VERİ DOĞRULAMA UYARISI

Excel Vers. ve Dili
Excel® LTSC MSO (Sürüm 2408 Derleme 16.0.17932.20360) 64 bit
Arkadaşlar görevlendirme yaptığım bir liste var. listede seçtiğim isimlerin F4:F35 aralığında sadece 1 defa olmasını istiyorum. aynı ismin aynı zaman diliminde ikinci defa seçildiği zaman uyarı almak istiyorum. EĞERSAY(F4:F35;T19) formülü ile seçtiğim isimleri farklı bir sütunun w19 hücresine saydırdım. amacım w19 daki değer 1 den büyükse excel hata uyarısı versin. makroya gerek yok formülle nasıl yapabilirim.

hasankardas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2021ProPlus TR 64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-01-2027
veri doğrulamadan özel yapın formül olarak
=EĞERSAY($F$4:$F$35;F4)=1
excelim başka işlem yaptığı için deneme şansım olmadı kontrol eder misiniz. hata uyarısı kısmını da düzenlersiniz..

Excel Vers. ve Dili
veri doğrulamadan özel yapın formül olarak
=EĞERSAY($F$4:$F$35;F4)=1
excelim başka işlem yaptığı için deneme şansım olmadı kontrol eder misiniz. hata uyarısı kısmını da düzenlersiniz..

yok hocam çalışmadı veri doğrulamayı hangi hücreye seçecem. w19 a seçtim

muhasebeciyiz

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
21-12-2027
1. Veri Doğrulama Kullanımı:
- F4:F35 aralığını seçin.
- Excel'de "Veri" sekmesine gidin ve "Veri Doğrulama" seçeneğine tıklayın.
- Açılan pencerede "Ayarlar" sekmesine gidin.
- "İzin Ver" bölümünde "Özel" seçeneğini seçin.

2. Formülü Girin:
- Aşağıdaki formülü "Formül" kutusuna yazın:
=EĞERSAY($F$4:$F$35, F4)<=1

Bu formül, F4:F35 aralığında, seçilen ismin yalnızca bir kez var olup olmadığını kontrol eder.

3. Hata Uyarısı Ayarlama:
- "Hata Uyarısı" sekmesine gidin.
- Hata uyarısı türünü seçin (örneğin, "Dikkat" veya "Bilgi").
- Başlık ve hata mesajınızı doldurun; örneğin:
- Başlık: "Hata"
- Mesaj: "Bu isim zaten mevcut. Lütfen farklı bir isim seçin."

4. Tamamlayın:
- "Tamam" butonuna basarak tüm ayarları kaydedin.

Bu adımları takip ettikten sonra, F4:F35 aralığındaki herhangi bir hücreye aynı ismi tekrar girmeye çalıştığınızda, belirttiğiniz uyarı mesajı görüntülenecektir. Böylece, aynı ismin iki defa girilmesini engelleyebilirsiniz.

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Arkadaşlar görevlendirme yaptığım bir liste var. listede seçtiğim isimlerin F4:F35 aralığında sadece 1 defa olmasını istiyorum. aynı ismin aynı zaman diliminde ikinci defa seçildiği zaman uyarı almak istiyorum. EĞERSAY(F4:F35;T19) formülü ile seçtiğim isimleri farklı bir sütunun w19 hücresine saydırdım. amacım w19 daki değer 1 den büyükse excel hata uyarısı versin. makroya gerek yok formülle nasıl yapabilirim.
hocam dosyanı dosya.co dosya.tc gibi paylaşım sitelerine yükleyip buraya link verebilirsin.

Dosya paylaşılırsa azçılır listede daha önce seçilen değerlerin gösterilmesi de engellenebilir. Sadece seçilmeyen değerler gösterilir.

Excel Vers. ve Dili
1. Veri Doğrulama Kullanımı:
- F4:F35 aralığını seçin.
- Excel'de "Veri" sekmesine gidin ve "Veri Doğrulama" seçeneğine tıklayın.
- Açılan pencerede "Ayarlar" sekmesine gidin.
- "İzin Ver" bölümünde "Özel" seçeneğini seçin.

2. Formülü Girin:
- Aşağıdaki formülü "Formül" kutusuna yazın:
=EĞERSAY($F$4:$F$35, F4)<=1

Bu formül, F4:F35 aralığında, seçilen ismin yalnızca bir kez var olup olmadığını kontrol eder.

3. Hata Uyarısı Ayarlama:
- "Hata Uyarısı" sekmesine gidin.
- Hata uyarısı türünü seçin (örneğin, "Dikkat" veya "Bilgi").
- Başlık ve hata mesajınızı doldurun; örneğin:
- Başlık: "Hata"
- Mesaj: "Bu isim zaten mevcut. Lütfen farklı bir isim seçin."

4. Tamamlayın:
- "Tamam" butonuna basarak tüm ayarları kaydedin.

Bu adımları takip ettikten sonra, F4:F35 aralığındaki herhangi bir hücreye aynı ismi tekrar girmeye çalıştığınızda, belirttiğiniz uyarı mesajı görüntülenecektir. Böylece, aynı ismin iki defa girilmesini engelleyebilirsiniz.
Hocam çok teşekkürler ancak ben F4:F35 aralığındaki seçilecek isimleri veri doğrulama ile liste yaptım ve isimleri listeden seçiyorum. o yüzden bu yöntem olmuyor. ben başka bir yöntemle nasıl yapabilirim

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Hocam çok teşekkürler ancak ben F4:F35 aralığındaki seçilecek isimleri veri doğrulama ile liste yaptım ve isimleri listeden seçiyorum. o yüzden bu yöntem olmuyor. ben başka bir yöntemle nasıl yapabilirim
dosyanı paylaşırsan daha güzel çözümler gelir. Dosya olmadan şunu yapabilirsin.

