınan ürünün miktarlarını gireceksiniz.
Böylece toplam giriş miktarınız olacak. artık bir sayfa yada bu sayfanın diğer sütunlarında gün gün satılan ürün miktarlarını tutacaksınız.
Bu mantıkla oluşturulacak tabloda toplam girişi bulmak, satış yapılan gün sayısını bulmak, satış miktarını bulmak asgari kritik seviye tespiti eksik miktar vs bulmak kolay.
Bu şekildeki bir tabloyu deneyebilirim derseniz 15-20 satırlık ama verilerle doldurulmuş bir örnek ekleyin. Üzerinde çalışalım.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
sayın uygun ;

1-Veriler vega muhasebe programının envanter dökümü.Program direkt olarak excele döküyor.Sayısala çevirmekten kastınız nedir tam anlamadım ama hücreyi sayı olarak düzenlerim.
2-Burda zaten hemfikiriz.Eğer fark (-) çıkarsa o maldan o gün giriş yapıldığını işaret eder ve 0 dan küçükleri filtrele diyerek o gün hangi ürünlerden giriş yapılmış tespit edebilirdik.Malesef yapılan girişten daha fazla satış yapılırsa fark tekrar (+) çıkacağı için bu filtreden kaçacaktır.Sonuç olarak hata yaparız. 20 giriş yapılan günde hiç satış olmadığını varsayalım.Fark -20 çıkacaktır.Filtre ile süzüp gerekli hücreye +20 yaparız ve doğru rakam olan 0 'ı buluruz.Ama 20 giriş olan gün 25 satış yapılırsa bu sefer 25 satış yerine sadece +5 satış gözükür ki bu da filtreden kaçacaktır.detaylı açıklamayı ekteki dosyada yaptım.

İş yoğunluğu sebebi ile biraz geç cevaplayabiliyorum.Gerekli açıklamalar ektedir.Umarım yeterince açık olmuştur.Teşekkür ederim.Kolay gelsin...

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Syn. machool;
Tahmin ettiğim gibi başka bir programdan veri alıyorsunuz. (sanırım program sabah yada akşam sadece terekteki miktarı sayıyor)
Bu durumda excele atılan verilere yüklemeleri elle yapıyorsunuz. Dolayısıyla gün sonu miktarlarınız 3 ihtimalli yani bir gün öncesine göre;
eksilebilir,
sabit kalabilir,
artabilir.
ve bundan sağlıklı sonuç çıkarmaya çalışıyorsunuz.
Bu yöntemle bence olmaz (yada ben konuyu anlayamadım) Böyle bir tablo yapısında yardımcı olamam. Basit bir stok hesabı giriş-çıkış=kalan olarak hesaplanır. Bunun için en az 2 değişken (yada girişler toplamı,çıkışlar toplamı) gerekli.
yani kısaca acizane benim önerim;
1-bir sütunda yada günlere ayrılmış sütunlarda giriş miktarları gerekli.
2-günlere ayrılmış sütunlarda çıkış miktarları gerekli.
Bunun sonucunda toplam girişten çıkış miktarları toplamı çıkarılarak kalan bulunur (aynı zamanda toplam satılanda bulunmuş olur)
Satış günleri sayılarak satış yapılan gün sayısı bulunur.
Satış miktarı ile gün sayısı oranından hız bulunur.
Kalanın hıza oranı ile 10 günlük ihtiyaca yetip yetmediği bulunur.
Bulunan sonuç yorumlanarak kritik stok seviyesinin tespiti ve listenin hazırlanması oluşturulur.
Görüleceği gibi sizin sorununuzun tespiti ve çözüm algoritması hazır. Tek eksik giriş ve çıkış verilerinin formatı.
Bu şekilde tablo formatını değiştirmeyi düşünürseniz ekleyeceğiniz yeni örneğiniz üzerinde çözüm bulmaya çalışırım.
Ama eski tablo formatında mecbursanız üzerinde doğru sonuç verecek bir çalışma mantığı oluşturamadım Umarım çözüm bulursunuz demekten başka tavsiyem kalmadı.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Sayın UYGUN
Söylediklerinizde hemfikiriz.Günlük satış farkını iki gün farkından alırız.Yapılan giriş veya yüklü çıkışları el ile manuel olarak düzeltirim.Benim sadece sizden isteğim satılan miktarının günlük satış miktarından hesaplanması.Aslında yaptığını formullerin açıklamasını yazsanız ben işi hallederim sanırım.Mesela
=EĞER(C3="";"";J3-(MİN(J3:IV3))) ====> C3 boş ise boş bırak aksi halde J3-IV3 aralığındaki minumum değeri J3'den çıkar.Bazı formülleri çözdüm ama bazıları daha komplike.

=EĞER(YADA(J3="0";J3=0;J3="");"";TOPLA(EĞER(J3:IV3<>"";$J$1:$IV$1;"")))

özellikle bu formül.$ ne şekilde kullanılıyor bunu da açıklayabilirsen sevinirim.Kal sağlıcakla....

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
(excel2000 notlarından alıntıdır)
Göreli ve Mutlak Adresler Kullanan Formüllerin Olusturulmasi

Excel’de bir formül kopyalama islemi yapilirken kullanilan adresler görelidir. Yani kopyalama islemi yapilirken, yeni konumlarinda formülün içerigi ayni kalirken aldigi adresler degisir. Bu adresler göreli adreslerdir. Eger bir formül nereye kopyalanirsa kopyalansin, degerlerin hep ayni adresten alinmasi isteniyorsa, mutlak hale getirilmelidir. Bir formüldeki adresi mutlak hale getirmek için formül içindeki veri taranir ve klavyeden F4 tusuna basilir. Adresi olusturan verilerin sol tarafinda dolar ($) isareti belirir. Islemi tamamlamak için klavyeden Enter tusuna basilir. Artik Formül mutlak adresleri içerir ve formül nereye kopyalanirsa kopyalansin adresleri degismez (verileri hep ayni hücrelerden alir). Bir formülün mutlak adres kullandigi ($) dolar isaretinden anlasilir.

Asagidaki tabloda A1 hücresinin mutlak adres biçimlerinin kullanim sekli gösterilmistir.

Mutlak Adres
Gösterim Biçimi

satir göreli sütun göreli
A1

satir mutlak sütun mutlak
$A$1

satir mutlak sütun göreli
A$1

satir göreli sütun mutlak
$A1

Not: Ayrıca Formülün başında ve sonunda {} parantezleri var ise bu dizi formülüdür. Bu formülü aktive etmek (yani {} parantezlerini oluşturmak) için formül satırında iken yada formülün olduğu hücreye tıklayın F2 fonksiyon tuşuna basın ve CTRL+SHİFT+ENTER tuşlarına birlikte basın. Böylece formülünüz {} parantezleri arasına girecektir.
Arama motorunda dizi formülü diye arama yaptırırsanız sitede birçok örneğe ve geniş açıklamalara ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar.