üç hücreden birindeki kriteri düşey ara, varsa yanındaki veriyi yaz :)

Excel Vers. ve Dili
excel 2010
Selam Dostlar. Uzun zamandır aradığım, üzerine uğraştığım, sormadan önce de forumu altını üstüne getirdiğim değişik bir konum var.

Benim bir telefon listem var ve bu listemin "CEP" alanı olarak yan yana 3 hücrem var.

Yani firmanın 3 tane cep telefonu olabiliyor.

Başka bir yerden veri getiriyorum ve iki excel dosyasını karşılaştırmak istiyorum..

Amacım diğer getirdiğim veri dosyasının içinde bulduğu 1 veya daha fazla telefon numarasını eskisi ile karşılaştırma.

Eğer bu 3 hücreden birinde telefon varsa (EĞERSAY ile bunu hallettim) belirlediğim aralıktaki hücrelere bakacak, bulursa da bir solundaki veri değerini karşılaştırıp, isimlerinin de aynı olmasını kontrol edecek.

yani "Ahmet'in" numarasını bulunca soldaki ismine bakması gerekli. Eğer isimleri uyuşmuyorsa "İSİM FARKLI", Eşleşiyorsa "AYNI", Telefon hiç yoksa da "NUMARA YOK" yazacak. 9000 telefonu 2000 telefonla kıyaslamam lazım :)

bir haftadır uğraşıyorum ve desteklerinizi bekliyorum.

Hepinize hayırlı bayramlar...

dosyayı linkten indirebilirsiniz.

Son düzenleme:

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba, foruma hoşgeldiniz.

Formül ile çözüm önerisi isterseniz aşağıdaki şekillerde sonuç alırsınız.

Alt tarafa yazdığınız verileri G2:J10 hücre aralığına alına taşıyın.

1) NORMAL FORMÜL:
Aşağıdaki formülü F2 hücresine uygulayın ve G:J sütun aralığına alınan liste boyunca aşağı doğru kopyalayın.
.
Kod:
=[COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]
  EĞERSAY[/COLOR]($C$2:$E$20;$H2)+[COLOR="red"]EĞERSAY[/COLOR]($C$2:$E$20;$I2)+[COLOR="red"]EĞERSAY[/COLOR]($C$2:$E$20;$J2)=0;"NUMARA YOK";
 [COLOR="red"]EĞER[/COLOR](
  [COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINC[/COLOR]I($H2;$C$2:$C$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2;$C$2:$C$20;0);0)=$G2);1;0);0)+
  [COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2;$D$2:$D$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2;$D$2:$D$20;0);0)=$G2);1;0);0)+
  [COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2;$E$2:$E$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2;$E$2:$E$20;0);0)=$G2);1;0);0)+

[COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($I2;$C$2:$C$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($I2;$C$2:$C$20;0);0)=$G2);1;0);0)+
  [COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($I2;$D$2:$D$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($I2;$D$2:$D$20;0);0)=$G2);1;0);0)+
  [COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($I2;$E$2:$E$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($I2;$E$2:$E$20;0);0)=$G2);1;0);0)+

[COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($J2;$C$2:$C$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($J2;$C$2:$C$20;0);0)=$G2);1;0);0)+
  [COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($J2;$D$2:$D$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($J2;$D$2:$D$20;0);0)=$G2);1;0);0)+
  [COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ESAYIYSA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($J2;$D$2:$E$20;0));[COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]($J2;$E$2:$E$20;0);0)=$G2);1;0);0)=0;
"İSİM FARKLI";"AYNI"))
2) DİZİ FORMÜLÜ:
Aşağıdaki formülü dizi formülü olarak F2 hücresine uygulayın ve sağdaki liste boyunca aşağı doğru kopyalayın.
.
Kod:
=[COLOR="red"]EĞER[/COLOR](
 [COLOR="red"]TOPLA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2:$J2;$C$2:$C$20;0);0))+ [COLOR="red"]TOPLA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2:$J2;$D$2:$D$20;0);0))+ [COLOR="red"]TOPLA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2:$J2;$E$2:$E$20;0);0))=0;"NUMARA YOK";
 [COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="red"]İNDİS[/COLOR]($B$2:$B$20;[COLOR="red"]TOPLA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2:$J2;$C$2:$C$20;0);0))+[COLOR="red"]TOPLA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2:$J2;$D$2:$D$20;0);0))+[COLOR="red"]TOPLA[/COLOR]([COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]($H2:$J2;$E$2:$E$20;0);0));0)=$G2;"AYNI";
"İSİM FARKLI"))
FORMÜLÜ DİZİ FORMÜLÜNE DÖNÜŞTÜRME HAKKINDA AÇIKLAMA:
-- Formülü ilgili hücreye yapıştırın,
-- Formülün yapıştırıldığı hücre seçiliyken F2 tuşuna basın,
-- CTRL ve SHIFT tuşlarına basılıyken ENTER tuşuna basarak işlemi tamamlayın.
-- İşlem doğru yapılmışsa formül kendiliğinden {....} gibi köşeli parantez içine alınır.

