veri doğrulama

Excel Vers. ve Dili
türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08/05/2019
hocam kolay gelsin
öncelikle forumu araştırdım fakat forumdakilerin nasıl yaptığını çözemedim.
adları oluşturdum fakat bunları birbirine nasıl bağlayacağımı bulamadım. yardımcı olursanız cok sevinirim. birde nasıl yapıldığını anlatırsanız çok makbule geçer 3 gündür uğraşıyorum beceremedim

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Size cevap yazmıştım. Fakat Sn. Halit bey sanırım başlıktan dolayı konuyu kilitlediği için yazdıklarımın hepsi silinmiş.

Ben örnek dosyayı ekliyorum. İnceleyin. Daha sonra gerekli açıklamaları tekrar yaparım.

İlk açıklama;

Bu işlem için doğrulama başvurunuzun sıralı ve aynı sayfada olması gerekiyor. Dosyayı bu bağlamda inceleyiniz.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
türkçe
08/05/2019
Korhan hocam nasıl yaptığınızı anlatırmısısn. çok teşekkür derim

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Kısaca açıklamaya çalışayım.

Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi bu işlemi yapmak için veri doğrulama başvuru alanı aynı sayfada olmalıdır. Ayrıca alfabetik sıralı olmalıdır.

İlk olarak "KİTAP" isimli sayfanızın "B:L" sütun aralığını "GİRİŞ" isimli sayfanızda "AD" sütununa kes-yapıştır yaptım ve "KİTAP" isimli sayfayı komple sildim.

Sırasıyla ilgili hücrelere aşağıdaki formülleri uyguladım ve alt hücrelere sürükledim.

AA2;
Kod:
=AD2&AE2
AB2;
Kod:
=AA2&AF2
AC2;
Kod:
=AB2&AG2
Bu alanları veri doğrulamada kullanacağımız formüller için oluşturduk.

Sonra "AO" sütununa "FİYAT" parametrelerini girerek ad tanımlaması yaptım.

Sizin "ÜRÜNMARKA" için yaptığınız ad tanımlasını "AL" sütununa göre ayarladım.

Bu aşamadan sonra işin can alıcı kısmı geliyor. Formüllerle yapılan seçimlere göre listeler daralarak diğer listeleri oluşturacak.

C7 hücresi için veri doğrulama bölümüne aşağıdaki formülü uygulayın.

Kod:
=DOLAYLI([COLOR=red]"AE"&KAÇINCI(C6;AD:AD;0)[/COLOR]&[COLOR=blue]":AE"&EĞERSAY(AD:AD;C6)+KAÇINCI(C6;AD:AD;0)-1[/COLOR])
Bu formül kısaca şu işlemi yapar;

C6 hücresinden seçtiğiniz marka bilgisini "AE" sütununda ilk bulunduğu satırı arar. Bu işlem formülün kırmızı renkli bölümü ile elde edilir.

Eğer seçtiğiniz marka birden fazla satırda bulunuyorsa verilerimiz sıralı olduğu için alt alta gelecektir. Bunun için EĞERSAY formülü ile bu markanın kaç adet olduğu sayılır ve KAÇINCI formülü ile elde ettiğimiz ilk satır numarası ile toplanarak son satır numarası bilgisi elde edilir. Bu işlem formülün mavi renkli bölümü ile elde edilir.

Bu elde edilen ilk satır no ve son satır no bilgileri DOLAYLI formülü ile birleştirilerek başvuru adresi oluşturulur. Bu başvuru alanı "SINIF" veri doğrulamasının başvuru adresi olarak kullanılacaktır.

Diğer veri doğrulama hücreleride aynı işlemi yapmaktadır. Sadece formül içindeki sorgu adresleri değişmektedir. Bu sebeple aynı bilgileri tekrar yazmayacağım.

C8 hücresi için veri doğrulama bölümüne aşağıdaki formülü uygulayın.

Kod:
=DOLAYLI("AF"&KAÇINCI(C6&C7;AA:AA;0)&":AF"&EĞERSAY(AA:AA;C6&C7)+KAÇINCI(C6&C7;AA:AA;0)-1)
C9 hücresi için veri doğrulama bölümüne aşağıdaki formülü uygulayın.

Kod:
=DOLAYLI("AG"&KAÇINCI(C6&C7&C8;AB:AB;0)&":AG"&EĞERSAY(AB:AB;C6&C7&C8)+KAÇINCI(C6&C7&C8;AB:AB;0)-1)
C11 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın.

Kod:
=EĞER(BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(C6:C9)<>4;0;İNDİS($AC:$AJ;KAÇINCI(C6&C7&C8&C9;AC:AC;0);KAÇINCI(A11;$AC$1:$AJ$1;0)))
Bu formülde C6:C9 hücrelerinden yaptığınız seçimlerde oluşan bilgileri birleştirerek "AC" sütununda arar. Yapmış olduğunuz "FİYAT" kriterinide "$AC$1:$AJ$1" aralığında arayarak bu iki bilginin kesiştiği bilgiyi bulur. Bu işlemide İNDİS formülü yapar. Formülün ilk bölümündeki EĞER sorgusu ise seçim yapmadığınızda ya da seçimleri eksik bıraktığınızda hücrenin sıfır görünmesini sağlamaktadır.

Formüller konusunda çok fazla detaya girmiyorum. Çünkü bu ve benzeri formüller hakkında forumda bir çok örnek var. Ayrıca dersane bölümünde Sn. yurttas beyin çok güzel uygulamalı örnekleri bulunmaktadır. İncelemenizi öneririm.

Excel Vers. ve Dili
türkçe
08/05/2019
Hocam cok teşekkür ederim elinize sağlık.
Hocam ürün hücresi hata veriyor. Düzeltebilirmisiniz.
Hocam formülü kopyaladım kaynak şu an hata veriyor diye uyarı geliyor.
Sizin dönderiğiniz dozyada ürünlerin hepsi çıkmamıştı
saygılarımla

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Eklediğim örnek dosyada bir hata ile karşılaşmadım. Siz örnek dosyaya bakarak uygulama yapınız.

Bu arada şimdi farkettim. Ürün bölümünden "CO" seçtiğinizde "Kİ" değerleri birden fazla listeleniyor. Ayrıca KATEGORİ ve SINIF listeleri ters listeleniyor. Bunu formüllere bakarak siz düzeltmeye çalışın. Böylelikle olayı kavramış olursunuz.

Ayrıca listelerin seçtikçe daralması için tablonuza birkaç sütun daha eklemek gerekecektir. Bence bunun yerine makro kullanmanız daha uygun olacaktır.