userformdaki textboxa girilen metnin özellikleri değiştir

Katılım
27 Mayıs 2005
Mesajlar
6
merhaba bir an önce yapmam gereken bir ödev var.yardımcı olursanız sevinirim.
userformda bir textbox var ve textbox'a yazılacak olan metinin şekli,rengi ve konumu 3 checkbox(bold,italik,underline),3 radio button(left,right,center) ve de herbiri yazının karakterini,boyutunu ve rengini belirleyen yine 3 ayrı combobox yardımıyla belirleniyor,değiştiriliyor.3 checkbox aynı zamanda birlikte seçilebiliyor ama radio buttonlardan sadece bir tanesi seçilebiliyor. bu işlemlerin user formdaki kodları neler ve asıl önemlisi checkboxlar,radio buttonlar ve comboboxlarda yapılan ve textboxta gerçekleşen seçimler command button tıklanarak gerçekleşmiyor.seçim yapıldığı an gerçekleşiyor.bunu nasıl sağlayabilirim?
şimdiden teşekkürler...
 
Katılım
5 Ocak 2005
Mesajlar
890
Sn: cesculaus
Hoş geldin biliyorum acemilikle oldu diğer tarafta sorduğun aynı soruyu edit bölümüne (Sağ üstte) tıkla hepsini sildikten sonra ... (3nokta ) şeklinde editleye bilirsin
 

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
13 Ekim 2004
Mesajlar
16,056
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Radio buttondan kastınız nedir?
 

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
13 Ekim 2004
Mesajlar
16,056
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Comboboxlara, fontları,font büyüklükleri ve renkleri yüklemek için userforma aşağıdaki kodları yazın. Renk için 8 örnek seçildi bu arttırılabilir yada yükleme için farklı bir yol bulunabilir.

[vb:1:b45d0c5aa3]Private Sub UserForm_Initialize()
'fontları yükleme
Set fontlist =CommandBars("Formatting").FindControl(ID:=1728)
For a = 1 To fontlist.ListCount
ComboBox1.AddItem fontlist.List(a)
Next
'font büyüklüklerini yükleme
Set fontolcu =CommandBars("Formatting").FindControl(ID:=1731)
For a = 1 To fontolcu.ListCount
ComboBox2.AddItem fontolcu.List(a)
Next
'renkleri yükleme 8 renk seçildi
ComboBox3.AddItem &HFF&
ComboBox3.AddItem &HFF0000
ComboBox3.AddItem &HC00000
ComboBox3.AddItem &HC000&
ComboBox3.AddItem &H404040
ComboBox3.AddItem &HFF00FF
ComboBox3.AddItem &H404080
ComboBox3.AddItem &HFFFF&
End Sub[/vb:1:b45d0c5aa3]

Font,font büyüklüğünü ve yazı rengini değiştirmek içinde comboboxlara aşağıdaki kodları yazın.

[vb:1:b45d0c5aa3]Private Sub ComboBox1_Click()
TextBox1.Font.Name = ComboBox1.Value
End Sub

Private Sub ComboBox2_Click()
TextBox1.Font.Size = ComboBox2.Value
End Sub

Private Sub ComboBox3_Click()
TextBox1.ForeColor = ComboBox3.Value
End Sub[/vb:1:b45d0c5aa3]

Bold,italik ve altçizgi için checkboxlara aşağıdaki kodları yazın.

[vb:1:b45d0c5aa3]Private Sub CheckBox1_Click()
TextBox1.Font.Bold = False
If CheckBox1.Value = True Then TextBox1.Font.Bold = True
End Sub

Private Sub CheckBox2_Click()
TextBox1.Font.Italic = False
If CheckBox2.Value = True Then TextBox1.Font.Italic = True
End Sub

Private Sub CheckBox3_Click()
TextBox1.Font.Underline = False
If CheckBox3.Value = True Then TextBox1.Font.Underline = True
End Sub[/vb:1:b45d0c5aa3]

left-center ve right içinde optionbutton kullanıldığını kabul edersek, optionbuttonlara aşağıdaki kodları yazın.

