veri değiştikçe otomatik satır ekleme ( ya da silme )

Excel Vers. ve Dili
2001
yapmaya çalıştığım örnek excel tablosunu ve resimlerini klasör ile http://s7.dosya.tc/server3/4gdxb8/karar_destek_sistemi.rar.html linkine bıraktım.

tarihe göre karışık olarak listelenmiş çek ve senet ( klasördeki; 1 çekler ve 1 senetler resimleri ) sayfalarım var. bu sayfalara karışık tarihlerle borç ya da alacak giriyoruz.

bu sayfalardan veri çektiğimiz sıralı ( resim "1 sıralı" ) sayfası var. göreceğiniz gibi; 1, 2 ve 3 Ocak için bazı çek ve senet hareketleri var.

sonra 4 Ocak için 1 çek ( "2 çek" sayfasında görebilirsiniz ve hareketi ayırmak için maviye boyadım, sıralı sayfasında göreceğiz ) hareketi, 1 Ocak için 2 senet ( "2 senet" sayfasında görebilirsiniz. yeşil olan kapatma ve mavi olan yeni girişi. ) hareketi girdim.

bu yeni hareketleri "2 sıralı" sayfasında mavi ve yeşil olarak görüyoruz.

aslında yeşil olan bir kapatma hareketi ve kapanan hesap kaybolmalı. mavi olan ise yeni eklenenler.

çek ve senet sayfalarında bir gün için yeni veri girişi oldukça, sıralı sayfasında da otomatik olarak satır eklenmeli. girişin türü çek ve senet olarak belirmeli, aşağıda ise toplam değişmeli.

çek ve senet sayfalarında bir gün için hesap kapatma varsa, o işlem sıralı sayfasında kaybolmalı.

bu hareketleri daha sonra aylara ve yıllara göre dağıtarak ( sanırım etopla fonksiyonu ile yapmam gerekiyor ),"0 yıllık" sayfasında finansal sağlığımızı ve mali durumumuzu görmeyi umut ediyorum.

Amaç; çek & senet ve gelir & gider trafiğini yönetebilmek, finansal durumu kontrol altında tutmak, sıkışık döneme çek veya senet düzenlememek.

boşluk bırakma işini bir makro ( aşağıdadır ) veya eklenti ( Excel_ozel_islemler_setup_V3.8.2 )yardımıyla çözebiliyorum. ancak otomatik değil, toplamları alamıyorum, kapatma hesabını yok edemiyorum ve sadece satır ekleyebiliyorum ( silemiyorum )

bu makro şu şekilde
----
sub ekle()
son = cells(rows.count, 1).end(3).row
for i = son To 2 step -1

if cells(i, 1) <> cells(i - 1, 1) then

rows(i & ":" i + 2).select
selection.Insert shift:xldown, copyorigin:xlformatfromleftorabove

end if
next
[a1].select

end sub
---

nihai çalışmada boyamaya gerek yok, burada örnekleri belli etmek amacıyla boyadım

çek ve senet haricinde de seklemelerim var. tarihe dayalı olmayan ( envanter, mevduat, elden, pos, mail order ) ve tarihe dayalı olan ( çek, senet, müşteri çekleri ) gibi

çek ve senet sayfalarında açıklama da olacak; hesabın ne zaman kapatıldığı gibi.

bu yönteme bizler "risk kartonu" desek de işletme biliminde "karar destek sistemi" olarak biliniyor.

teşekkürlerimi sunarım.