-- Formül uygulamasını doğru yapmamışsanız veya
bu köşeli parantez işaretini klavyeden kendiniz yazarsanız formül HATA verir.
.

Excel Vers. ve Dili
excel 2010
Harika bir komut üstadım eline sağlık. Muhteşem bir referans olacak bence :) EĞERHATA yı hiç düşünememişim... Yalnız DİZİ FORMÜL ü çalışmadı. İlk formül muhteşem.

Peki bir sorum daha olacak.

Eğer F2 de İSİM FARKLI yazarsa, diğer ismi yanına nasıl yazdırabiliriz. İki ismi birbiriyle kıyaslamak için... Mesela A2 hücresine, diğer verideki ismi.

Tekrar eline sağlık. İyi bayramlar.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Diğer isim'den kastınız "İSİM FARKLI" yerine;
-- G2'deki ismin yazılması ise formüldeki "İSİM FARKLI" yerine G2 yazın,
-- Yok eğer o telefon numarası B sütunundaki isimlerden hangisine aittir onu bulmak istiyorsanız, formülü tersten oluşturmak gerekir.
Çünkü verdiğim formül, H:J'deki telefonu C:E'dekilerde arıyor, bunu tersine çevirmek gerekir.
-- Ayrıca yardımcı sütun kullanılması durumuna ne diyorsunuz onu bilemiyorum ve eklediğiniz belge de sanırım gerçek belgenizin bir örneği değil,
soru sormak için hazıranmış bir belge.
Bence gerçek belgenizin veri azaltılmış bir örneğini eklemeniz, sonuca ulaşmanızı kolaylaştırır.
-- Dizi formülüne gelince; sanırım verdiğim dizi formülünün altında yer alan; mavi renklendirdiğim
"FORMÜLÜ DİZİ FORMÜLÜNE DÖNÜŞTÜRME HAKKINDA AÇIKLAMA:" kısmında belirttiğim şekilde işlem yaparsanız o da aynı sonucu verir.
.

Excel Vers. ve Dili
excel 2010
Evet üstad. Kocaman ve mavi yazmışsın :) İşte Türk aklı. Hızlı sonuca varmak istiyor.

Başka bir sütuna; formülün de bir parçası olan;

=İNDİS($B$2:$B$20;KAÇINCI($H2;$D$2:$D$20;0);0) kısmını kullandım. Tabii ki böylece sadece H2 dekini baz alıyor ama yine de basıyor :D

I ve J deki telefonları kontrol etmiyor :)

İsim farklı yerine G2 yazdım basmadı :)

Yine de teşekkürler. Bence hem bana hem de başkalarına iyi bir referans olacak :)

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi;
örnek belge olarak, afaki veriler içeren belge yerine,
gerçek belgenizin veri azaltılmış bir örneğini ekleyip, olması gereken sonuçları da elle yazarak destek isterseniz daha iyi olur ve daha hızlı ve net çözüme ulaşılması kolaylaşır.

Hem böylece formülleri gerçek belgenize uygularken de kolaylık olur.
.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 Türkçe
Merhaba,

Öncelikle, şimdiden kusura bakmayın, doğru ifade etmek benim için zor ve ehil olmadığım bu konuda yardım rica ediyorum

"Bir veri sayfası var ayrıca bu veri sayfasından aralardan seçilmiş ürünlerin bulunduğu 2.sayfa. Bu 2. sayfadaki seçilmişlerin fiyatlarını birinci sayfadan alması gerekiyor. Dolayısı ile; veri sayfası olan 1.sayfadaki ürünleri sütündan arayıp fiyatını bulacak ve 2. sayfadaki aynı isimli ürünün belirtilen hücresine getirecek"
Umarım ifade edebilmişimdir.