Topla.Çarpım fonksiyonu hakkında yardım lütfen

Excel Vers. ve Dili
2010
İyi akşamlar arkadaşlar,
Bu topla çarpım formülü çok karışık bir türlü içinden çıkamıyorum. Ekteki dosyada kullanılan formülü de zaten sağolsunlar burdaki arkadaşlar yardımıyla yapmıştık. Dosyayı mümkün olduğu kadar sadeleştirmeye çalıştım. Liste aslında 4-5 seneye dağılıyor ve 4000 satıra yakın.

Benim yapmaya çalıştığım "Liste" sayfasında türe ve tarihe göre sıralanmış kayıtları "Dağıtım" sayfasındaki A1 hücresine yazdığım yıla ilişkin ayların tutar toplamlarını "Dağıtım" sayfasına getirmek. Aslında tarih aralığı verebilirsek daha iyi olur mesela 01/01/2009 ile 31/12/2010 arasını listeletmek gibi ama onu yapmak zor olur gibime geliyor, şimdilik yazdığım yıla ilişkin ayların tutarlarını toplatabilirsem de benim işimi görür. Ben bir türlü beceremedim dediğim gibi topla çarpım formülü çok karışık ama bir o kadar da kullanışlı.

Yardımcı olucak yada olmaya çalışacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
İ

İhsan Tank

Misafir
İyi akşamlar arkadaşlar,
Bu topla çarpım formülü çok karışık bir türlü içinden çıkamıyorum. Ekteki dosyada kullanılan formülü de zaten burdaki arkadaşlar yardımıyla yapmıştık sağolsunlar. Dosyayı mümkün olduğu kadar sadeleştirmeye çalıştım. Liste aslında 4-5 seneye dağılıyor ve 4000 satıra yakın.

Benim yapmaya çalıştığım "Liste" sayfasında türe ve tarihe göre sıralanmış tutarları "Dağıtım" sayfasındaki A1 hücresine yazdığım yıla ilişkin ayların tutar toplamlarını "Dağıtım" sayfasına getirmek. Aslında tarih aralığı verebilirsek daha iyi olur ama mesela 01/01/2009 ile 31/12/2010 arasını listeletmek gibi ama onu yapmak diye düşündüm şimdilik benim işimi yazdığım yıla ilişkin ayların tutarların toplatabilirsem çok güzel olucak ama ben birtürlü beceremedim dediğim gibi topla çarpım formülü çok faydalı ama çok karışık.

Yardımcı olucak yada olmaya çalışacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
eki inceler misiniz istediğiniz böyle bir şey mi_?

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2010
Yok benim istediğim Dağıtım daki A1 hücresine 2010 yazdım mı sadece 2010 yılına ilişkin ayların tutarlarını alsın 2009 yazınca sadece 2009 yılına ilişkin ayların tutarlarını şimdiki mevcut formül hepsini birden topluyor

İ

İhsan Tank

Misafir
Yok benim istediğim Dağıtım daki A1 hücresine 2010 yazdım mı sadece 2010 yılına ilişkin ayların tutarlarını alsın 2009 yazınca sadece 2009 yılına ilişkin ayların tutarlarını şimdiki mevcut formül hepsini birden topluyor
eki inceler misin
2009 yazınca 2009
2010 yazınca 2010 toplamı alıyor.
diğer sayfadaki formülünüz hatalı olmuş onu düzelttim.
birde sayfadaki formüller 10.000 ile sınırlandırılmıştır.
bilginize

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2010
Süpersin hocam eline sağlık 2 gündür uğraşıyordum bir çözüm bulamamıştım iki dakkikada hallettin. Çok Sağolasın.

Satır sayım 10000 i geçtiği zaman formüllerdeki 10000 i 15000 yada daha fazlasına çıkarsam bir sorun olmaz heralde dimi?

Tekrar çok teşekkür ederim. İyi akşamlar.

İ

İhsan Tank

Misafir
Süpersin hocam eline sağlık 2 gündür uğraşıyordum bir çözüm bulamamıştım iki dakkikada hallettin. Çok Sağolasın.

Satır sayım 10000 i geçtiği zaman formüllerdeki 10000 i 15000 yada daha fazlasına çıkarsam bir sorun olmaz heralde dimi?

Tekrar çok teşekkür ederim. İyi akşamlar.
rica ederim
ben dosyanız kasmaması için öyle yaptım değiştirmek için.
ctrl+H yapın aranan değere 10000 yazın yeni değere 15000 yazın ve tümünü değiştir deyin. bütün formülü değiştirmiş olursunuz. ama dikkat edin aralığı yüksek seçmeyin. dilerseniz dinammik alan kullanarak yapabilirsiniz daha uzun süre kasmasını engellemiş olursunuz.

Excel Vers. ve Dili
2010
Diğer konulara baktım da dinamik alan biraz karışıkmış zaten dosyam şu anda kasmıyor 10000 satıra ulaşabilmem için daha 4-5 senelik kayıt girmem lazım.

İlginiz için tekrar teşekkürler gece gece uğraştırdım sizide.
İyi akşamlar

İ

İhsan Tank

Misafir
Diğer konulara baktım da dinamik alan biraz karışıkmış zaten dosyam şu anda kasmıyor 10000 satıra ulaşabilmem için daha 4-5 senelik kayıt girmem lazım.

