Video formatları nedir, ne değildir? Merak ettikleriniz..

ockucukay

Altın Üye
Katılım
29 Aralık 2005
Mesajlar
862
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-07-2025
Herkese merhaba

Forumda herkesin katkı yaptığı pek çok konu var. Bende kendi çapımda bir katkıda bulunmak istedim. Sayın moderatörlerim, bu konu başlığını açacak yer bulamadım ama siz eminim en uygun yere taşıyacaksınız.

Evet, hepimiz öyle ya da böyle bilgisiyarımızda, dvd oynatıcılarımızda veya vcd oynatıcılarımızda (hala var mı bilmiyorum :) ) film izliyoruz. Bazılarımız benim gibi bu işi hobi haline getirip evinde kendi dvd filmini hazırlayıp izliyor belki de. Peki hiç merak ettiniz mi hangi terim ne anlama geliyor, hangi format daha iyi görüntü ve ses verir? Ben size naçizane bunları açıklamaya çalışacağım. Bu konu başlığında anlatılan tüm bilgiler araştırmalara dayanılarak toplanmıştır ve alıntıdır.

İnterlace, Prograssive HDTV nedir?

i ve p nin ne anlama geldiğine değinelim,

Önce genel bilgi :

Günümüz TV'lerinde görüntü ekrana taranarak yansıtılmaktatır. Bu tarama gözlerimizin algılayamayacağı kadar hızlı olduğu için göremeyiz ama kalite olarak farklı türleri olduğu için hissedebiliriz. Bu tarama hızları sn de 50 veya 60 olabilir. Bu tarayıcının yani ( TV'nin ) performansına göre değişmektedir.

Örneğin 720i 60 denildiğin zaman, 1280X720 çözünürlükte interlace kodlanmış sn de 60 ( yani 30 kare ) alan taranan görüntü anlamına gelmektedir. Sn'de tarama miktarı ne kadar artarasa görüntü keskinliği o kadar yüksek olacaktır. 720p 60 olsa idi aynı çözünürlükte progressive kodlanmış görüntü olacaktı bu ise sn de 60 alan yani 60 kare anlamına geliyor.

interlace : Aslında türkçesi tam olaran biniştirmeli tarama anlamına gelmektedir. ekran satırları çiftler ve tekler olarak taranır, böylece ekranın tümü iki tam döngüde taranmış olur.

Progressive : Çok daha iyi bir tarama tekniğidir ekranın tamamı aynı döngüde taranır daha net bir görüntü elde edilir, titreşimsizdir. En büyük dezavantajı bu tarama için çok yüksek bir band genişliği olması gerekir örneğin HDMI kablo veya en azından Component kablo kullanmalınız gerekir...

Bu anlatılanlardan sonra gelelim mevcut çözünürlüklere ve bize sundukları kalitelere.

Doğal olarak görüntünün çözünürlüğü yükseldikçe izlediğimiz kalite de doğrudan artmış olacak fakat bu noktada bir püf nokta bulunmkata arkadaşlar, verinin yüksek çözünürlükte olmasının yanında o yüksek çözünürlükte verinin gösterilebileceği yüksek çözünürlükte bir TV sahibi de olmamız gerekiyor.

240p
LDTV ( Low-definition television ) olarak isimlendirilebilecek bir çözünürlüktür. 320 X 240 and 480 × 272 pixels dolayında bir çözünürlük verir oldukça düşük kalitededir. Daha çok küçük ekranlı modellerde kullanılırlar çünkü o zaman izleyici rahatsız edici kalite kaybını hissedemez. VCD,Ipod, PSP veya Cep telefonlarında genelde bu çözünürlük kullanılmaktadır.

480p
SDTV ( Standart-definition television ) günümüz yayınlarının çoğu bu çözünürlüktedir. 640X480 çözünürlüğü pregrassive taranması ile mümkün olur. 24, 30, 60 Hz tarama frekans çeşitleri vardır, 24 ve 30 hz'i en yaygın olarak kullanılan yayın türleridir. SVCD'lerde ve DVD'lerde genelde bu teknik kullanılır.

720p 1080p ve 1080i
HDTV ( High-definition television ) Ekran eniinde 720 ve 1080 satırı prograssive tarayan görüntü işleme teknoloisi günümüzde şu en çok konuşulan HDTV olayının aslında özünü oluşturuyor. Bu çözünürlikte p ile i tarama arasındaki fark da yine teknik olarak tanımdan alaşılabileceği gibi farklıdır p olması daha avantajlıdır. Tarama frekans hızları interlace de 50 ve 60hz iken prograsive taramada ise 24,25 ve 30 dur.

Blu-Ray Nedir?

Tek tabakalı bir Blu-ray disk 25 GB’lık kapasitesi ile iki saatten fazla HDTV kalitesinde görüntü veya onüç saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Çift tabakalı biçimi ise 50 GB veri depolama kapasitesine sahip. Blu-ray ileride kolayca genişletilebilsin diye ayrıca çoklu-katman desteğide barındırıyor, herbir katmanda 25 GB veri ile ileride veri kapatisesi 100-200 GB seviyelerinde olabilmesi planlanmaktadır.

Halihazırda kullanılmakta olan DVD gibi optik disk teknolojileri veri yazmak ve okumak için kırmızı lazer kullanırken, yeni format mavi-menekşe lazer kullanmakta. Blu-ray ürünler farklı lazer tipleri kullanılmasına rağmen, BD/DVD/CD uyumlu optik okuyucusu yardımıyla CD ve DVD’leride oynatabilmektedir. 405 nm’ lik mavi-menekşe lazerin dalga boyu, 650 nm dalga boyuna sahip kırmızı lazerden daha kısadır.Bu da daha lazer ışınının çok daha hassas bir şekilde odaklanmasını mümkün kılmakta ve dolayısıyla veriler daha sık olarak daha az bir alanda depolanabilmektedir. Sayısal açıklığın 0.85 olarak değiştirilmesi ile de sonuçta kullanılmakta olan CD veya DVD’ ler ile aynı boyuttaki bir Blu-ray diks 50 GB’ a kadar veri depolayabilmektedir.

HDTV’nin hızlı yükselişi ile birlikte tüketicilerin yüksek çözünürlüklü görüntüleri kaydetme istekleride artmıştır ve Blu-ray disklerin tasarımı bu düşünce ile ortaya çıkmıştır. Blu-ray dijital yayıncılık tarafından kullanılan MPEG-2 TS formatının doğrudan kaydını desteklemekte ve bu Blu-ray’i dijital televizyonların küresel standartları ile uyumlu kılmaktadır. Bunun anlamı HDTV yayınlar herhangi bir veri kaybı olmaksızın veya fazladan işleme gerek duyulmaksızın doğrudan disklere kaydedilebilmektedir. Artan veri kapasitesi ile birlikte Blu-ray 36 Mbps veri iletim hızını kullanmaktadır. Bu hız HDTV’ nin asıl resim kalitesini koruyarak kaydedilmesi ve seyredilmesi için gerekenden bile fazladır. Ayrıca optik disklerin rastgele erişim özellikler kullanılarak, yüksek çözünürlüklü bir görüntü kaydedilirken aynı disk üzerinde başka bir görüntünün izlenmeside mümkün olmaktadır.

Önümüzdeki yıllarda HDTV’ ye geçiş ile birlikte Blu-ray cihazların VCR ve DVD kaydedicilerin yerini alması beklenmektedir. Bu format aynı zamanda gelecekte bilgisayarlardaki veri depolama ve yüksek çözünürlüklü filmler için standart olacak gibi duruyor.

High Definition Teknolojisi Nedir?

High Definition standart resim görüntüleme teknolojilerinin çok üzerinde kalitede resimleri saklayabilme ve görüntüleme imkanı sunar. HD, resimlerdeki piksel sayısını artırarak daha hızlı resim oluşturma ve ekran titreşimlerini engelleyebilmek için en iyi tarama yöntemlerini kullanmaktadır. Bu teknolojinin hedefi resimleri tüketiciye en yüksek kalitede gösterebilmektir.

Üreticilerin HD standartlarına uygun cihaz üretebilmelerinde üç kriter vardır:

Minimum 720 progressive (720p) veya 1800 interlaced (1080i) ekran görüntüleme formatı 720p ve 1080i gibi yüksek frekanslı tarama formatları yüksek resim kalitesi üretirler. Genel olarak bu yüksek çözünürlüklü formatlar yalnızca pikselleri ekrana aktarmakla kalmaz, aynı zamanda pikselleri daha yüksek kalitede sunarak parlak, belirgin resimler üretirler.

16:9 görüntü oranı özelliği Görüntü oranı ekranda beliren genişlik ve yüksekliği tanımlar.

