Süzülen verilerin hesaplanması

Excel Vers. ve Dili
2003
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
07-02-2024
Dostlar siteyi yoğun bir şekilde araştırdım.Çok çeşitli ve detaylı bilgiler var. Belki aradığım cevaplar konularda işlenmiş olabilir ama ben cevap bulamadım.Sizlerden ricam; ekte sunduğum dosyada takıldığım noktaları numaralandırdım. İlgilenecek arkadaşlara teşekkür ederim. (Ali hocaya yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Cetveldeki formüllerin büyük bir kısmını Ali hoca düzenlemiştir.)

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
Dostlar siteyi yoğun bir şekilde araştırdım.Çok çeşitli ve detaylı bilgiler var. Belki aradığım cevaplar konularda işlenmiş olabilir ama ben cevap bulamadım.Sizlerden ricam; ekte sunduğum dosyada takıldığım noktaları numaralandırdım. İlgilenecek arkadaşlara teşekkür ederim. (Ali hocaya yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Cetveldeki formüllerin büyük bir kısmını Ali hoca düzenlemiştir.)
Biraz fazla istekte bulundum galiba, kaç gündür kimse cevap vermedi. Canlar sağolsun.

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
İş:Excel 2016-Türkçe
Örnek (L114) de; =TOPLA.ÇARPIM((C2:C112)*(L2:L112)) Bu formül firmanın toplam teklif tutarını hesaplıyor.Bize sadece firmada kalan toplam tutarı hesaplayan (sadece L sütunundaki yeşil boyalı hücreler ) formül gerekli.Bilmem anlatabildimmi.

Sonuç göreceğiniz hücreye

Kod:
 =ALTTOPLAM(9;L2:L113)
yazınız.

1.En Düşük Fiyatı Teklif Eden Firmaya göre süzme işlemi yapılınca süzülen veriler bu kısma çekilsin.

Birleştirilmiş hücreleri iptal ederek sonuç göreceğiniz hücreye
Kod:
=EĞER(ALTTOPLAM(3;$Q$2:$Q$113)=BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($Q$2:$Q$113);"";İNDİS($Q$2:$Q$113;KAÇINCI(1;ALTTOPLAM(3;KAYDIR($Q$2:$Q$113;SATIR($Q$2:$Q$113)-SATIR($Q$2);;1));0)))
yazıp direk ENTER tuşuna basmadan CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına birlikte basarak dizi formülü oluşturun.

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
Sonuç göreceğiniz hücreye

Kod:
 =ALTTOPLAM(9;L2:L113)
yazınız.

Hocam bu formül sadece süzülen verilerin alt alta toplamını alıyor, ama bize süzülen verilerin adet ve fiyatlarla çarpım sonucu olan, toplam tutarı vermesi gerekiyor.

Birleştirilmiş hücreleri iptal ederek sonuç göreceğiniz hücreye
Kod:
=EĞER(ALTTOPLAM(3;$Q$2:$Q$113)=BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($Q$2:$Q$113);"";İNDİS($Q$2:$Q$113;KAÇINCI(1;ALTTOPLAM(3;KAYDIR($Q$2:$Q$113;SATIR($Q$2:$Q$113)-SATIR($Q$2);;1));0)))
yazıp direk ENTER tuşuna basmadan CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına birlikte basarak dizi formülü oluşturun.
Bu formülü ise süzülen verilerden ilk satırı çekiyor.Örnek firmada 5 kalem ürün kalmışsa sadece ilk satırı çekiyor diğer satırları çekmiyor. Formülü aşağıya doğru çekince de gene ilk satırı çekiyor.

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Farklı formül kullandım.Sarı renkli alana süzülmüş verilerin listesini aldırdım.

Ekteki dosyayı inceleyin.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
Farklı formül kullandım.Sarı renkli alana süzülmüş verilerin listesini aldırdım.

Ekteki dosyayı inceleyin.
Ali hocam ilgine teşekkür ediyorum. Yeni dosyan daha sade ve harika olmuş. Tabiri caizse yüzdün yüzdün kuyruğuna geldin.
Ekte sunduğum dosyada da görüleceği üzere işaretli kısımda toplam hatası alıyorum. Sarı renkli alanda süzülmüş verilerde boş alan varsa TOPLAM.ÇARPIM formülü #DEĞER hatasını veriyor. Formülün boş satırları göz ardı edip toplam sonucunu almak istiyorum.

Ekli dosyalar

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
=EĞER(A122="";"";DÜŞEYARA(A122;A2:T113;3;0)) gibi olan formüllerdeki "" işareti yerine 0(sıfır) yazınız.

Yani

=EĞER(A122="";0;DÜŞEYARA(A122;A2:T113;3;0)) şeklinde değiştirin.