F4:F35 aralığın seçip koşullu biçimlendirmede formül kısmına =EĞERSAY($F$4:F4;F4)>1 den yazarsan aynı değer birden fazla seçilirse sonradan seçilen değerlerin rengi farklı olur. bu sayede yanlışlık olduğunun farkına varırsınız.

Excel Vers. ve Dili
dosyanı paylaşırsan daha güzel çözümler gelir. Dosya olmadan şunu yapabilirsin.

F4:F35 aralığın seçip koşullu biçimlendirmede formül kısmına =EĞERSAY($F$4:F4;F4)>1 den yazarsan aynı değer birden fazla seçilirse sonradan seçilen değerlerin rengi farklı olur. bu sayede yanlışlık olduğunun farkına varırsınız.
evet bu yöntem oldu hocam en azından aynı kişiyi seçince kırmızı oluyor hatayı anlıyorum

hasankardas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2021ProPlus TR 64 Bit
18-01-2027
yok hocam çalışmadı veri doğrulamayı hangi hücreye seçecem. w19 a seçtim
çalışmadı değil yapamamışsınızdır. seçimi f4:f35 arasında yapmanız gerekiyor. seçimi yapın veri doğrulamadan yazdığım gibi yapın. kontrol ettim çalışıyor.. ekleme yapayım bir hücre de iki defa veri doğrulama yapamazsınız. seçince uyarı versin istiyorsanız tek veri doğrulama yaptığım şekilde eğer açılır listeden seçim yapıp uyarı almak istiorsanız veri doğrulama ve koşullu biçimlendirme yapmanız gerekiyor veya yardımcı hücre ile formül ile..

Excel Vers. ve Dili
Eğer F4:F35 aralığındaki isimleri liste olarak veri doğrulama ile oluşturduysanız ve aynı ismin sadece bir kez seçilebilmesini istiyorsanız, aşağıdaki yöntemi izleyebilirsiniz:

1. Yardımcı Bir Sütun Ekleyin
- Örneğin, G4 hücresinden başlayarak kullanacağınız isimlerin karşısına aşağıdaki formülü yazın. Bu formül, her ismin kaç kere seçildiğini kontrol eder.
- G4 hücresine şu şekilde bir formül yazın:
=EĞERSAY($T$19:$T$35; F4)
- Bu formülü aşağıya doğru G35 hücresine kadar kopyalayın. Bu hücrelerde her bir isim için kaç kere seçildiğini göreceksiniz.

2. Veri Doğrulama ile Listeden Seçme
- T19 hücresini seçin ve "Veri" sekmesine gelin, ardından "Veri Doğrulama"yı açın.
- "Ayarlar" sekmesinde "İzin Ver" kısmını "Liste" olarak belirleyin ve kaynak kısmına F4:F35 aralığını girin.

3. Hata Uyarısı Oluşturun
- “Hata Uyarısı” sekmesine geçin.
- Hata uyarısı türünü "Dur" veya "Bilgi" olarak ayarlayın.
- Hata mesajı olarak, kullanıcıya uygun bir mesaj girin, örneğin:
- Hata Başlığı: "Geçersiz Seçim"
- Hata Mesajı: "Bu isim zaten seçilmiştir. Lütfen başka bir isim seçin."

4. Koşullu Biçimlendirme Ekleyin
- Seçtiğiniz isimlerin sayısını kontrol etmek için aşağıdaki adımı ekleyin:
- T19 hücresinde seçilen ismin G4:G35 aralığında 1’den fazla olduğunu kontrol eden bir koşullu biçimlendirme kuralı oluşturabilirsiniz.
- “Ana Sayfa” sekmesine gidin, “Koşullu Biçimlendirme” seçeneğini seçin. “Yeni Kural”a tıklayın.
- “Formül kullanarak biçimlendirmeyi belirle” seçeneğini seçin ve şu formülü girin

=EĞERSAY($T$19:$T$35; T19)>1

- Uygun bir biçim seçin ve onaylayın.

Bu adımlarla veri doğrulama listesinden aynı ismin sadece bir kez seçilmesini sağlayabilirsiniz. Birde böyle deneyiniz
TEŞEKKÜR EDERİM

Excel Vers. ve Dili
çalışmadı değil yapamamışsınızdır. seçimi f4:f35 arasında yapmanız gerekiyor. seçimi yapın veri doğrulamadan yazdığım gibi yapın. kontrol ettim çalışıyor.. ekleme yapayım bir hücre de iki defa veri doğrulama yapamazsınız. seçince uyarı versin istiyorsanız tek veri doğrulama yaptığım şekilde eğer açılır listeden seçim yapıp uyarı almak istiorsanız veri doğrulama ve koşullu biçimlendirme yapmanız gerekiyor veya yardımcı hücre ile formül ile..
farklı bir sayfada denedim oldu hocam teşekkürler. benim listedeki problem f4:f35 aralığının zaten liste olmasıydı.