[vb:1:b45d0c5aa3]Private Sub OptionButton1_Click()
TextBox1.TextAlign = 1
End Sub

Private Sub OptionButton2_Click()
TextBox1.TextAlign = 2
End Sub

Private Sub OptionButton3_Click()
TextBox1.TextAlign = 3
End Sub
[/vb:1:b45d0c5aa3]
 
Katılım
27 Mayıs 2005
Mesajlar
6
Re: userformdaki textboxa girilen metnin özellikleri değiÃ

yardımlarınız için teşekkürler...şimdi bunları deneyeceğim.bu arada sizin konunuzun içine daldım ama kusura bakmayın bunu sonradan fark ettim.biraz teknoloji özürlüyümdür de...
şu editleme olayına gelince;...(3 nokta fln) açıkçası bir şey anlamadım.yukarıdaki butonlar bildiğim kadarıyla html kodlarını içeriyor ama burda ne işe yaradıklarını çözemedim.
bu arada radio button yuvarlak olan ve tıklandığında içerisinde nokta oluşan şeyler.checkbox'ın yuvarlağı diyebiliriz...
bir dahaki sorularımla,yanlışlıkla muhabbetinizin içine girmemek dileğiyle... bir dahakine başaracağım inşallah...
 

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
13 Ekim 2004
Mesajlar
16,056
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Ben doğru anlamışım kasdettiğiniz option button,ben buna göre yazmıştım kodları, Bu arada dosya ekleme özelliği aktif olduğunda örnek bir dosyada ekleyeceğim.
 
Katılım
27 Mayıs 2005
Mesajlar
6
Gerçekten çok teşekkürler epey işe yaradı yardımlarınız.yalnız 2 şey daha sormak istiyorum.
1.si programı çalıştırmadan excel’i açar açmaz(excel’i etkin kıl sorgusunun hemen ardından) açılan excel sayfasında oluşturduğum user formu nasıl doğrudan görünür kılabilirim?
2.soruma gelince siz galiba hepsini göndermişsiniz ama ben combo box1’de verdana,courier new,arial,times new roman;combo box2’de sırasıyla 8pt,10pt,12pt,14pt;combobox3’te de yine sırayla siyah,kırmızı,yeşil ve maviyi seçebilmek istiyorum.
Private Sub UserForm_Initialize()

ComboBox1.AddItem ("Verdana")
ComboBox1.AddItem ("Courier New")
ComboBox1.AddItem ("Arial")
ComboBox1.AddItem ("Times New Roman")

ComboBox2.AddItem ("8pt")
ComboBox2.AddItem ("10pt")
ComboBox2.AddItem ("12pt")
ComboBox2.AddItem ("14pt")

ComboBox3.AddItem ("siyah")
ComboBox3.AddItem ("kırmızı")
ComboBox3.AddItem ("yesil")
ComboBox3..AddItem ("mavi")

End Sub

Yukarıdaki kodlarla userformdaki comboboxlara sadece isimleri atıyabiliyorum.textboxtaki yazı üzerinde onları etkin kılabilmek için ne yapmalıyım?
Bu arada onlar gerçekten option buttonmış ama htmlde aynı kutucuklara radio button deniyor sanırım,o yüzden karıştırdım.
 

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
13 Ekim 2004
Mesajlar
16,056
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
1.sorunuz için aşağıdaki kodu bir module sayfasına kopyalamanız yeterlidir.

[vb:1:049615f02a]Sub auto_open()
userform1.show
end sub[/vb:1:049615f02a]

2. sorunuz için Comboxlar için aşağıda verilen kodları uygularsanız, textbox üzerinde işlemleri yapacaktır.

[vb:1:049615f02a]Private Sub ComboBox1_Click()
TextBox1.Font.Name = ComboBox1.Value
End Sub

Private Sub ComboBox2_Click()
TextBox1.Font.Size = ComboBox2.Value
End Sub

Private Sub ComboBox3_Click()
if combobox3.value="Siyah" then TextBox1.ForeColor = vbBlack
if combobox3.value="Kırmızı" then TextBox1.ForeColor = vbRed
if combobox3.value="Yeşil" then TextBox1.ForeColor = vbGreen
if combobox3.value="Mavi" then TextBox1.ForeColor = vbBlue
End Sub [/vb:1:049615f02a]

renk için aşağıdaki gibide olabilir.

