Teklif çalışması

Excel Vers. ve Dili
Excel 2016 - TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
28.05.2022
Merhaba,

Teklif hazırlamak ile ilgili bir tane excel çalışması yapmak istiyorum.
Mevcut teklif süreci şu şekilde işliyor.
Müşteriler bizden bazı ürünler için fiyat teklifi istiyor.
Biz de bu ürünler için her defasında sıfırdan maliyet hesabı yapıp sonra üstüne belirli bir kar oranı ekleyip fiyat veriyoruz.
Ama bunu her ürün için tek tek her defasında yapıyor olmak ciddi zaman kaybı bence.
Çünkü kullandığımız malzemeler belli. Ürünlerimiz belli.
Hangi ürünümüzde hangi malzemelerden ne kadar kullanılmış vs bunların hepsi belli.
Ama bir veritabanında kayıtlı olmadığı için biz her teklif istendiğinde manuel hesaplayıp iletmek zorunda kalıyoruz.
Bu işleyişi değiştirmek için bir tane basit ama kullanışlı bir excel çalışması yapmanın iyi olacağını düşünüyorum.

Mesela şöyle olsa;

Bir tane hammadde tablomuz olsa, burada bütün satın alınan ürünlerimiz olsa fiyatları vs bütün özellikleri olsa. (Malzemelere ait detay bilgiler burada olsa)

Bir tane de teklif vermek için oluşturduğumuz ürün ağacı tablomuz olsa.
(Her ürün modeli için ayrı bir sayfa olacak şekilde düşünüyorum. Çünkü bazı modeller 3-4 değişkene sahipken bazıları 30-40 çeşit değişkene sahip olabiliyor. )
Burada da o ürün modeline ait bilgiler olsa.
Yani o ürün modelinde hangi hammaddeden ne kadar kullanılmış maliyeti ne kadar olmuş vs. vs. (ürün modeline ait detay bilgiler.)

Bir tane de bütün ürün modellerinin hepsinin listelendiği bir tablomuz olsa.
Biz de bu tablodan istediklerimizi seçip teklif sayfamıza eklesek.
Fiyatı vs. gerekli bilgileri ürün ağacından alacağı için sadece ürünü seçmemiz yeterli olsa.
Her defasında maliyet hesabı ile uğraşmasak. Güzel olmaz mı :)

Böyle düşünüyorum ama excel yeterli olur mu access ile daha mı uygun olur bilemedim. Çünkü onbinlerce çeşit ürün çıkıyor.
Bir de bunun alt yapısını excele uyarlamam için nasıl bir yol izlemem gerekir. Örnek bir çalışmaya ihtiyacım var.

Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Teşekkür ederim.

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Forumda @ragnorak 'ın buna benzer bir çalışması vardı.... Gerekirse kendisiyle irtibata geçersiniz. (4 sayfalık uzun bir konu)

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2016 - TR
28.05.2022
Haluk bey o çalışma ayrı bir "roman" olmuş.

Bize kısa bir "hikaye" yeterli olacaktır.

:)

Excel Vers. ve Dili
Excel 2016 - TR
28.05.2022
Ben bir çalışma yapıp detayları sizinle paylaşayım.