Tipik bir 4:3 görüntü oranının kare görünümü yerine, geniş ekran tanımlı 16:9 oranı dikdörtgen görünür. Böylece görüntü alanını doldurur. Daha canlı ve gerçekçi bir görüntü sunar.

Dolby Digital Ses Yayın, üretim ve/veya çıktısı dinletebilme özelliği Dolby® Digital, surround ses teknolojisinde en yüksek kaliteli formattır ve video özelliklerinden kalite yitirmeden belirgin çok kanallı audio özelliği sağlar. HD-DVD formatını bilgisayarınızda Dolby® Digital ile dinlemek evde Home-Theatre izlemekle aynı kalitede bir izleme keyfi sağlar. Progressive veya Interlaced Format Video kareleri ekrana yansıtılan bir çok enine hat içerir. Bu hatları tarama ve ekrana aktarma yöntemine tarama yöntemi adı verilir. HD teknolojisi için iki uyumlu formatı vardır: 720 progressive (720p) ve 1080 interlaced (1080i).

Interlaced tarama yöntemi önce tek sayılardaki (1, 3, 5, 7 gibi) hatları ekrana yerleştirir ve akabinde çift sayılardakileri (2, 4, 6, 8 vb.) ekrana doldurmaya başlar. Bu yöntem 1080 adet hattın tamamı doldurulana kadar iki geçiş yapılmasını gerektirir.

Progressive tarama yöntemi ise ardışık bir şekilde 720 enine hattı doldurarak bütün resmi bir anda görüntüler. Bu nedenle Progressive tarama Interlaced taramaya göre saniyede iki katı fazla kare görüntüleyerek aynı zaman içerisinde daha zengin görüntü sağlar. Bütün resim için yalnızca bir tarama işlemi yeterli olmaktadır, resimler daha belirgin ve parlak olabilmekte ve genellikle Interlaced tarama sistemlerine atfedilen görüntüde titreşim durumunu ortadan kaldırır.

Divx Nedir?
Nedir bu DivX, "nerede kullanılır", "ne işe yarar" gibi güzide sorular geliyordur aklınıza. Kısaca anlatmak gerekirse DivX, Project Mayo adı altında bir araya gelen meraklı gençlerin geliştirdiği bir tür Video-Ses sıkıştırması olarak dünyaya geldi (benzer meraklara sahip arkadaşlar geçmişte de bir araya gelmiş ve şu an çok yaygın olarak kullanılan MP3 formatını geliştirmişlerdi). Asıl amacı sabit diskte çok yer kaplayan Avi uzantılı görüntü dosyalarını sıkıştırmak olan DivX’in yeni bir alanda kullanımı hem kendisi hem de kullanıcılar açısından yeni bir dönemin kapılarını açmış oldu.
Tek DVD’lik filmler ortalama 4 GB yer kaplar. Bunu da bir CD’ye yazmak mümkün değildir. İşte burada devreye giren DivX sıkıştırması bu 4 GB’ı normal bir CD’ye sığacak (700 MB) boyuta indirgemeyi başardı. Elde edilen görüntünün kalitesi VCD’den iyi DVD’nin biraz altında idi; ama en önemlisi 20-30 milyon TL fiyat aralığında olan DVD filmlerinin DivX’e indirgenmesi sayesinde takas yolu ya da Peer to Peer (kullanıcıdan kullanıcıya) programlar yardımı ile herkes erişebilir hale geldi.
Öte yandan meselenin bir de altyazı boyutu vardı. Filmler DivX’e çevriliyordu; ama herkes İngilizce ya da filmin hazırlandığı ülkenin dilini bilmediği için anlama problemi oluyordu. Başka bir grup meraklı genç buna da bir çözüm buldu ve DVD altyazılarının DivX’lere aktarılması için yazılımlar geliştirildi. Günümüzde bu programlardan onlarcasını internette bulmak mümkün.
DivX’in belki de en kötü özelliği sadece bilgisayarda seyredilebiliyor olması idi. MP3’ün ilk çıktığı yıllarda sadece bilgisayarda dinleniyor olması gibi DivX de belli bir zaman sadece bilgisayar kullanıcılarının lüksü olarak kaldı. Ta ki Vestel’in yeni Player’ı çıkana kadar.
Divx'in teknik yönüne gelince DivX, Microsoft'un çıkardığı Mpeg 4 codec'nin kırılması ve Mp3 ses formatıyla birleştirilmesi sonucu oluşturulmustur. Bildigi gibi Mpeg-1 Video cd kalitesini, Mpeg 2 ise DvD kalitesini temsil eder. DivX'in amacı fazla kalite kaybı olmadan DvD kalitesindeki görüntüyü, Video Cd boyutunda sağlamaktır. DivX formatındaki filmleri izlemek ve DivX formatında dosyalar hazırlamak için DivX Codec'i install etmeniz yeterlidir. DivX formatindaki dosyaları Windows Media Player veya diğer DivX oynatıcı programlar ile izleyebilirsiniz.

DivX, üstün sıkıştırma yöntemi ve kalite kaybını en aza indiren tekniğiyle son yıllarda kullanıcılar arasında olağanüstü rağbet görmüş DivX, Inc. (eski adıyla, DivXNetworks) tarafından geliştirilen görüntü sıkıştırma biçimidir (video codec). DivX, sayısal videoyu MPEG-4 bölüm 2 "Advanced Simple" profili uyumlu sıkıştırarak görece az görsel kayıpla videonun kompakt bir biçimde saklanabilmesini sağlar. Popülerlik ve yaygınlık nedeniyle, MPEG-4 standardı sadece görüntü kodlamasında kullanılmaktadır; DivX ile kodlanmış görüntü içeren dosyalarda ses kısmı AAC (MPEG-4 ses kodlama standardı) yerine MP3 ya da AC-3 ile kodlanır. Windows ve Macintosh ortamlarında çalışan DivX codec ve uygulaması dışında "DivX" logosu taşıyan oynatıcılar ya da oynatıcı yazılımları DivX yazılımı içermemekte, ancak DivX ile sıkıştırılmış filmleri oynatabilmektedir.

DivX 3.11 Alpha ve önceki sürümler, Microsoft'un (sadece ASF içinde kullanılabilen) MPEG-4 Sürüm 2 video çözücü/açıcısı (codec) kırılarak geliştirilmiştir. Bu şekilde codec'in AVI gibi ASF harici muhafazaları da desteklemesi sağlanmıştır. Daha sonra 2000 yılında sıfırdan geliştirilen DivX 4.0 piyasaya sürülmüş, bunu 2002'de DivX 5.0 ve 2005'de DivX 6.0 izlemiştir. DivX 4 öncesinde DivX Networks şirketi kurulmuş, daha sonra şirket DivX, Inc. adını almıştır.

DivX 4, açık kaynak kodlu OpenDivX üzerine geliştirilmiş, ancak DivX Networks şirketi "amacına ulaştıktan sonra" OpenDivX kodu kapalı hale getirilmiştir. Kod kapatılmadan önce alınan kod parçalarıyla açık kaynak kodlu XviD codec'i geliştirilmiştir. XviD yazılımı da açık kaynak kodlu ve Microsoft çalışmasından bağımsız olmasına rağmen MPEG-4 video kodlamanın doğası gereği ABD ve Japonya'yı da içeren bir grup ülkede yazılım patentlerini ihlal ettiğine inanılmaktadır.

DivX, DVD kopyalamanın kitleler için erişilemez olduğu bir dönemde çıkarak DVD filmlerin az görsel kayıpla CDlere yazılabilmesini sağladığı ve (3.11 alpha sürümünün) çıkış noktası itibariyle korsan olmasıyla çok tartışılan bir yazılım olagelmiştir. Buna ek olarak, DivX 4.0-5.2 arası sürümler ile gelen kötü niyetli yazılımlar, kitleleri DivX alternatiflerine yöneltmiştir. DivX, aynı zamanda BS Player, VirtualDub ve FlaskMPEG gibi bir dizi programın da yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Günümüzde DivX sıkıştırma biçiminden daha yüksek verim sunan MPEG-4 bölüm 10 (AVC ve H.264) sıkıştırıcılar giderek daha popülerleşmektedir. Apple QuickTime ve x264 yazılımları H.264 sıkıştırmayı desteklemektedir.