İlginiz için tekrar teşekkürler gece gece uğraştırdım sizide.
İyi akşamlar
rica ederim
iyi akşamlar :mutlu:

Excel Vers. ve Dili
2010
Sayın İhsan kardeşim öncelikle iyi seneler dilerim.

Bu dinamik alan mevzuunu biraz araştırdım ama dediğim gibi biraz karmaşık rica etsem benim dosyam üzerinde bir örnek yapabilirmisiniz.

İ

İhsan Tank

Misafir
Sayın İhsan kardeşim öncelikle iyi seneler dilerim.

Bu dinamik alan mevzuunu biraz araştırdım ama dediğim gibi biraz karmaşık rica etsem benim dosyam üzerinde bir örnek yapabilirmisiniz.
merhaba
dinamik alan uygulanmış dosya ektedir. bazı değişiklikler yapılmıştır.
Ad tanımlamadaki formüllere bakınız.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2010
ad tanımlamadaki formüle baktım formülün liste sayfası ile olan bağlantısını tam olarak çözemedim dolayısıyla bendeki asıl dosyaya uygulayamadım

İ

İhsan Tank

Misafir
ad tanımlamadaki formüle baktım formülün liste sayfası ile olan bağlantısını tam olarak çözemedim dolayısıyla bendeki asıl dosyaya uygulayamadım
dolaylı formülünün içine yazdım ya
tarih_1
tür_1
borç
yazdığım yerler ad tanımlamaları formülün içerisine yerleştirdim. böylece.
kısaca
dolaylı formülünün içindekiler ad tanımlamada kullandığım adlar.

Excel Vers. ve Dili
2010
İhsan üstadım anladım ben bu işin altından kalkamıyacağım sana dosyamın tamamını gönderiyorum c11 hücresinde senin gönderdiğin formülü uygulamaya çalıştım ama olmadı nerde yanlış yaptığımı bulamıyorum

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Tanımlamalarda kullanılan,

="KASA!F6:F"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(KASA!$F:$F)

KASA!F6:F1097 alanını üretir.

="KASA!B6:B"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(KASA!$B:$B)

KASA!B6:B4194 alanını üretir.

="KASA!D6: D"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(KASA!$D:$D)

KASA!D6: D4167 alanını üretir.

Burada son satır olan değerler birbirinden farklı olduğu için formül hata değeri üretir.

Alanların eşit olması için sayma işlemini tek ve doğru sütundan yaptırmanız gerekir.

Borç için,

Kod:
="KASA!F6:F"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(KASA!$B:$B)+19
Tarih_1 için,

Kod:
="KASA!B6:B"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(KASA!$B:$B)+19
tür_1 için,

Kod:
="KASA!D6:D"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(KASA!$B:$B)+19
tanımlamalardaki formülleri bu şekilde değiştiriniz..

Bunun dışında formüldeki başvurularıda yanlış hücrelerden almışsınız.

=TOPLA.ÇARPIM((DOLAYLI(tarih_1)>=B$3)*(DOLAYLI(tarih_1)<=TARİH(YIL(B$3);AY(B$3)+1;0))*(DOLAYLI(tür_1)=$A4)*(DOLAYLI(borç)))

Bu şekilde değil, aşağıdaki gibi kullanmalısınız..

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((DOLAYLI(tarih_1)>=C$10)*(DOLAYLI(tarih_1)<=TARİH(YIL(C$10);
AY(C$10)+1;0))*(DOLAYLI(tür_1)=$A11);(DOLAYLI(borç)))
.

Excel Vers. ve Dili
2010
Ömer bey öncelikle yardımınız için teşekkürler dediğiniz değişiklikleri yapınca formül çalıştı ama ben dosya yavaşladığı için formüllerin işleyişini hızlandırmaya çalışıyordum bu şekilde yapınca dosya daha da yavaşladı!

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Bu yaptığım işlemlerin sizinkiyle bir farkı yok. Aynı işlemleri sadece doğru adres vererek yaptım.

.

Excel Vers. ve Dili
2010
Evet biliyorum dosyam çok uzun olduğu için kasıyor çok yavaş çalışıyor dinamik alan kullanırsam hızlanır denmişti ama daha da yavaşladı formüllerin daha hızlı çalışmasını sağlıyacak başka bir yöntem varmıdır acaba?

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Dinamik alanları silseniz dahi aynı hızda kalırsınız. Yaklaşık 5000 satırlık alanda 3 koşullu bir dizi oluşturarak formül yazmışsınız ve tabloda yoğun bir şekilde kullanmışsınız. Dosyadaki hız problemi bundan ibarettir.

Formüllerle daha hızlı çalışmasını sağlayamazsınız.

Yapılacak 2 yol var,

İlk yol; seçeneklerden hesaplamayı manuel yapıp formüllerin sadece hesaplamasını görmek istediğiniz zaman F9 tuşu ile hesaplamaları güncelleştirebilirsiniz. Bu şekilde işlem yaparken dosyada kasılma olmayacaktır.

Diğer bir yol makro kullanmanızdır. Makro kullanırsanızda buton ile hesaplamaları yapacağınız için şimdilik ilk yolu denemenizi tavsiye ederim.

.

Excel Vers. ve Dili
2010
Ömer bey çok teşekkür ederim dediğiniz gibi hesaplamayı manuel yaptım böyle bir şey yapabileceğimi bilmiyordum. Zaten formüllerin sürekli hesaplamasına gerek yoktu lazım oldukça F9 yaparım veri girişinde de bekleme yapmamış olurum. Yardımınız için tekrar teşekkür ederim.