Veri Doğrulama Boşluğu Yok Saymıyor

Excel Vers. ve Dili
2021 64 Bit Tr
Arkadaşlar,
Veri doğrulamada formül kullanarak bir işlem yapıyorum. Veri doğrulama yapılıyor ancak boşluğu yoksay işaretlenince formül işlemi yapmıyor. Konu hakkında yardım rica ediyorum.
Kullanılan formül:
=VE(BAĞ_DEĞ_SAY(E$5)=1;E7<=E$5;BOŞLUKSAY($AT7:$BA7)=8;TOPLA($E$5:$AM$5)=100;ESAYIYSA(E7);E7>=0)
http://s7.dosya.tc/server4/35wgm4/Boslugu_Yoksay.xlsx.html

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Basit düşünmek her zaman en doğrusudur bence ve sanırım istediğiniz sonuca ekteki belgeyle ulaşılıyor.

Olmayan bir şey varsa yazın bakayım.

Ayrıca istediğiniz hususu (kural/sınırlama) formül vererek değil sözlü izah ediniz.
Sözle, mantıksal çelişkisi olmayacak şekilde ifade edilebilen bir kuralın EXCELce karşılığını bulmaya çalışırız.

Denemeler yaparak kontrol ediniz.

Sonradan ilave edilen not: Ms.Excel'in konuya ilişkin açıklaması aynen aşağıdaki gibi.
İzin verilen değerleriniz tanımlı ada sahip bir hücre aralığını temel alıyorsa ve bu aralığın herhangi bir
yerinde boş hücre varsa, Boşluğu yoksay onay kutusu seçildiğinde doğrulanan hücreye herhangi
bir değerin girilmesine izin verilir
. Bu durum, doğrulama formülleriyle başvurulan hücreler için de geçerlidir:
Başvurulan hücre boşsa, Boşluğu yoksay onay kutusu seçildiğinde doğrulanan hücreye herhangi bir
değer girilmesine izin verilir
.

-- Ms.Excel'in yukarıdaki açıklaması dolayısıyla çözüm için; veri doğrulama alanında verilen koşulları, veri doğrulama alanı
yerine, sayfada yardımcı alan kullanarak (CA'dan itibaren 35 sütun) oradaki formüllerde düzenleme yapıldı.
-- Belgeyi kullanma yöntemi/sırasını bilemediğim için; ayrıca E7:AM66 alanında veri yazıldıktan sonra,
ANA KOŞUL alanlarında (5'inci satır ve AT:BA sütunları) sonradan değişiklik yapılmış olması halinde, E7:AM66
alanında olmaması gereken değerlere dikkat çekmek üzere (silinmesi gereken değer anlamında)
E7:AM66 alanına koşullu biçimlendirme (KIRMIZI ZEMİN) uygulandı.

ALTIN ÜYELİK durumunun olmadığını atlamışım; belgeye, fareyle buraya tıklayarak da erişebilirsiniz.
.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2021 64 Bit Tr
Merhaba,
Ekteki metin kutusunda yazdığım formül istenilenleri net şekilde gösteriyor hatta izin vermek istediğim her kriter kısmını renklendirerek iyice belirginleştirmeye çalıştım. Daha sade ve daha net olduğunu düşündüğüm için bu yolu seçtim.
Örnek olarak "E7<=E$5" yazmak var "E7 hücresi E$5 hücresine eşitse ve ondan küçükse izin ver." yazmak var. Bu şekilde altı kriterin yazımı kalabalık oluşturacaktı.
Bence ilk kullanım daha sade. Tabi bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Dosyaya erişim sağlayamadığım için deneme yapma şansım olmadı. Kullandığınız formülü göndermeniz mümkün mü?

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Tekrar merhaba.

Önce bir not:
Formül verip (yazan sizsiniz) buna göre ne olması lazım şeklinde soru sorulması yerine,
istenilenin, çelişkisiz cümlelerle ifade edilmesi bana daha doru geliyor.
Zira verilen formülü anlamaya çalışmak (belgeye ve yapıya aşina değiliz çünkü), ekleme/çıkartma yapmak yerine baştan formül oluşturmayı tercih ediyorum.

Önceki cevabımı güncelledim/açıklamalar ekledim. Sayfayı yenileyerek önceki cevabımı kontrol ediniz.
İstenilen sonuca ulaşılıyordur diye düşünüyorum.
.

Excel Vers. ve Dili
2021 64 Bit Tr
Sayın Ömer Baran,
Dosya paylaşım sitesine yüklediğiniz çalışma kitabındaki ilgili sayfada veri doğrulama belirtilen alan içerisinde boşluğu yoksay seçeneği ile beraber işlemi gerçekleştiriyor. Sorumda formül üzerinden ifade etmeye çalıştığım konu hallolmuştur. Konunun çözümündeki yardımlarınız için teşekkür etmek boynumuzun borcudur. Sağ olunuz, var olunuz efendim.
Yolladığınız belgedeki koşullu biçimlendirme eki kör istedi bir göz Mevla verdi iki göz hesabı oldu. Önerdiğiniz koşullu biçimlendirme hiç aklıma gelmemişti. Veri doğrulamada stili “Durma” değil de “Bilgi” veya “Uyarı” seçince yanlış sonuç yazılınca dolgu hatalı yerde beliriyor ve gerekli uyarıyı yapıyo. Bunu öğrenmem iyi oldu. Diğer işlerim için de kullanma olasılığı olan bir uygulama çünkü.
Son olarak işlerinizde kolaylık ve iyi akşamlar dileklerimi iletirim.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Sorulara cevap yazarken prensip olarak üyenin isteğinin dışına çıkılmaması,
mümkün olduğunca sayfa yapısında değişiklik önerilmemesi taraftarıyım.

Ancak zaman zaman "ben olsam nasıl bir yapı oluştururdum" diye düşünerek ilave ettiğim şeyler oluyor.

Aslında belgenizde verilerin hangi sırayla yazılacağını bilemediğim için; ya önce orta tablodaki veri yazılır
(bu yazma sırasında zaten veri doğrulama kontrolü var),
sonra 5'inci satırdaki değer değiştirilirse ne olacak durumunu gördüm,
bunu da koşullu biçimlendirme ile UYARI maksatlı eklemek lazım diye düşündüm ve ekledim.

Fark edeceğiniz gibi üçüncü bir gözün belgeyi görmesinin faydası burada.

Belgeleri oluşturanın ister istemez belli varsayımları oluyor.
Üçüncü göz bu varsayımlardan (bir anlamda önyargı) hareket etmediği için, bu tür şeyleri fark ediyor.

Koşullu biçimlendirme ekleyeyim deyince, foruma eklediğim bir önceki dosyayı da sonradan,
harici dosya yükleme sitesine yüklediğim dosya ile değiştirdim.

Ben de size iyi çalışmalar diliyorum. Kolay gelsin.
.