Codec nedir?...
Divx formatindaki filmleri seyredebilmemiz için codec'lere ihtiyacimiz vardir. Eger Pc'nizde gerekli codec'ler install edilmemişse (yüklü değilse) çoğu divx formatindaki filmi seyredemezsiniz. Bazi filmler de ise bazen ses, bazen görüntü olmayabilir. Hatta filmler kare atlayabilir veya film bozukmuş gibi framelerin birbirine girmsinden dolayi karışık bir görüntü ortaya çıkabilir. İşte bu gibi sorunlarin çoğu o filmi seyredebilmeniz için gerekli olan codec'in Pc'nizde yüklü olmamasından kaynaklanıyor.
Divxleri seyredebilmemiz için gerekli olan codec'ler ayri ayri olabileceği gibi o ana kadar çıkmış olan codec'lerin bir araya getirilerek birleştirlmesi ile orataya çıkan ve toplu halde bulunan codec'lerde bulunmaktadir. İşte bize göre bunlardan en iyisi olan K-Lite Codec Pack'i indirebilirsiniz. Bu codec'i install ettiğinizde coğu filmi sorun olmadan seyredebilirsiniz.
Ayrica açamadığınız bir film olursa ve filmin hangi codecle hazırlanmış olduğunu öğrenmek isterseniz "Gspot" programından faydalanabilirsiniz.

Başlıca temel codec paketleri aşağıda sıralanmıştır:
- K-lite codec pack (Divx filmler için)
- Lazy mans MKV codec pack (MKV filmler için)
- CCCP codec pack (MKV filmler için)

MP4 nedir ?

MPEG-4 Bölüm 14 ya da *.mp4, ISO/IEC tarafından seçilen uluslararası standart olmuş bir dosya biçimidir (içerik olarak da bilinir). ISO/IEC Moving Picture Experts Group tarafından çoklu ortam çeşitlerini saklamak için kullanılır, diğer çoklu ortam çeşitlerini saklamak için de kullanılabilir.

Devam edecek...
 

Orion1

Uzman
Uzman
Katılım
1 Mart 2005
Mesajlar
22,254
Excel Vers. ve Dili
Win7 Home Basic TR 64 Bit

Ofis-2010-TR 32 Bit
Teşekkürler.
 

ockucukay

Altın Üye
Katılım
29 Aralık 2005
Mesajlar
862
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-07-2025
FORMATLAR

VCD
VCD MPEG1 tabanlı bir formattır. Sabit , 1150 kbit bitrate'e ve 352x240 çözünürlüğe sahiptir. Genellikle düşük kalitede (KAMERA / TS / TC / VHS çekim / TV çekimi(analog) küçük boyut elde etme, tek cd'ye sığdırabilme amaçlı kullanılır. VCD'ler ve SVCD'ler süreye dayalıdır, yani bir diskin kapasitesinden daha büyük bir MPEG film gene de (süre sayesinde) 74 dakikalık bir CD'ye sığabilir.
SVCD
SVCD ise MPEG2 bazlıdır (DVD gibi) ve 2500kbit'e kadar değişken(variable) bitrate değerlerine izin verir, ayrıca 480x480 (NTSC) çözünürlüğe sahiptir, ve oynatıldığı zaman 4:3 görüntü oranını alır. Değişken bitrate'ten dolayı tek CD'ye sığacak uzunluk kesin bilinmemektedir, fakat genellkle 35-60 dakikanın bir CD'ye sığdığı görülmüştür. Değişken bitrate kullanarak SVCD yapımı sırasında çoklu geçişler (multi-pass) kullanılması önemlidir. Belki yapım süresi uzar, fakat sonuç daha net olur.
XVCD/XSVCD
Basit bir şekilde kurallara uymayan VCD'lerdir. Daha yüksek bitrate ve çözünürlük değeri alabilirler, ama sonuçta durum VCD'yi oynatacak makinenin kapasitesine bağlıdır. XVCD'ler ortalıkta fazla görünmez, çünkü genellikle amacı internete yaymak değil de ev kullanımı için tercihtir.
DivX / XviD
DivX formatı multimedya platformları için tasarlanmıştır. İki codec kullanır: biri düşük hareket (low motion), öbürü ise yüksek hareket (high motion). Uzun süre önce yapılmış filmlerin çoğu low-motion olarak yaratılmıştır, ve high-motion da da problemler vardır. İki codec arasındaki değişimleri sağlayarak daha kaliteli sonuçlar elde edebilmek için SBC (Smart Bitrate Control-Akıllı Bitrate Kontrolü) adlı bir metod geliştirilmiştir. Çok yüksek işlem değeri ve karmaşık alogoritmalar ile yapıldığından dolayı DivX filmlerin DVD Player'larda çalışmaları şu an için mümkün değildir. Fakat bazı firmalar şu an DivX player ürünler üretiyor, hatta satıyorlar, fakat bu makineler de her yerde bulunmuyor. Düzgün DivX'ler genellikle DVD'lerden rip edilmiştir ve bir CD'ye 2 saatlik iyi kalitede bir DivX sığdırılabilir. Farklı türde codec'ler mevcuttur, en ünlüleri Divx3.11a ile yeni XviD dir.
CVD
CVD, CVD ile SVCD'nin bir kombinasyonudur. Genellikle bir çok DVD Player tarafından desteklenirler. SVCD'nin MPEG' bitrate'lerini destekler ama 352x480(NTSC) çözünürlüğü kullanır, çünkü yatay çözünürlük fazla önemli sayılmaz. Şu anda hiç bir grup CVD yayınlamamaktadır.

DVD-R
DVD-R, en popüler DVD yazma çözümüdür (DVD-RAM,DVD+R gibi farklı seçeneklerin arasından sıyrılır). Taraf başına 4.7 gb veri taşır, çift taraflı yazılabilir DVD'ler de mevcuttur, böylece tek diskte yaklaşık 10 GB taşınabilir. SVCD 'nin MPEG2 görüntüleri DVD-R'a yazılıp izlenmeden önce dönüştürülmelidir. DVD'den DVD-R'a kopya yapmak da mümkündür, ama bazı durumlarda extralar/diller yer sorunu yaratmamaları açısından kaldırılır.

1. NEDEN DIVX

Günümüzde 1 DVD ( Digital Video Disc ) 4,7 GB kapasitededir. Tabii Blue-Ray teknolojisiyle 100 GB DVD lerde çıkmıştır. Ama biz en yaygın olanı örnek verdik. 1 DVD lik Filmi internetten indirmek eziyettir. Çünkü günlerce boyunca bununla uğraşmak gerekir, ayrıca herkes bir DVD ROM sahibi değildir. Düşünsenize DVD film alıp arkadaşınıza gittiniz ama arkadaşınızda DVD ROM olmadığı için Filmi İzleyemediniz  . Yaklaşık 1 DVD = 7 CD kapasitededir. Biz Uygun Divx Codecleri ve programlar kullanarak 1 DVD lik filmi 1 CD ye sıkıştırılabilir. Böylece sizin internetten indirmeniz kolaylaşacak ve her bilgisayar sahibinde bir CD ROM bulunacağına göre herkes bu filmi izleyebilecektir.
Not: Bazıları DVD CD si tabirini kullanıyor bu yanlış bir tabirdir. “Digital Video Disc Compact Disc “ bakın ne kadar saçma oluyor 
Not: 256 ADSL ye sahip bir kişi ortalama 700 mb ( 1 CD ) lik bir Divx filmi 7 saat te indirirsiniz ama 1DVD indirmek istede bu zaman 50 saat civarı olur. Divx zamandan ve yerden tasarruf sağlar.

3. SISTEMIMDE HANGI CODEC LERIN YUKLU OLUP OLMADIGINI NASIL ANLARIM ?
Uzun bir zamandır codec konusunda hazır paketler mevcuttur. Bunların başında K-Lite Codec Pack ve Ace Codec Pack gelmektedir. Sistemde yüklü Codecleri görmek için bu codec paketlerinden birini kurun ve Gspot Codec ınformation u çalıştırın.

“ File > Open > Video Dosyasını Seçin ve videonun Codec detaylarını görün

Sisteminizde herhangi bir codec paketi kuruluysa hangi codeclerin yüklü hangilerinin yüklü olmadığını görebilirsiniz. Bunun için
“ Başlat > Programlar > K-lite Codec Pack > Tools > Gspot Codec Information “ dan aşağıdaki tobaloya ulaşabilirsiniz. Burada hangi codec hangi dosyaya bağlı ve kabuk – içerik olayı görülmektedir.

