Veri Doğrulama

Excel Vers. ve Dili
2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
09-01-2024
Arkadaşlar benim şöyle bir sorum olacaktı.
Şimdi ekteki excel dosyasında da mevcut olduğu üzere;
C1 hücresine Türkiye'deki illerin listesini veri doğrulama yaptım. Ben c1 den herhangi bir şehri seçtiğimde mesela Adana ilini seçtiğimde, C2 hücresindeki listede sadece Adana iline ait ilçelerin çıkmasını istiyorum. Bunu nasıl yapabiliriz?

Ekten belgeyi indiremeyenler için;
http://dosya.co/c73u5obergpp/Yeni_Microsoft_Excel_Çalışma_Sayfası.xlsx.html

Ekli dosyalar

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Linkteki animasyonda gorulen dosya isinize yararsa ozel mesajla bana ulasabilirsiniz.

.

Excel Vers. ve Dili
2016
09-01-2024
Yardımcı olacak arkadaşlarımız varsa sevinirim.

netzone

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
🅾🅵🅵🅸🅲🅴
⎝365 64 Bit 𝙏𝙍⎠
🆆🅸🅽🅳🅾🆆🆂
⎝11 64 Bit 𝙏𝙍⎠
12-09-2027
Merhaba,

Buradan temin edeceğiniz (Güncelleme: 13.12.2017) Güncel olduğunu varsaydığım listede il ilçeler listesi mevcuttur.

Makro ile bir şekilde daha hızlı yapılabileceğini düşünüyorum (konu hk. bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olabilirler.)

Adım adım yapma makrosuz yapmak için;

1- öncelikli olarak İLLERİN bir listesini oluşturmak gerekiyor. *Bu listede yer alan İl-ilçe şeklinde bulunan stünün il kısmındakileri bir kenara alıp "yinelenenleri kaldır" yolu ile tekil duruma getiriyoruz. ve Bu (81)il isimlerini seçip AD tanımlaması yaparak ILLER olarak adlandırdığımızı var sayıyorum.

2- açılır kutunun yer alacağı yerde veri doğrulama işlemi ile Liste >>> "=ILLER"
tanımlıyoruz. illerimiz artık seçilebilir durumda.

3- ile bağlı olarak ilçeleri almamız lazım. bunun için kod 1 de çalışma alanımızdaki seçimimizi kontrol ettiriyoruz. eğer eşeleşiyorsa 1 eşleşmiyorsa 0 yazdırıyoruz.

4- kod 2 alanında da kod1 de eşleşmiş olanlara farklı numara verdiriyoruz, listemizde hepsinin görünmesi için. (AD TANIMLANDI: kod_iki)

5- "h1" hücresinde "kod 2" de 0 dan büyük olanların yerini tespit ettirip adres haline getiriyoruz. (AD TANIMLANDI: ESLESENLER)

6- calışma alanımızda ilçelerin çıkması istediğimiz yere veri doğrulaması ile "veri" sayfamızda yer alan "h1" hücresini formüle çevirmesini sağlıyoruz "=dolaylı(ESLESENLER)"

Artık ile bağlı olarak veri sayfamızda eşleştiği ilçeler ilçeler kutusunda seçilebilir halde.

iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2016
09-01-2024
Çok teşekkür ediyorum sayın forum üyelerimiz. Yardımlarınız çok iyi oldu.

Excel Vers. ve Dili
2016
09-01-2024
Alternatif olarak hazırladığım dosyayı inceleyiniz.
Sayın moderatörüm birşey soracağım;
Ekteki dosyanızı inceledim. Ad yöneticisi yaptığınızı görüyorum. Ad yöneticisine yazdığınız kodlardan mantıkla diğer excel çalışmaları için kodu düzenlemeye çalıştım ancak beceremedim. Bu kodlar yazılırken hangi mantıkla yazıldı ve neye dikkat etmem gerekiyor?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Buradaki ince nokta "C" sütunundaki il adlarıdır.

Siz "I1" hücresinden ili seçtiğinizde ilçe sütununda il adı ilk olarak kaçıncı satırda olduğu bulunuyor. Daha sonra kaç adet olduğu sayılıyor. Bu iki ölçüt kullanılarak hücre adresi tanımlaması yapılıyor.

Örnek;

ADIYAMAN

İlk olarak 17. satırda geçiyor.
8 satırda bu veri var.

İLÇE_ADI tanımlaması burada şu sonucu döndürüyor.

"E" & 17 & ":E" & 17 + 8-1

Daha sonra bu adresin hücre aralığını vermesi için DOLAYLI fonksiyonu içine alınıyor.

Sonuç; =DOLAYLI("E17:E24")

Bu da size ilçe adları listesini veriyor.