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
=EĞER(A122="";"";DÜŞEYARA(A122;A2:T113;3;0)) gibi olan formüllerdeki "" işareti yerine 0(sıfır) yazınız.

Yani

=EĞER(A122="";0;DÜŞEYARA(A122;A2:T113;3;0)) şeklinde değiştirin.
Bu iş bukadar. Çok teşekkürler dostum.

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
Ali hocam yardımlarınız sayesinde meydana gelen mukayese cetvelini kurumda kullanıyoruz.Hakikaten tekliflerin değerlendirilmesinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Ancak ihaleye katılımcı sayısının artması ve katılımcılarında bazı ürünlere aynı fiyatları vermesi olasılığı binde bir ihtimal dahilindedir.
Son yaptığımız bir ihalede 2 farklı firmanın 6 kalem ürüne aynı fiyatları vermesi sonucunda, yaptığımız çalışmanın hata verdiğinin farkına vardım.
Şöyleki ekte sunduğum örneklerde de görüleceği üzere;
1-) E2 hücresine 0,88, F2 hücresine 0,89 değeri girildiği zaman P2:S2 aralığındaki veriler doğru hesaplanıyor.
2-) E2 ve F2 hücresine 0,88, G2 hücresine ise 0,89 değerini verdiğimiz zaman P2:S2 aralığı doğru bilgileri çekmiyor.P2:S2 aralığına E2 deki verileri çekiyor.F2 ve G2 deki değerleri görmezden geliyor.
Bu durumda 1.en avantajlı ve 2.en avantajlı firmaların hangileri olduğu görülemiyor.
Bu konuda yardım ve önerilerinize ihtiyacım var.Değerli zamanınızı ayırırsanız minnettar olurum.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
Günaydın arkadaşlar.
1-) P2 hücresinde =EĞER(EHATALIYSA(KÜÇÜK(E2:N2;1));"YOK";KÜÇÜK(E2:N2;1)) formülü ile E2 ile N2 aralığındaki 1.en düşük fiyatı çekiyor,
2-) Q2 hücresinde =İNDİS($E$1:$N$1;0;KAÇINCI(P2;E2:N2;0)) formülü ile E2 ile N2 aralığındaki 1.en düşük fiyatı teklif eden firmanın ismini buluyor.
3-) R2 hücresinde =EĞER(EHATALIYSA(KÜÇÜK(E2:N2;2));"YOK";KÜÇÜK(E2:N2;2)) formülü ile E2 ile N2 aralığındaki 2.en düşük fiyatı çekiyor,
4-) S2 hücresinde ise =İNDİS($E$1:$N$1;0;KAÇINCI(R2;E2:N2;0))formülü ile E2 ile N2 aralığındaki 2.en düşük fiyatı teklif eden firmanın ismini buluyor.

Benim düşüncem; E2 ile N2 aralığında en düşük fiyatı teklif eden birden fazla firma varsa Q2 hücresinde firmaların aralarına virgül koyarak yazılsın. Örnek (A firması, B firması gibi)
Aynı durum 2. en düşük fiyatı teklif eden birden fazla firma varsa bu firmalarıda S2 hücresinde firmaların aralarına virgül koyarak yazılsın.

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Daha önceki yazışmalarımızda aynı iki değer olması ihtimalini zor demiştiniz. O nedenle düzenlenmiştim. Aslında bu istediğinizde yapılır ama excelde verileri düzenleme formatınız biraz değişik olmuş. İşlerim nedeni ile pek sık cevap yazamıyorum.

Aşağıdaki linkide aynı iki değer olsada listeyebileceğiniz örnek var.

Sıralama Fonksiyonu Uygulamaları

Eğer yine yapamazsanız, müsait vaktimde bakmaya çalışırım.

.

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
Ali hocam ilginize teşekkür ederim.
Farklı firmaların aynı ürünlere aynı fiyatları teklif etmesi bindebir de olsa, ihtimal dahilinde imiş, bunuda gördük.
Öneriniz doğrultusunda sorunu çözmeye çalışacağım, başaramadığım noktada tekrar yardımınıza müracaaet ederim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Excel Vers. ve Dili
2003
07-02-2024
Ali hocam sayenizde mukayese cetvelini tamamladım diye düşünüyorum.
Dosya ektedir.

Ekli dosyalar

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Ali hocam sayenizde mukayese cetvelini tamamladım diye düşünüyorum.
Dosya ektedir.
İşlerim nedeni ile pek ilgilenememiştim. Bir arkadaş özel mesajla size ait dosya için yardım istemişti. Biraz geç oldu ama umarım işinizi görür.

Formatı bu şekilde hazırlamanız sonucu daha kullanışlı olmuş.

Saygılarımla. İyi çalışmalar.