TİP (KABUK) FORMAT (İÇERİK) ADI SÜRÜCÜLERİ
¤ Video AVI Decompressor quartz.dll
ACM WMAudioV2 DivX WMA Audi quartz.dll --> divxa32.acm
ACM WMAudioV2 Windows Media Audio quartz.dll --> msaud32.acm
ACM FmtTag: 0x6771 Ogg Vorbis CODEC for MSACM quartz.dll --> vorbis.acm
ACM FmtTag: 0x6770 Ogg Vorbis CODEC for MSACM quartz.dll --> vorbis.acm
ACM FmtTag: 0x676f Ogg Vorbis CODEC for MSACM quartz.dll --> vorbis.acm
ACM FmtTag: 0x6751 Ogg Vorbis CODEC for MSACM quartz.dll --> vorbis.acm
ACM FmtTag: 0x6750 Ogg Vorbis CODEC for MSACM quartz.dll --> vorbis.acm
ACM FmtTag: 0x674f Ogg Vorbis CODEC for MSACM quartz.dll --> vorbis.acm
ACM FmtTag: 0x2000 AC-3 ACM Codec quartz.dll --> ac3acm.acm
ACM FmtTag: 0x0402 Indeo® Audio Software quartz.dll --> iac25_32.ax
ACM FmtTag: 0x0401 Intel Music Coder for MSACM quartz.dll --> imc32.acm
ACM FmtTag: 0x0160 DivX WMA Audi quartz.dll --> divxa32.acm
ACM FmtTag: 0x0160 Windows Media Audio quartz.dll --> msaud32.acm
ACM FmtTag: 0x0055 MPEG Layer-3 Audio Codec for MSACM quartz.dll --> l3codeca.acm
ACM FmtTag: 0x0055 MPEG Layer-3 Audio Codec for MSACM quartz.dll --> l3codecp.acm
ACM FmtTag: 0x0055 MPEG Audio Layer-3 Codec for MSACM quartz.dll --> mp3fhg.acm
ACM FmtTag: 0x0055 Lame MP3 codec engine quartz.dll --> lameACM.acm
ACM FmtTag: 0x0042 MSACM için Microsoft G.723.1 CODEC quartz.dll --> msg723.acm
ACM FmtTag: 0x0031 Microsoft GSM 6.10 Audio CODEC for MSACM quartz.dll --> msgsm32.acm
ACM FmtTag: 0x0022 DSP Group TrueSpeech(TM) MSACM V3.50 için Ses Codec'i quartz.dll --> tssoft32.acm
ACM FmtTag: 0x0011 MSACM için IMA ADPCM CODEC quartz.dll --> imaadp32.acm
ACM FmtTag: 0x0007 Microsoft CCITT G.711 (A-Law ve u-Law) CODEC for MSACM quartz.dll --> msg711.acm
ACM FmtTag: 0x0006 Microsoft CCITT G.711 (A-Law ve u-Law) CODEC for MSACM quartz.dll --> msg711.acm
ACM FmtTag: 0x0002 MSACM için Microsoft ADPCM CODEC quartz.dll --> msadp32.acm
ACM ACELPnet Audio codec for MS ACM quartz.dll --> sl_anet.acm
DMO WMV2 WMVideo 8 Decoder DMO qasf.dll --> wmv8dmod.dll
DMO MSS1 MSScreen decoder DMO qasf.dll --> wmsdmod.dll
DMO FmtTag: 0x0160 WMAudio Decoder DMO qasf.dll --> wmadmod.dll
DMO MP43 WMVideo Decoder DMO qasf.dll --> wmvdmod.dll
DMO MP42 Mpeg4 Decoder DMO qasf.dll --> mpg4dmod.dll
DSH YV12 ffdshow video encoder ffdshow.ax
DSH YUY2 DirectVobSub (auto-loading version) vsfilter.dll
DSH YUY2 DirectVobSub vsfilter.dll
DSH WMV2 Windows Media Video Decoder wmv8ds32.ax
DSH WMV1 Windows Media Video Decoder wmvds32.ax
DSH WMAudioV2 Windows Media Audio Decoder msadds32.ax
DSH WM9_ASF_Undocumented ASF DIB Handler dxmasf.dll
DSH WM9_ASF_Undocumented ASF ACM Handler dxmasf.dll
DSH WM9_ASF_Undocumented ASF ICM Handler dxmasf.dll
DSH WM9_ASF_Undocumented ASF URL Handler dxmasf.dll
DSH WM9_ASF_Undocumented ASF JPEG Handler dxmasf.dll
DSH WM9_ASF_Undocumented ASF DJPEG Handler dxmasf.dll
DSH WM9_ASF_Undocumented Windows Media Multiplexer dxmasf.dll
DSH WAVE Wave Parser quartz.dll
DSH VPVideo Video Port Manager quartz.dll
DSH VPVBI VBI Surface Allocator vbisurf.ax
DSH Video Overlay Mixer2 qdvd.dll
DSH Video WIA Stream Snapshot Filter wiasf.ax
DSH Video Indeo® video 4.4 Compression Filter Ir41_32.ax
DSH Video Indeo® Video 5.2 Compression Filter Ir50_32.dll
DSH Video Smart Tee qcap.dll
DSH Video 3ivx D4 Video Encoder 3ivxDSEncoder.ax
DSH Text Lyric Parser quartz.dll
DSH TELETEXT WST Decoder wstdecod.dll
DSH Stream WavPack Audio Splitter WavPackDSSplitter.ax
DSH Stream ASX file Parser dxmasf.dll
DSH Stream NSC file Parser dxmasf.dll
DSH Stream Multi-file Parser quartz.dll
DSH Stream SAMI (CC) Parser quartz.dll
DSH RGB8 Color Space Converter quartz.dll
DSH RGB8 VGA 16 Color Ditherer quartz.dll
DSH RGB24 ShotBoundaryDet wmmfilt.dll
DSH QTRpza QT Decompressor quartz.dll
DSH QTMovie 3ivx D4 Media Splitter 3ivxDSMediaSplitter.ax
DSH QTMovie QuickTime Movie Parser quartz.dll
DSH PCM Indeo® Audio Software iac25_32.ax
DSH PCM G.711 Codec g711codc.ax
DSH PCM FLAC Encode Filter dsfFLACEncoder.dll
DSH None FLAC Decode Filter dsfFLACDecoder.dll
DSH MSS1 Microsoft Screen Video Decompressor msscds32.ax
DSH MPEG1System Ligos MPEG Splitter lmpgspl.ax
DSH MPEG1System MPEG-I Stream Splitter quartz.dll
DSH MPEG1Packet MPEG Video Decoder quartz.dll
DSH MPEG1Packet Ligos MPEG Audio Decoder lmpgad.ax
DSH MPEG1Packet MPEG Audio Decoder quartz.dll
DSH MPEG1Packet Ligos MPEG Video Decoder lmpgvd.ax
DSH MPEG1Packet CyberLink Video/SP Decoder CLVSD.ax
DSH MPEG1Packet CyberLink Video/SP Decoder clvsd.ax
DSH MJPG AVI Draw quartz.dll
DSH MJPG MJPEG Decompressor quartz.dll
DSH Midi MIDI Parser quartz.dll
DSH LMRT ASF embedded stuff Handler dxmasf.dll
DSH FmtTag: 0x5756 WavPack Audio Decoder WavPackDSDecoder.ax
