Sütun İçinde Yukarıya Doğru Aranan Değeri İçeren İlk Hücrenin Tespiti?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
Ekli dosyada; S1, S2, K1 ve K2 kodlu araçların servise hangi aralıklarla girdiğinin izlenmesi amaçlanmaktadır.

B sütununda servise giriş tarihleri,
C sütununda araç kodları,
D sütununda; K1 kodlu aracın bakıma girmiş olması halinde ilgili satıra "x" basılmaktadır,
E sütununda ise bu aracın 2 bakımı arasında geçen süreç (gün sayısı) bulunmak istenmektedir.

Bu süreyi bulmak için yaptırmak istediğim ama yazamadığım E10 hücresindeki formül, şu işlemi yapabilmeli :

D10 hücresinde "x" olması halinde bu D sütununu yukarıya doğru satır satır taramalı ve aşağıdan yukarıya doğru rastladığı İLK "x" değerli hücrenin solundaki (B sütunundaki) tarihi alarak D10 hücresindeki tarihten çıkararak, iki bakım arasında geçen süreyi gün cinsinden hesaplamalı.

İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
OFFICE 2021 Türkçe
Selamlar;

Kod:
=DOLAYLI(ADRES(ARA(2;1/(D1:D100="X");SATIR(D1:D100));2))-DOLAYLI(ADRES(KAÇINCI("X";$D$1:$D$100;0);2))

?
Saygılar;

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
İlginize ve yardımınıza yürekten teşekkür ediyorum. Formül çalışıyor ancak tablonun devam etmesi halinde, benim istediğim değerleri vermiyor.

Formül hep ilk bakım tarihi ile son tarih arasında geçen günü buluyor, oysa benim isteğim, örneğin;

2. bakımla 1. bakım arasını 128 gün,
3. bakımla 2. bakım arasını 13 gün hesaplayabilmeli. (Ne demek istediğimi tabloya ek bir bakım satırı ekleyerek anlatmaya çalıştım, eki incelerseniz göreceksiniz)

Not : Yalnız bu arada formülü anlamaya çalıştığımda içinden çıkamadım. Nedeni de; benim tarih verilerim B sütununda olduğu halde, formülde bu sütunla ilgili hiç bir unsur olmamasına rağmen, sonucu doğru buluyor... Bu çok ilgimi çekti ve hakikaten çok merak ettim şimdi... Bu nasıl oldu?

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
OFFICE 2021 Türkçe
Selamlar;

Bağlantı Adres fonksiyonu ile yapıldı
Adres Fonksiyonunu incelerseniz göreceksiniz...

Excel Vers. ve Dili
OFFICE 2021 Türkçe
Selam;

Dizi Formül (Ctrl+Shift+Enter)

Kod:
=DOLAYLI(ADRES(BÜYÜK(EĞER($D$1:$D$100="X";SATIR($D$1:$D$100));1);2))-DOLAYLI(ADRES(BÜYÜK(EĞER($D$1:$D$100="X";SATIR($D$1:$D$100));2);2))

?
Saygılar;

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
Selamlar,

Formül bende #SAYI! hatası verdi.

Bir de son mesajınızda;

"Dizi Formül (Ctrl+Shift+Enter)" ile neyi kasdettiniz anlayamadım.

İlginize tekrar teşekkürler...

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
OFFICE 2021 Türkçe
Selamlar;

Selamlar,

Formül bende #SAYI! hatası verdi.

Bir de son mesajınızda;

"Dizi Formül (Ctrl+Shift+Enter)" ile neyi kasdettiniz anlayamadım.

İlginize tekrar teşekkürler...

Kod:
Dizi Formül (ctrl+shift+entera basınız)

DİZİ FORMÜLÜ:

Bir veya daha fazla veri kümesi üzerinde birden çok hesaplama yapan ve tek bir sonuç veya birden çok sonuç döndüren bir formüldür.

Dizi formülleri, formül, Formül Çubuğunda iken (veya formül hücresini seçip. F2 tuşuna basıldıktan sonra) CTRL, SHIFT tuşları basılı tutularak, ENTER ile girilir. Formül { } ayraçlar arasına alınır. { } ayraçları klavyeden girilirse, formül çalışmaz.

Formül, yukarıda anlatıldığı şekilde girilmezse #VALUE! - #DEĞER! hatası oluşturur.

?
Saygılar;

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Keşke adınızı bilsem de size adınızla teşekkürler edebilsem...

Kopya Periyod_3.xls'yi inceleyip bunu nasıl yaptığınızı anlamaya çalışacağım =)

Dinamik Alan.xls'de ise yine sihirli(!) bir şey yapmışsınız... Sadece =periyod ile hücre işlem yapıyor !!! Eee şimdi ben bunu nasıl yaptığınızı da soracağım tabi.... =)

Excel Vers. ve Dili
OFFICE 2021 Türkçe
Selamlar;

Ben teşekkür ederim ;

Dinamik alan dosyası Ad tanımlaması ile yapıldı

Ekle/Ad/Tanımla

burada formülü ad tanımlaması ile tanımlamış olduk

?
Saygılar;