Üretim Planlama Excel Formatı Hk.

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
1
Excel Vers. ve Dili
Türkçe
Merhabalar.

Otomotiv aydınlatma parçaları üretimi gerçekleştiren bir firmada görev yapıyorum. Eski iş yerimde kullandığım dosya formatlarını bir kaç ufak revize ile güncel firmamda kullanmak istiyorum. Elimde tüm data mevcut fakat uygulama kısmında sorun yaşıyorum. Dosyanın temel mantığı, makine bazlı plan çıkartmak, müşteri siparişlerini ve ilgili alt parça stoklarını SAP'den çekip excel formatında makine bazlı ürün planlaması yapacak şekilde kullanılıyor. Detayları geri dönüş yapanlara paylaşabilirim. Kocaeli'de ikamet ediyorum Tuzla'da iş yerim. Dosyayı oluşturabilmem adına ücreti karşılığında bana canlı destek veya online destek olabilecek var mı? Birebir görüşerek destek almak ilk tercihim.

Konuyu yanlış yere açıyorsam, yanlış başlıkla düzeltilmesi konusunda yardımınızı rica ediyorum. Teşekkür ederim.
 
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
142
Excel Vers. ve Dili
2013 , Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14/03/2023
merhaba, ustalar çok, onlar muhakkak yardımcı olacaklardır. iş yerimde kendi oluşturduğum ekteki örneği sadece fikir vermesi açısından paylaşayım. bu tabloyu yarı mamül stoklarını takip amaçlı yapmıştım, dolayısıyla ihtiyaç planını da buradan çıkarıyoruz.

  1. birleştir sütunu, yarı mamül veya mamül ürün kodları veya isimleri (yarı mamül için tüketim verisi bir sonraki proses planı olacak, mamül için tüketim verisi sevkiyat planı veya müşteri termin tarihi olacak)
  2. -3.-4. sütunlar : mevcut stoklar, emniyet stoğu olmasını istediğimiz parçalara iligli adet kadar fark giriyoruz ki o adedi hesaplamaya dahil etmesin
  3. plan üretim : ilgili yarı mamül/mamül üretim planı toplam adedi
  4. plan tüketim : ilgili yarı mamül/mamül tüketim planı toplam adedi
  5. tarih aralıkları : esnek bir biçimde aralık uzunluğu belirlenebilen tarih aralıkları
  6. en üstteki 4 satır : ilgili tarih aralıında hangi kalıbın bağlı olduğu
Tabloya :

yarı mamül üretim planı : (+) pozitif
mamül üretim planı : (-) negatif
mevcut stok : (+) pozitif

** siz mamül ihtiyaç planı çıkaracaksanız, bu durumda sizde mamül üretim planı (+) pozitif, sevk planı (-) negatif değer oluyor.

tabloda gri renk ile vugulanmış alanlar pozitif stok sonuç veren alanlar, yani bu tarih aralığında ilgili yarı mamül stoğumuzda yeterli miktarda hazır ve o hücrede yazan adet kadar artı değerdeyiz, kırmızı ile vurgulanan alnalrda (örneğin -1478 gördüğünüz yerde) orada yarı mamül stoğumuzda yeterli değil, bu durumda yapılacak 2 şey var ; ya yarı mamül üretim planında ilgili yarı mamül öne alınacak veya mamül planında tüketimi ötelenecek şekilde arkaya alınacak.

tabi bu tabloya ilgili mamül üretim hatların üretim planlarından hattın hızına göre süre hesabı yapılarak o tarih aralığında ne üretileceğini bulup oradan yarı mamül tüketimlerini (- negatif) yansıtıyoruz, yarı mamül üretim planından da yine üretim hızına bakarak o aralığa ne kadar poztifi stok gireceğini hesaplıyoruz.

en sonunda tüm pozitif ve negatif kalemleri toplayıp o aralıktaki stok durumu ortaya çıkıyor, ve ezcel üretim planı revize edildikçe o tabloda kendini güncelliyor.

biraz hızlı yazmaya çalıştım, eksik kalan noktalar olabilir ama en azından bir fikir verir diye düşünüyorum
 

Ekli dosyalar

Üst