DSH FmtTag: 0x00ff CoreAAC Audio Decoder CoreAAC.ax
DSH FmtTag: 0x0062 Voxware MetaSound Audio Decoder VoxMSDec.ax
DSH FmtTag: 0x0055 ffdshow Audio Decoder ffdshow.ax
DSH FmtTag: 0x0055 MPEG Layer-3 Decoder l3codecx.ax
DSH File File stream renderer quartz.dll
DSH DVSD DV Video Decoder qdv.dll
DSH DVSD DV Splitter qdv.dll
DSH DOLBY_AC3 AC3Filter ac3filter.ax
DSH DOLBY_AC3 AC3 Parser Filter mpg2splt.ax
DSH Avi AVI Splitter quartz.dll
DSH AUXLine21Data Line 21 Decoder 2 quartz.dll
DSH AUXLine21Data Line 21 Decoder qdvd.dll
DSH Audio CoreVorbis Audio Decoder CoreVorbis.ax
DSH Audio 3ivx D4 Audio Decoder 3ivxDSAudioDecoder.ax
DSH Audio ACM Wrapper quartz.dll
DSH Audio ffdshow Audio Processor ffdshow.ax
DSH Audio IMC quartz.dll
DSH Audio IAC2 quartz.dll
DSH Audio IMA ADPCM quartz.dll
DSH Audio PCM quartz.dll
DSH Audio Ogg Vorbis (mode1) quartz.dll
DSH Audio Ogg Vorbis (mode2) quartz.dll
DSH Audio Ogg Vorbis (mode3) quartz.dll
DSH Audio Ogg Vorbis (mode1+) quartz.dll
DSH Audio Ogg Vorbis (mode2+) quartz.dll
DSH Audio Ogg Vorbis (mode3+) quartz.dll
DSH Audio Microsoft ADPCM quartz.dll
DSH Audio ACELP.net quartz.dll
DSH Audio DSP Group TrueSpeech(TM) quartz.dll
DSH Audio Windows Media Audio V1 quartz.dll
DSH Audio Windows Media Audio V2 quartz.dll
DSH Audio GSM 6.10 quartz.dll
DSH Audio Microsoft G.723.1 quartz.dll
DSH Audio CCITT A-Law quartz.dll
DSH Audio CCITT u-Law quartz.dll
DSH Audio AC-3 ACM Codec quartz.dll
DSH Audio MPEG Layer-3 quartz.dll
DSH Audio 3ivx D4 Audio Encoder 3ivxDSAudioEncoder.ax
DSH ACELPnet ACELP.net Sipro Lab Audio Decoder acelpdec.ax
DSH XVID ffdshow MPEG-4 Video Decoder ffdshow.ax
DSH XVID DivX Decoder Filter divxdec.ax
DSH XVID XviD MPEG-4 Video Decoder xvid.ax
DSH XVID ffdshow raw video filter ffdshow.ax
DSH VP70 VP7 Decompressor vp7dec.ax
DSH VP60 VP6 Decompressor vp6dec.ax
DSH RV20 RealVideo Decoder RealMediaSplitter.ax
DSH IV50 Indeo® Video 5.2 Decompression Filter Ir50_32.dll
DSH IV41 Indeo® video 4.4 Decompression Filter Ir41_32.ax
DSH AVC1 CoreAVC Video Decoder CoreAVCDecoder.ax
DSH 3IV1 3ivx D4 Video Decoder 3ivxDSDecoder.ax
DSH 14_4 RealAudio Decoder RealMediaSplitter.ax
DSH SampleGrabber qedit.dll
DSH Infinite Pin Tee Filter qcap.dll
DSH 3ivx D4 Media Muxer 3ivxDSMediaMux.ax
REND Video Video Renderer quartz.dll
REND Video Video Renderer quartz.dll
REND Video Full Screen Renderer quartz.dll
REND Stream .RAM file Parser dxmasf.dll
REND Stream ASX v.2 file Parser dxmasf.dll
REND ScriptCommand Internal Script Command Renderer quartz.dll
REND PCM Default DirectSound Device quartz.dll
REND PCM DirectSound: VIA AC'97 Audio (WAVE) quartz.dll
REND Midi Default MidiOut Device quartz.dll
REND Midi Microsoft GS Wavetable SW Synth quartz.dll
REND Midi MPU-401 quartz.dll
REND Audio VIA AC'97 Audio (WAVE) quartz.dll
REND Audio Default WaveOut Device quartz.dll
REND Null Renderer qedit.dll
VFW YVU9 Intel Indeo® Video Raw R1.2 quartz.dll --> iyvu9_32.dll
VFW XVID XviD MPEG-4 Codec quartz.dll --> xvidvfw.dll
VFW X264 x264 - H264/AVC encoder quartz.dll --> x264vfw.dll
VFW WMV3 Microsoft Windows Media Video 9 quartz.dll --> wmv9vcm.dll
VFW VP70 VP70® General Profile quartz.dll --> vp7vfw.dll
VFW VP62 VP62® Heightened Sharpness Profile quartz.dll --> vp6vfw.dll
VFW VP61 VP61® Advanced Profile quartz.dll --> vp6vfw.dll
VFW VP60 VP60® Simple Profile quartz.dll --> vp6vfw.dll
VFW VP31 VP31 quartz.dll --> vp31vfw.dll
VFW MSVC Microsoft Video 1 quartz.dll --> msvidc32.dll
VFW MRLE Microsoft RLE quartz.dll --> msrle32.dll
VFW MPG4 Microsoft MPEG-4 Video Codec V1 quartz.dll --> msmpeg4.dll
VFW MP43 Microsoft MPEG-4 Video Codec V3 quartz.dll --> msmpeg4.dll
VFW MP42 Microsoft MPEG-4 Video Codec V2 quartz.dll --> msmpeg4.dll
VFW M263 Microsoft H.263 Video Codec quartz.dll --> msh263.drv
VFW M261 Microsoft H.261 Video Codec quartz.dll --> msh261.drv
VFW IYUV Intel IYUV codec quartz.dll --> iyuv_32.dll
VFW IV50 Ligos Indeo® XP Video 5.2 quartz.dll --> ir50_32.dll
VFW IV41 Intel Indeo® Video 4.5 quartz.dll --> Ir41_32.ax
VFW IV32 Intel Indeo(R) Video R3.2 quartz.dll --> Ir32_32.dll
VFW I263 Intel I.263 Video Driver 2.55.012 quartz.dll --> i263_32.drv
VFW HFYU Huffyuv v2.1.1 - CCESP Patch v0.2.5 quartz.dll --> huffyuv.dll
VFW FFDS ffdshow Video Codec quartz.dll --> ff_vfw.dll
VFW DIVX DivX® 6.2.2 Codec (1 Logical CPU) quartz.dll --> divx.dll
VFW DIV4 DivX ;-) MPEG-4 Fast-Motion quartz.dll --> DivXc32f.dll
VFW DIV3 DivX ;-) MPEG-4 Low-Motion quartz.dll --> DivXc32.dll
VFW CVID Cinepak Codec by Radius quartz.dll --> iccvid.dll
VFW 3IV2 3ivx D4 4.5.1 Pro Video Codec quartz.dll --> 3ivxVfWCodec.dll
Eğer Tablo Karışık geldiyse şunu bir deneyin.
“ Tables > Audio Codecs “ Ses Codecleri ve Detaylarının Bulundugu Tablo