[vb:1:049615f02a]Private Sub ComboBox3_Click()
if combobox3.Listindex=0 then TextBox1.ForeColor = vbBlack
if combobox3.Listindex=1 then TextBox1.ForeColor = vbRed
if combobox3.Listindex=2 then TextBox1.ForeColor = vbGreen
if combobox3.Listindex=3 then TextBox1.ForeColor = vbBlue
End Sub [/vb:1:049615f02a]
 
Katılım
27 Mayıs 2005
Mesajlar
6
Merhaba yine ben.bugün ödevimi hocanın mailine göndereceğim inşallah ama bazı ufak ayrıntılar için yine bilgilerinize ihtiyacım var.
İlk sorum ilk check box (bold)ın çevresine kesik çizgileri check boxta tick oluşturmadan nasıl yerleştirebilirim?yani ödev sayfası açıldığında checkbox işaretlenmemiş fakat kesik çizgilerle çerçevelenmiş olarak çıkmalı.
2. sorumsa font size’la ilgili.Verdiğiniz kodlar çok işe yaradı çok teşekkürler yalnız 8,10,12,14 değil de 8pt,10pt,12pt,14pt yazdırmak istiyorum combo boxa
ComboBox2.AddItem ("8")
ComboBox2.AddItem ("10")
ComboBox2.AddItem ("12")
ComboBox2.AddItem ("14")
Bu şekilde yazınca ptler görünmüyor
ComboBox2.AddItem ("8pt")
ComboBox2.AddItem ("10pt")
ComboBox2.AddItem ("12pt")
ComboBox2.AddItem ("14pt")
Yazınca da hata veriyor.
Ve son soruma gelince renklerin başındaki vb’lerin anlamı nedir?visual basic mi demek?(vbBlack,vbRed…)
Þimdiye kadarki tüm yardımlarınız için çok teşekkürler…iyi çalışmalar…
 

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
13 Ekim 2004
Mesajlar
16,056
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Aşağıdaki kodları deneyin.

[vb:1:c55d0b968e]Private Sub ComboBox2_Click()
If combobox2.value="8pt" Then TextBox1.Font.Size = 8
If combobox2.value="10pt" Then TextBox1.Font.Size = 10
If combobox2.value="12pt" Then TextBox1.Font.Size = 12
If combobox2.value="14pt" Then TextBox1.Font.Size = 14
End Sub [/vb:1:c55d0b968e]

checkboxın çevresine kesik çizgden kastınızı anlayamadım, bunu biraz daha açın.
 
Katılım
27 Mayıs 2005
Mesajlar
6
fareyi seçenek üzerinde tıklarsak kutucukta tick oluşuyor ve aynı anda seçim de (kutucuğun yanındaki, kutunun özelliğini belirten yazılar) anlatmaya çalıştığım kesik çizgilerle çerçeveleniyor.diğer checkboxı da seçtiğimizde yeni seçtiğimiz kutuda da tick oluşurken, bu seçimde bu çizgiler son seçime kayıyor.yani istediğimiz kadar boxı seçip onlarda tick oluşturabilirken bu çizgiler aktif seçenekte (son seçimim olan checkbox) beliriyor ve bir öncekinde yok oluyor.benim sorumsa şu:
excel sayfası açıldığında karşımıza çıkan editörde hiçbir kutu seçilmemiş olmasına rağmen(kutular boş,tick işaretleri yok) ilk seçenek bu çizgilerle çevrilmiş durumda.bunu nasıl yapabilirim?sanırım user formda ilgili checkboxın properties tablosunda belirlenecek bir şey fakat bazı şeyler denememe rağmen beceremedim.umarım anlatabildim.
 

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
13 Ekim 2004
Mesajlar
16,056
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
checkboxın bu tür bir özelliği yok bildiğim kadarıyla böyle bir şey için checkboxı bir frame üzerine yerleştirip frame border özelliği ile düz çizgi (kesik yapılamıyor) verebilirsiniz.
 
Katılım
27 Mayıs 2005
Mesajlar
6
şimdiye kadarki tüm yardımlarınız için teşekkürler.emin olun çok işime yaradılar.bu ufak ayrıntı da eksik olsun önemli değil.iyi çalışmalar...
 
Üst