Topla.çarpım ile tarihsel bir sonuç bulma

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-03-2025
merhaba sayın hocalarım
=TOPLA.ÇARPIM(($A$3:$A$100=$K$1)*($C$3:$C$100=$K3)*($I$3:$I$100)) formülü ile bulduğum sonuç hatalı çıkıyo formülün mantığına göre hatamı anlayabiliyorum ama yapmak istediğimi bulmak istediğimi hangi formülle bulurum acaba
kısaca A3:A100 arasında K1 hücresinde yazan sayı olanların
C3:C100 arasında K3 de yazan ifayi bulup
I3:I100 aralığındaki tarihsel karşılığını amacım bulmak ama ben toplatmış oluyorum

buldurcağım tarihler hep aynı çıkıyo (tabloda o şekilde veri var) ben o tarihlerden 1. sini yada ne bileyim 4. sünü aldırmak ile ilgili nasıl bi içiçe formül yazarım
karışık bi çizelgeden ilk etapta sıyırıp tablo ekleyemedim bu şekilde çözülür inşallah

şöyled eifade edeyim A firmasına taş sattık ihale 14.06.2011 diyelim yine A firmasına aynı sözleşmede araba da sattık yine tarihi 14.06.2011 aynı sözleşmede eşya sattık yine tarih 14.06.2011
işte firma adını yazıyorum (A firması) yılı diyorum (2011) sözleşmeyi ne zaman yaptığımı bulmak isterken 14.06.2011 den birkeç tarih olunca ben 1. sıradakini bulmak istiyorum yada 5. sıradakini

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Arama fonksiyonlarında tek başına Topla.Çarpım yeterli değildir. İndis fonksiyonu ile harmanlayarak sonuca gidebilirsiniz.

Kod:
=İNDİS($I:$I;TOPLA.ÇARPIM(MAK(($A$3:$A$1000=$K$1)*($C$3:$C$1000=$K3)*SATIR($I$3:$I$1000))))
Ya da aşağıdaki şekilde kullanarak ve sondaki 1 değerini dilediğiniz gibi değiştirerek istediğiniz satırdaki değere ulaşabilirsiniz. 1 girdiğinizde en son satırdaki değeri bulur. 2 girdiğinizde son satırın bir üstündeki satırdaki değeri bulur. Bu şekilde devam eder.

Kod:
=İNDİS($I:$I;TOPLA.ÇARPIM(BÜYÜK(($A$3:$A$1000=$K$1)*($C$3:$C$1000=K3)*SATIR($I$3:$I$1000);[COLOR=red]1[/COLOR])))

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
pazar sabahı ilk işim çözüm geldimi diye bakmak oldu
çok teşekkür ederim korhan hocam İNDİS içine topla çarpımla yapılabilen bi formülasyon demek
formülasyonu anlamaya uğraşıyorum şimdi.
alternatif çözümlerde olursa diğer hocalarımdan ve sizden beklemekteyim

sonuca ulaşmak adına ben I sütununun yanına yardımcı bir sütun açıp ulaşmak istediğim satır içi herhangi bir harf adı yazıp yine ulaşıyoru sonucuna fakat sizlerden en doğrusunu en çabuğunu öğrenmek her zaman doğrusu ve en keyiflisi diye düşünüyorum.

sizlerden öğrendiğim bazı formüller sayesinde kendi kendime yeter gibi olup foruma az uğrar gibiyim ama aklım hep buraya sorulan sorularda değişik matematiksel analizlerde

tüm hocalarıma iyi pazarlar diliyorum.

Son düzenleme:

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
ömer hocam sizin çözümüde arşivime aldım ama sadece sonuncu ile ilgili soru tipinde kullanılıyo galiba