AC3 Dolby Laboratories, Inc
ADPCM Microsoft Corporation
ADPCM IBM AVC Adaptive Differential Pulse Code Modulation
ALAW Microsoft Corporation
ALAW IBM a-law format
Antex ADPCME Antex Electronics Corporation
APTX Audio Processing Technology
Audiofile AF10 Virtual Music, Inc.
Audiofile AF36 Virtual Music, Inc.
BTV DIGITAL Brooktree Corporation
Canopus ATRAC Canopus, co., Ltd.
Cirrus Cirrus Logic
Control Res. CR10 Control Resources Limited
Control Res. VQLPC Control Resources Limited
Creative ADPCM Creative Labs, Inc
Creative FASTSPEECH10 Creative Labs, Inc
Creative FASTSPEECH8 Creative Labs, Inc
CS IMAADPCM Crystal Semiconductor IMA ADPCM
CS2 Consistent Software
CU CODEC Hewlett-Packard Company
DEC G723 Digital Equipment Corporation
development use N.A.
DF G726 DataFusion Systems (Pty) (Ltd)
DF GSM610 DataFusion Systems (Pty) (Ltd)
Dialogic OKI ADPCM Dialogic Corporation
DigiADPCM DSP Solutions, Inc.
DIGIFIX DSP Solutions, Inc.
DigiReal DSP Solutions, Inc.
DIGISTD DSP Solutions, Inc.
Dolby AC2 Dolby Laboratories
Dolby AC3 SPDIF Sonic Foundry
DSAT Microsoft Corporation
DSAT DISPLAY Microsoft Corporation
DSP Group TrueSpeech DSP Group, Inc
DTS Microsoft Corporation
DTS Digital Theater System
DVI ADPCM Intel Corporation
ECHOSC1 Echo Speech Corporation
ECHOSC3 Echo Speech Corporation
ESPCM ESS Technology
FM TOWNS SND Fujitsu Corp.
G721 ADPCM Antex Electronics Corporation
G722 ADPCM APICOM
G723 ADPCM Antex Electronics Corporation
G726 ADPCM APICOM
G726ADPCM Dictaphone Corporation
G728 CELP Antex Electronics Corporation
G729A AT&T Labs, Inc.
GSM-AMR (CBR, no SID) 3GPP Standard
GSM-AMR (VBR, including SID) 3GPP Standard
GSM610 Microsoft Corporation
I-Link VC I-link Worldwide
IBM CVSD IBM Corporation
IEEE FLOAT Microsoft Corporation IEEE754
Intel Music Coder (IMC) Intel Corporation
IPI HSX Interactive Products, Inc.
IPI RPELP Interactive Products, Inc.
IRAT BeCubed Software Inc.
ISIAUDIO Iterated Systems, Inc.
ISIAUDIO ISIAudio
L & H CELP codec Lernout & Hauspie
L & H SBC codec Lernout & Hauspie
L & H SBC codec Lernout & Hauspie
L & H SBC codec Lernout & Hauspie
LH CODEC Lernout & Hauspie
Lightwave Lossless http://www.clearjump.com
LRC Merging Technologies S.A.
Lucent G723 Lucent Technologies
Malden PhonyTalk Malden Electronics Ltd.
MediaSonic G723 MediaSonic
Mediaspace ADPCM Videologic
Mediavision ADPCM Media Vision, Inc.
MP3 ISO
MPEG (MP1/MP2) ISO/IEC
MSAUDIO1/DIVX Microsoft Corporation
MSAUDIO2/DIVX Microsoft Corporation
MSG723 Microsoft Corporation
MSN Audio Microsoft Corporation
MSRT24 Microsoft Corporation
MULAW Microsoft Corporation
MULAW IBM mu-law format
MVI MVI2 Motion Pixels
NCT ALF2CD codec http://www.nctsoft.com
NMS VBXADPCM Natural MicroSystems
NORRIS Norris Communications, Inc.
Ogg Vorbis 1 Ogg Vorbis
Ogg Vorbis 1 PLUS Ogg Vorbis
Ogg Vorbis 2 Ogg Vorbis
Ogg Vorbis 2 PLUS Ogg Vorbis
Ogg Vorbis 3 Ogg Vorbis
Ogg Vorbis 3 PLUS Ogg Vorbis
OKI ADPCM OKI
OLIADPCM Ing C. Olivetti & C., S.p.A.
OLICELP Ing C. Olivetti & C., S.p.A.
OLIGSM Ing C. Olivetti & C., S.p.A.
OLIOPR Ing C. Olivetti & C., S.p.A.
OLISBC Ing C. Olivetti & C., S.p.A.
ONLIVE OnLive! Technologies, Inc.
PAC InSoft, Inc.
PACKED Studer Professional Audio AG
PCM Microsoft Corporation
Philips LPCBB Philips Speech Processing
Prosody 1612 Aculab plc
Prosody 8KBPS Aculab plc
QDesign MUSIC QDesign Corporation
Qualcomm Halfrate Qualcomm, Inc.
Qualcomm Purevoice Qualcomm, Inc.
Quarterdeck Quarterdeck Corporation
RAW SPORT Aureal Semiconductor
Rhetorax ADPCM Rhetorex Inc
Rockwell ADPCM Rockwell International
Rockwell DIGITALK Rockwell International
RT24 InSoft, Inc.
Sanyo LD ADPCM Sanyo Electric Co., Ltd.
SBC24 Siemens Business Communications Sys
Sierra ADPCM Sierra Semiconductor Corp
Sipro Lab ACELP4800 Sipro Lab Telecom Inc.
Sipro Lab ACELP8V3 Sipro Lab Telecom Inc.
Sipro Lab ACEPLNET Sipro Lab Telecom Inc.
Sipro Lab G729 Sipro Lab Telecom Inc.
Sipro Lab G729A Sipro Lab Telecom Inc.
Sipro Lab KELVIN Sipro Lab Telecom Inc.
Softsound Softsound, Ltd.
Sonarc Speech Compression
Sony SCX Sony Corp.
Soundspace Musicompress Soundspace Music Compression
TPC AT&T Labs, Inc.
TUBGSM Ring Zero Systems, Inc.
UHER ADPCM UHER informatic GmbH
unknown
Vivo G723 Vivo Software
Vivo SIREN Vivo Software
VME VMPCM AT&T Labs, Inc.
Voxware Voxware Inc
Voxware AC10 Voxware Inc.
Voxware AC16 Voxware Inc.
Voxware AC20 Voxware Inc.
Voxware AC8 Voxware Inc.
Voxware BYTE ALIGNED Voxware Inc.
Voxware RT24 Voxware Inc.
VoxWare RT24 speech codec Voxware Inc.
Voxware RT29 Voxware Inc.
Voxware RT29HW Voxware Inc.
Voxware TQ40 Voxware Inc.
Voxware TQ60 Voxware Inc
Voxware VR12 Voxware Inc.
Voxware VR18 Voxware Inc.
VSELP Compaq Computer Corp.
Windows Media Audio 9 Lossless Microsoft, Inc.
Windows Media Audio 9 Professional Microsoft, Inc.
XEBEC Xebec Multimedia Solutions Limited
Yamaha ADPCM Yamaha Corporation of America
Zyxel ADPCM ZyXEL Communications, Inc.
“ Tables > Video Codecs “ Görüntü Codecleri ve Detaylarının Bulundugu Tablo

