Toplam Tutar Kuralına Göre Maliyetlendirme ?

Katılım
8 Ocak 2009
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
2007
Merhaba Arkadaşlar.

Döngülerle alakalı bir konu olduğu için işin içinden çıkamadım. Dosyada detaylı olarak sorunumu yazdım. Dosyayı açıp bakabilirseniz ve yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
1,586
Excel Vers. ve Dili
2003 Türkçe
Selam,
Dosyanızda çok açıklama yapmışsınız. Ancak, çözüme ulaşabilecek bir tane dahi anlaşılacak izah ve örnek yok.
Mesela, sorunuzda ise toplam 50.000 geçmeyecek şekilde hesaplanmasını istiyorsunuz
Zaten siz B sütunu ile C sütununu çarpıp toplamlarını almış neticeye ulaşmışsınız.

B sütunundaki kg'ler nereden geliyor?
Yine sorunuzda kalibrelerin büyükten küçüğe sıralanmasını istiyorsunuz. B sütununda karışık bir sıra var fakat A sütunundaki kalibro no.ları sıralı. ney nasıl sıralanacak?
1.Kalibre büyük olsun diyorsunuz. Zaten siz 1.kalibreye bir değer vermişsiniz. Tabloya göre En yüksek 4.kalibre. 4.kalibre 1 mi olacak?

Yoksa tabloyu B sütunundaki değerlere göre mi sıralamak istiyorsunuz.?
E ve F tabloları nedir?
bir tane dahi örnek yazmamşsınız.

Dosyanızı yenileyiniz. daha net açıklamalarda ve örneklerde bulununuz.
 
Katılım
8 Ocak 2009
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
2007
Çok ağır bir eleştiri olmuş. Çok detaylı şekilde şekilde açıkladığımı düşünüyorum. Ancak sizin sorduğunuz sorulara da hemen cevap vereyim.

1-Kalibre sütunu zaten sıralı orada bir sorun yok.
2- Dosyada yer alan E4 sütunu öyle bir değer alacak ki e5 sütunundan büyük olacak. Yani 1. kalibrenin birim fiyatı diğer kalibrelerin birim fiyatından daha büyük olacak. Yani sıralanması gereken kalibre birim fiyatları. En başta girilen 2,5tl olan değer 2,5 tl üzerinde ve altında değerler alacak. ürünün kalibre birim fiyatı ile birim fiyatı çarpıldığında yeni bir tutar oluşacak. Örneğin 1. kalibreyi ele alalım. 1200 kg ürün x 2,5 TL olarak işlem görmüş. Ancak bu değerin formüle edildiğinde 2,5 TLnin üzerinde bir değer alması gerekiyor ki 1. kalibre ürünün 2. kalibre üründen daha değerli maliyetlendirilsin.
Sizin elinizde 1000 kg fındık olduğunu düşünün. Bunu 2,5 tlden aldığınızı düşünün. Mantıken ürünün kg fiyatı değişecektir. Ama bu şekilde maliyetlendirme yapılamaz. Bunu benden iyi biliyorsunuzdur zaten. Bu fındık elekten geçtiğinde 9 farklı kalibreye ayrılır ve takdir edersiniz ki en iri fındık fiyatı ile en küçük fındık satış fiyatı aynı olmayacaktır. dolayısıyla birim maliyetine de ona uygun bir değer aldırmak gerekir. Ancak kalibrelere verdiğiniz birim maliyet değerinin paylaştırılan kg fiyatı ile çarpımının ve genel toplamının alındığında yine 2.500 TLyi toplaması gerekir.

Örnek 1000 kg fındık kalibre edildi. 3 boy çıktı. Toplamına 2500 tl verdik.
1. boy 2. boy ve 3. boy fiyatı 2,5 tlden alınırsa maliyetlendirmede hata olur.
1000 kg fındıktan 1. boy 200 kg 2. boy 400 kg 3. boy dan da 400 kg çıktığını düşünelim.
1. boyun en yüksek birim fiyatı alacak. 2. boy 1. boydan daha düşük bir birim fiyatı alacak. 3. boy 2. boydan daha düşük bir birim fiyatı alacak. Bu şekilde kgları ile ürün fiyatı çarpıldığında yine aynı genel tutara ulaşacak. Bunu formüle etmek istiyorum. Manuel olarak bunu zaten yapabiliyorum ama excelde otomatik yaparsa çok büyük kolaylık olacak. Elle hesaplaması deneme yanılma ile ancak oluyor. Örneğin diyorum ki 1. boy 3,5 TL olursa 200 kg şu kadar yapar. 2. boya 3,25 Tl verirsem 400 kg bu kadar tutar. 3. boya 3,25 TLnin altından bir değer verip mesela 3,10 TL verirsem kgları ile de bu birim fiyatları çarparak toptan aldığım 2500 tlye ulaşıyorum ve birim maliyetlerini hesaplamış yani kalibresine göre maliyetlendirmiş olıyorum. Satarken de her kalibresine aynı yüzdede kar koyarak 1. boyunu 2. boyundan daha yüksek fiyata satabiliyorum. Umarım konuyu size anlatabilmişimdir.
Şimdiden ilgilendiğiniz ve uzun uzun okuyup vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
 
Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
1,586
Excel Vers. ve Dili
2003 Türkçe
Örneğin diyorum ki 1. boy 3,5 TL olursa 200 kg şu kadar yapar. 2. boya 3,25 Tl verirsem 400 kg bu kadar tutar. 3. boya 3,25 TLnin altından bir değer verip mesela 3,10 TL verirsem kgları ile de bu birim fiyatları çarparak toptan aldığım 2500 tlye ulaşıyorum ve birim maliyetlerini hesaplamış yani kalibresine göre maliyetlendirmiş olıyorum. Satarken de her kalibresine aynı yüzdede kar koyarak 1. boyunu 2. boyundan daha yüksek fiyata satabiliyorum. Umarım konuyu size anlatabilmişimdir.
Şimdiden ilgilendiğiniz ve uzun uzun okuyup vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Selam,
Dosyanız ektedir. İnceler misiniz?

B2:B9 aralığındaki miktarlar veya C2'deki birim fiyat değişince yeni fiyatlar değişecektir ve sizin istediğiniz gibi toplam miktar değişmeyecektir.

Dosya tam isteğinizi karşılamaz ise, gönderdiğim dosya üzerine kendi örneğinizi tam yazınız. Bunlara göre yeni formüller yazabiliriz.

İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Üst