UZANTI AÇIKLAMA ÜRETEN ŞİRKET
IYU1 12 bit format used in mode 2 of the IEEE 1394 Digital Camera 1.04 spec IEEE standard
V655 16-bit YUV 4:2:2 Vitec Multimedia
IYU2 24 bit format used in mode 2 of the IEEE 1394 Digital Camera 1.04 spec IEEE standard
V422 24-bit YUV 4:2:2 Vitec Multimedia
3IV1 3ivx 3IVX
3IV2 3ivx 3IVX
AYUV 4:4:4 YUV format *No codec needed
DMB2 ? ?
DVAN ? ?
JBYR ? Kensington?
MTX9 ? Matrox
TY2N ? Trident Microsystems
XXAN ? ?
VTLP Alaris VideoGramPiX ?
MDVD Alex MicroDVD Video (hacked MS MPEG-4) http://www.tiasoft.de/
AP41 AngelPotion Definitive AngelPotion
SMC Apple Graphics (SMC) codec ?
AMPG Array VideoONE MPEG Array Microsystems
AEMI Array VideoONE MPEG1-I Capture Array Microsystems
ASV1 Asus Video Asus
ASV2 Asus Video (2) Asus
ASVX Asus Video 2.0 Asus
CYUY ATI Proprietary YUV compression ATI Technologies
VCR3 ATI VCR 3.0 ATI Technologies
VCR4 ATI VCR 4.0 ATI Technologies
VCR5 ATI VCR 5.0 ATI Technologies
VCR6 ATI VCR 6.0 ATI Technologies
VCR7 ATI VCR 7.0 ATI Technologies
VCR8 ATI VCR 8.0 ATI Technologies
VCR9 ATI VCR 9.0 ATI Technologies
VCR1 ATI Video Codec 1 ATI Technologies
VCR2 ATI Video Codec 2 ATI Technologies
VYU9 ATI YUV ATI Technologies
VYUY ATI YUV ATI Technologies
AURA AuraVision Aura 1: YUV 411 AuraVision Corporation
AUR2 AuraVision Aura 2: YUV 422 AuraVision Corporation
AASC Autodesk Animator codec Autodesk
AFLC Autodesk Animator codec Autodesk
AFLI Autodesk Animator codec Autodesk
FLIC Autodesk FLI/FLC Animation http://www.autodesk.com
MWV1 Aware Motion Wavelets Aware Inc.
_BIT, BI_BITFIELDS (Raw RGB) * No codec needed
_JPG, BI_JPEG JPEG compressed Joint Photo Experts Group
_PNG, BI_PNG PNG compressed W3C/ISO/IEC (RFC-2083)
_RGB, BI_RGB Raw Bitmap * No codec needed
_RL4, BI_RLE4 (RLE 4bpp RGB) * No codec needed
_RL8, BI_RLE8 (RLE 8bpp RGB) * No codec needed
YUYV BI_YUYV, Canopus Canopus, Co., Ltd.
BINK Bink Video RAD Game Tools
BW10 Broadway MPEG Capture/Compression Data Translation
CGDI Camcorder Video Microsoft
CDVC Canopus DV Codec Canopus
ICLB CellB Videoconferencing Codec InSoft
CVID Cinepak by Supermac Supermac
CLJR Cirrus Logic YUV 4:1:1 Cirrus
UCOD ClearVideo eMajix.com
CMYK Common Data Format in Printing Colorgraph (UK)
BTCV Composite Video Codec Conexant
BTVC Conexant Composite Video Conexant
Y422 Copy of UYVY used in Pyro WebCam firewire camera ADS Technologies
CYUV Creative Labs YUV Creative Labs, Inc.
DVMA Darim Vision DVMPEG (dummy for MPEG compressor) http://www.darvision.com/
FRWT Darim Vision Forward Motion JPEG http://www.darvision.com/
FRWU Darim Vision Forward Uncompressed http://www.darvision.com/
DIB Device Independent Bitmap * No codec needed
SDCC Digital Camera Codec Sun Communications
DXTn DirectX Compressed Texture Microsoft
DXTC DirectX Texture Compression Microsoft
DXT1 DirectX Texture Compression Format 1 Microsoft Corporation
DXT2 DirectX Texture Compression Format 2 Microsoft Corporation
DXT3 DirectX Texture Compression Format 3 Microsoft Corporation
DXT4 DirectX Texture Compression Format 4 Microsoft Corporation
DXT5 DirectX Texture Compression Format 5 Microsoft Corporation
DIV4 DivX 3 Fast-Motion DivX
DIV3 DivX 3 Low-Motion DivX
DIVX DivX 4 (OpenDivX) Project Mayo
DIV5 DivX 5.0 divx.com
DX50 DivX 5.0 divx.com
DIV6 DivX ;-) (MS MPEG-4 v3) ?
DPSC DPS PAR Motion JPEG DPS/Leitch
CFCC DPS Perception Digital Processing Systems
DPS0 DPS Reality Motion JPEG DPS/Leitch
TM2A Duck TrueMotion Archiver 2.0 http://www.duck.com/
DVHD DV 1125 lines at 30.00 Hz or 1250 lines at 25.00 Hz IEC Standard
DSVD DV Codec ?
DVSL DV compressed in SD (SDL) IEC Standard
PDVC DVC codec I-O Data Device, Inc.
DVC DVC/DV Video IEC 61834 and SMPTE 314M
DVCP DVC/DV Video IEC 61834 and SMPTE 314M
DVSD DVC/DV Video IEC 61834 and SMPTE 314M
DVE2 DVE-2 Videoconferencing Codec InSoft
DVX1 DVX1000SP Video Decoder Lucent
DVX2 DVX2000S Video Decoder Lucent
DVX3 DVX3000S Video Decoder Lucent
ESCP Escape Eidos Technologies
ETV1 eTreppid Video Codec eTreppid Technologies
ETV2 eTreppid Video Codec eTreppid Technologies
ETVC eTreppid Video Codec eTreppid Technologies
EM2V Etymonix MPEG-2 I-frame http://www.etymonix.com/
XYZP Extended PAL format XYZ palette http://www.riff.org
YUVP Extended PAL format YUV palette http://www.riff.org
MPG3 FFmpeg DivX ;-) (MS MPEG-4 v3) ?
VIV1 FFmpeg H263+ decoder ?
MPG1 FFmpeg MPEG 1/2 ?
MPG2 FFmpeg MPEG 1/2 ?
BLZ0 FFmpeg MPEG-4 ?
MP4V FFmpeg MPEG-4 ?
DIV1 FFmpeg OpenDivX ?
FLJP Field Encoded Motion JPEG D-Vision
FRWD Forward Motion JPEG SoftLab-Nsk
FRWA Forward Motion JPEG with alpha channel SoftLab-Nsk
FVF1 Fractal Video Frame Iterated Systems, Inc.
_RAW Full Frames (Uncompressed) N.A.
M4S2 Fully Compliant MPEG-4 v2 simple profile codec Microsoft
IPDV Giga AVI DV Codec I-O Data Device, Inc.
Y8 Grayscale video ?
D261 H.261 CCITT / ITU Standard
M261 H.261 Microsoft
D263 H.263 CCITT / ITU Standard
M263 H.263 Microsoft
HFYU Huffman Lossless Codec ?
ROQV Id RoQ File Video Decoder ?
YV12 Identical to IYUV but the order of the U and V planes is switched *No codec needed
IR21 Indeo 2.1 Intel
RT21 Indeo 2.1 Intel Corporation
IV30 Indeo 3.0 Intel Corporation
IV31 Indeo 3.1 Intel Corporation
IV32 Indeo 3.2 Ligos
IV33 Indeo 3.3 Ligos
IV34 Indeo 3.4 Ligos
IV35 Indeo 3.5 Ligos
IV36 Indeo 3.6 Ligos
IV37 Indeo 3.7 Ligos
IV38 Indeo 3.8 Ligos
IV39 Indeo 3.9 Ligos
IAN Indeo 4 Codec Intel
IV40 Indeo Interactive Ligos
IV41 Indeo Interactive Ligos
IV42 Indeo Interactive Ligos
IV43 Indeo Interactive Ligos
IV44 Indeo Interactive Ligos
IV45 Indeo Interactive Ligos
IV46 Indeo Interactive Ligos
IV47 Indeo Interactive Ligos
IV48 Indeo Interactive Ligos
IV49 Indeo Interactive Ligos
IV50 Indeo Interactive Ligos
IF09 Indeo YVU9 (YVU9 with additional delta-frame info after the U plane) *No codec needed
AVDJ Independent JPEG Group's codec ?
AVRN Independent JPEG Group's codec ?
IRAW Intel YUV Uncompressed Intel
IJPG Intergraph JPEG Intergraph
IUYV Interlaced version of UYVY http://www.leadtools.com/
IY41 Interlaced version of Y41P http://www.leadtools.com/
H260 ITU H.260 ITU
H261 ITU H.261 ITU
H262 ITU H.262 ITU
H263 ITU H.263 ITU
I263 ITU H.263 Intel
ILVR ITU H.263+ Codec ?
H264 ITU H.264 ITU
KMVC Karl Morton's Video Codec (presumably) Team17 Software
ABYR Kensington ? Kensington
ILVC Layered Video Intel
MSZH LCL (Lossless Codec Library) http://www.geocities.co.jp/Playtown-Denei/2837/LRC.htm
ZLIB LCL (Lossless Codec Library) zlib compression http://www.geocities.co.jp/Playtown-Denei/2837/LRC.htm
Ljpg LEAD MJPEG Codec Lead Technologies
LEAD LEAD Video Codec Lead Technologies
V261 Lucent VX2000S Lucent
DV25 Matrox DVCPRO codec Matrox
DV50 Matrox DVCPRO50 codec Matrox
MMES Matrox MPEG-2 I-frame Matrox
MTX1 Matrox, possibly a texture format Matrox
MTX2 Matrox, possibly a texture format Matrox
MTX3 Matrox, possibly a texture format Matrox
MTX4 Matrox, possibly a texture format Matrox
MTX5 Matrox, possibly a texture format Matrox
MTX6 Matrox, possibly a texture format Matrox
MTX7 Matrox, possibly a texture format Matrox
MTX8 Matrox, possibly a texture format Matrox
CWLT Microsoft Color WLT DIB Microsoft
GWLT Microsoft Greyscale WLT DIB Microsoft
DIV2 Microsoft MPEG-4 v1/v2 ?
CRAM Microsoft Video 1 Microsoft
WHAM Microsoft Video 1 Microsoft
PIXL MiroXL, Pinnacle PCTV Pinnacle (http://www.pinnaclesys.com)
YUV8 MM_WINNOV_CAVIAR_YUV8 Winnov, Inc.
CHAM MM_WINNOV_CAVIARA_CHAMPAGNE Winnov, Inc.
MJPA Morgan Motion JPEG Codec http://www.morgan-multimedia.com
MJPB Morgan Motion JPEG Codec http://www.morgan-multimedia.com
MJ2C Morgan Multimedia JPEG2000 Compression http://www.morgan-multimedia.com/
MC12 Motion Compensation Format ATI Technologies
MCAM Motion Compensation Format ATI Technologies
TLMS Motion Intraframe Codec TeraLogic
TLST Motion Intraframe Codec TeraLogic
TMIC Motion Intraframe Codec TeraLogic
GPEG Motion JPEG gabest@freemail.hu
mJPG Motion JPEG -
MJPG Motion JPEG -
GLZW Motion LZW gabest@freemail.hu
MV12 Motion Pixels Codec (old) Motion Pixels
MPGI MPEG Sigma Designs
MPEG MPEG-1 Chromatic Research
PIM1 MPEG-1 Realtime (Pinnacle Cards) Pinnacle (http://www.pinnaclesys.com)
PIM2 MPEG-2 IP (Pinnacle Cards) Pinnacle (http://www.pinnaclesys.com)
MPG4 MPEG-4 Microsoft
3IVX MPEG4-based codec 3ivx http://www.3ivx.com
MRCA Mrcodec FAST Multimedia
NT00 NewTek LightWave HDTV YUV with Alpha-channel http://www.newtek.com/
NUV1 NuppelVideo ?
NVS0 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVS1 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVS2 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVS3 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVS4 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVS5 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVT0 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVT1 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVT2 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVT3 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVT4 Nvidia, probably a texture format Nvidia
NVT5 Nvidia, probably a texture format Nvidia
PVMM PacketVideo Corporation MPEG-4 PacketVideo Corporation
Y41T PC1 4:1:1 with transparency Brooktree Corporation
PIMJ Pegasus Lossless JPEG Pegasus Imaging (http://www.pegasusimaging.com)
JPGL Pegasus Lossless Motion JPEG http://www.jpg.com/
PVW2 Pegasus Wavelet 2000 Compression Pegasus Imaging (http://www.pegasusimaging.com)
PHMO Photomotion IBM Corporation
IYUV Planar YUV format (8-bpp Y plane, followed by 8-bpp 2×2 U and V planes) *No codec needed
YVU9 Planar YUV format (8-bpp Y plane, followed by 8-bpp 4×4 U and V planes) *No codec needed
MPNG PNG images decoder ?
IGOR Power DVD ?
PVEZ PowerEZ Horizons Technology
SMSC Proprietary codec Radius
SMSD Proprietary codec Radius
BT20 Prosumer Video Conexant
Q1.0 Q-Team's QPEG (www.q-team.de) ?
Q1.1 Q-Team's QPEG (www.q-team.de) ?
QPEG QPEG 1.1 Q-Team
AZPR Quicktime Apple Video ?
RPZA Quicktime Apple Video ?
PGVV Radius Video Vision Radius
DMB1 Rainbow Runner hardware compression Matrox
RGB Raw BGR32 * No codec needed
I420 RAW I420 ?
RGBA Raw RGB w/ Alpha * No codec needed
RGBT Raw RGB w/ Transparency * No codec needed
BGR Raw RGB32 * No codec needed
ANIM RDX Intel
RVX RDX Intel
RMP4 REALmagic MPEG-4 (unauthorized XVID copy) http://www.sigmadesigns.com/
RV10 RealVideo 1.0 RealNetworks
RV13 RealVideo 1.0 variant RealNetworks
RV20 RealVideo 2.0 RealNetworks
RV30 RealVideo 3.0 RealNetworks
RV40 RealVideo 4.0 RealNetworks
EKQ0 related to Elsa Graphics cards http://www.elsa.com/
ELK0 related to Elsa Graphics cards http://www.elsa.com/
HMCR Rendition Motion Compensation Format Rendition
HMRR Rendition Motion Compensation Format Rendition
RUD0 Rududu video codec http://rududu.ifrance.com/rududu/
RLE Run Length Encoded * No codec needed
MRLE Run Length Encoding Microsoft Corporation
MP2v S-Mpeg 4 version 1 Microsoft
MP42 S-Mpeg 4 version 2 Microsoft
MP43 S-Mpeg 4 version 3 Microsoft
MP4S S-Mpeg 4 version 3 Microsoft
RLE4, Same as BI_RLE4 (RLE 4bpp RGB) * No codec needed
RLE8, Same as BI_RLE8 (RLE 8bpp RGB) * No codec needed
UYNV Same as UYVY Nvidia
Y411 Same as Y41P *No codec needed
YUNV Same as YUY2 Nvidia
Y800 Simple, single Y plane for monochrome images * No codec needed
nAVI SMR Codec (hack of Microsoft Mpeg-4) IRC #shadowrealm
SVQ1 Sorenson Video Sorenson Media
SVQ3 Sorenson Video 3 (Apple Quicktime 5) http://www.sorenson.com/
SPIG Spigot Radius
SPLC Splash Studios ACM Audio Codec http://splashstudios.net/
STVA ST CMOS Imager Data (Bayer) ST Microelectronics
STVC ST CMOS Imager Data (Bunched) ST Microelectronics
STVY ST CMOS Imager Data (Extended CODEC Data Format with Correction Data) ST Microelectronics
STVX ST CMOS Imager Data (Extended CODEC Data Format) ST Microelectronics
STVB ST CMOS Imager Data (Nudged Bayer) ST Microelectronics
JPEG Still Image JPEG DIB Microsoft Corporation
SP54 Sunplus Sp54 Codec for Mustek GSmart Mini 2 Logitech
SFMC Surface Fitting Method CrystalNet
TVJP Targa 2000 board Pinnacle/Truevision
TVMJ Targa 2000 board Pinnacle/Truevision
TSCC TechSmith Screen Capture Codec Techsmith Corp.
TV10 Tecomac Low-Bit Rate Codec Tecomac, Inc.
TY0N Tecomac Low-Bit Rate Codec http://www.tecomac.com
T420 Toshiba YUV 4:2:0 Toshiba
TY2C Trident Decompression Driver Trident Microsystems
TM20 TrueMotion 2.0 Duck Corporation
TM2X TrueMotion 2X Duck Corporation
TR20 TrueMotion RT 2.0 Duck Corporation
DUCK TrueMotion S Duck Corporation
TMOT TrueMotion S Horizons Technology
U263 UB Video H.263/H.263+/H.263++ Decoder ?
UMP4 UB Video MPEG 4 http://www.ubvideo.com
ULTI Ultimotion IBM Corporation
UYVY UYVY (packed 4:2:2) *No codec needed
Y42T UYVY with pixel transparency support Brooktree Corporation
VDOW VDOLive VDONet
VDOM VDOWave VDONet
VQC2 Vector-quantised codec 2 (research) http://eprints.ecs.soton.ac.uk/archive/00001310/01/VTC97-js.pdf
VIFP VFAPI Reader Codec http://www.yks.ne.jp/~hori/
VGPX VGPixel Codec Alaris
LSVM Vianet Lighting Strike Vmail (Streaming) http://www.vianet.com
MSVC Video 1 Microsoft Corporation
NTN1 Video Compression 1 Nogatech
VDCT Video Maker Pro DIB Vitec Multimedia
SV10 Video R1 Sorenson Media
VIXL Video XL Miro (now part of Pinnacle Systems)
ZPEG Video Zipper Metheus
s422 VideoCap C210 Tekram International
VLV1 Videologic codec VideoLogic (now PURE Digital)
VSSH Videosoft H.264 Codec 2 Videosoft, http://www.videosoftinc.com/
VDTZ VideoTizer YUV Codec Darim Vision Co.
VIV2 Vivo H.263 Vivo Software
VIVO Vivo H.263 Vivo Software
VP30 VP3 On2
VP31 VP3 On2
VP40 VP4 On2 Technologies
VP50 VP5 On2 Technologies
VP60 VP6 On2 Technologies
VP61 VP6 On2 Technologies
VP62 VP6 On2 Technologies
VX1K VX1000S Video Codec Lucent
VXSP VX1000SP Video Codec Lucent
VX2K VX2000S Video Codec Lucent
SQZ2 VXTreme Video Codec V2 Microsoft
WBVC W9960 Winbond Electronics
smsv Wavelet Video WorldConnect
CJPG WebCam JPEG Creative Labs
WJPG Winbond JPEG? ?
WMV1 Windows Media Video V7 Microsoft Corporation
WMV2 Windows Media Video V8 Microsoft Corporation
WMV3 Windows Media Video V9 Microsoft Corporation
MSS1 Windows Screen Video ?
WNV1 Winnov Hardware Compression Winnov
WINX Winnov Software Compression Winnov
XMPG XING MPEG XING Corporation
x263 Xirlink Xirlink
XLV0 XL Video Decoder NetXL Inc.
XVID XviD xvid.org (open source)
UYVP YCbCr 4:2:2 extended precision Evans & Sutherland
YU92 YUV Intel Corporation
YC12 YUV 12 codec Intel
Y41P YUV 4:1:1 Packed *No codec needed
Y41B YUV 4:1:1 Planar Weitek
CPLA YUV 4:2:0 Weitek
VIDS YUV 4:2:2 CCIR 601 for V422 Vitec Multimedia
Y42B YUV 4:2:2 Planar Weitek USA
Y211 YUV packed *No codec needed
YUY2 YUV packed 4:2:2 *No codec needed
YVYU YUV packed 4:2:2 *No codec needed
CC12 YUV12 Codec Intel
YUV9 YUV9 Intel Corporation

7. DIVX I HANGI CIHAZLAR NASIL DESTEKLER ?
1. DVD player yada eşdeğer cihazların üstünde DivX yazısı varsa bu DivX i desteklediği belirtir. Ama siz yinede cihazın kullanım kitapçığından hangi codec leri destekledine bir bakın.

Bize ençok gerekli codecler Divx 3.11, Divx 4, Divx 5, Divx 6 , XviD

2. Bilgisayar da ise gerekli olan bir codec paketi kurmaktır. K-lite veya Ace codec paketlerinden birini kurarak divx keyfini sürebilirsiniz.

3. PDA veya Cep Telefonunda ise kurulan divx programı ile divx codecleri beraber yüklenir.

Devam edecek...
 
Katılım
25 Eylül 2006
Mesajlar
611
Excel Vers. ve Dili
Windows-XP_TR
Ofis-2003_TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
26/10/2022
Bu tür değişik konular burada işlenmeye devam edilirse hepimiz çok istifade edeceğiz.
Bigilendirmeniz için teşekkürler..
 

Rulemaster

Altın Üye
Katılım
27 Mart 2006
Mesajlar
147
Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2019 TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08-02-2026
Bu faydalı bilgiler için teşekkürler....
 
Üst