X kapat düğmesi

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
Merhaba,
Ben hazırladığım çalışma kitabında sayfalara şifreli koruma koydum. Ancak exceli kapatmak için X kapat düğmesine tıklayıp programdan çıkmak istediğimde, sayfa korumasını kaldırmak istediğimde çıkan ve şifre isteyen kutu çıkıyor. Programa aynı zamanda kapat butonu da koydum. O butona tıklayıp çıkınca bir hata vermiyor. Acaba pencerenin/sayfanın sağ üst köşesinde bulunan ve exceli kapatmak için kullandığımız X kapat düğmesini etkisiz/pasif hale getirebilirmiyiz. Böylece kullanıcı program içerisindeki kapat butonuna tıklayarak programı kapatmak zorunda kalsın. Eğer bu anlattığım mümkünse bunun makro kodu nasıl olmalıdır. Formda çok aradım, ancak sadece useform üzerindeki X kapat düğmesini etkisiz hale getirme şekli anlatılmış. Exceli kapatan X kapat düğmesini etkisiz hale getiren herhangi bir kod bulamadım.
Şimdiden çok teşekkürler.
İyi çalışmalar.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Örnek dosya eklerseniz farklı çözümler üretilebilir.

Mdemir63

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis2010 32Bit Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
19-02-2026
Selamlar,

Aşağıdaki kodları siteden aldım
Ben denedim çok güzel çalışıyor. Belki işinize yarar. Yalnız Userform da denendim.
Kolay gelsin

Private Sub UserForm_QueryClose(Cancel As Integer, CloseMode As Integer)
If CloseMode = vbFormControlMenu Then
Cancel = True
MsgBox "Lütfen " & Application.UserName & vbCrLf & "Kapat Butonunu Kullan!", vbCritical, Application.UserName
End If
End Sub

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
Teşekkürler sayın Komutan. Benim aradığım Exceli kapatan X kapat düğmesini etkisiz hale getiren makro kodu. Useform üzerindeki X kapat düğmesini etkisiz hale getiren kod değil.

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
Tekrar merhabalar,
İstediğiniz örnek dosyayı ekte gönderiyorum.
Yardımınız için şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin.

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
Ek dosya

Ek dosya gelmedi herhalde tekrar gönderiyorum

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
Tekrar merhaba,
Exceli kapatırken kullanılan sağ üstteki X kapat düğmesini etkisiz/pasif hale getirecek kod sormuştum. Korhan Bey örnek dosya eklerseniz farklı çözümler üretebiliriz demişti. 19.09.2008 tarihinde ek dosya ekledim, zannederim yoğunluktan farkedilmedi. Benim istediğim ekteki çalışmada kullanıcı exceli sağ üstteki X kapat düğmesinden kapatmak istediğinde düğme pasif olduğundan exceli kapatamasın, eğer bu mümkün değilse en azından kullanıcı X kapat düğmesinden kapatmak istediğinde kullanıcıya programı aşağıdaki kapat butonundan kapatması gerektiği yönünde mesaj gelsin ve böylece kullanıcı exceli oluşturduğum kapat butonundan kapatmak zorunda kalsın. Forumda sadece useformdaki X kapat düğmesini etkisizleştiren kod var, tüm exceli kapatan X düğmesi ile ilgili kod yok.
İlginize tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Excel 2003 Türkçe
Tekrar merhaba,
Exceli kapatırken kullanılan sağ üstteki X kapat düğmesini etkisiz/pasif hale getirecek kod sormuştum. Korhan Bey örnek dosya eklerseniz farklı çözümler üretebiliriz demişti. 19.09.2008 tarihinde ek dosya ekledim, zannederim yoğunluktan farkedilmedi. Benim istediğim ekteki çalışmada kullanıcı exceli sağ üstteki X kapat düğmesinden kapatmak istediğinde düğme pasif olduğundan exceli kapatamasın, eğer bu mümkün değilse en azından kullanıcı X kapat düğmesinden kapatmak istediğinde kullanıcıya programı aşağıdaki kapat butonundan kapatması gerektiği yönünde mesaj gelsin ve böylece kullanıcı exceli oluşturduğum kapat butonundan kapatmak zorunda kalsın. Forumda sadece useformdaki X kapat düğmesini etkisizleştiren kod var, tüm exceli kapatan X düğmesi ile ilgili kod yok.
İlginize tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar.
Merhaba;
Herhangi bir programda UserForm çalışırken Excel zaten pasif durumdadır. Bu yüzden kullanıcı arkaplanda çalışan Excel'e müdahale edemez.

Kolay gelsin.

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
Zannederim benim söylediğim yanlış anlaşıldı. Ben sayfamda useform kullanmıyorum. Sadece forumda usformdaki x kapat düğmesini etkisiz hale getiren kodlar olduğunu söyledim. Ancak bana lazım olan, useform kullanılmayan normal exceldeki X kapat düğmesini etkisiz hale getiren formül.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz.

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
x kapat düğmesi

Gönderdiğiniz örnek dosyadaki kodlar tam istediğim gibi. Teşekkürler. Yalnız ordaki kodları ekte yer çalışmamda ilgili yerlere eklediğimde hata veriyor. O kodları ekteki çalışmada kendi kodlarım engellenmeden nereye, nasıl yerleştirmeliyim, vaktiniz varsa ve onu da belirtebilirseniz çok sevinirim.

Bir başka sorun da, web sitenizin verdiği hizmetlerin hızı ve kalitesinin artması nedeniyle üye ve kullanıcı sayınız arttığından bazen server'ınız meşgul uyarısı veriyor ve herhangi bir işlem yapmıyor. Bu sorun da halledilebilirse zannederim çok daha güzel olacak.

Takrar teşekkürler.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Ekte örnek dosyanız üzerinde gerekli değişikliği yaptım. İncelermisiniz.

Excel Vers. ve Dili
excel2002-Türkçe
x kapat düğmesi

Kodlar sorunsuz çalışıyor. İlginiz ve yardımınız için teşekkürler.

Excel Vers. ve Dili
makro
slm arkadaşlar ben burdan eklemiş olduğunuz dosyaları incelemek istiyorum fakat dosylar indirilemiyor, linkler kırık.Madem konuyuda kapatalım bu formla ilgilenen arkadaşlar ya linklerle ilgilenirse yada konuyu kapatırsa çok memnun olacağım. çünkü zaman kaybına yol açmakta teşeekkürler.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz.

Kullanılan kodlar;

Boş bir modüle aşağıdaki kodu uygulayın. Sayfa üzerine buton yerleştirip makroyu atayın.

Kod:
Option Explicit

Public KONTROL As Boolean

Sub DOSYAYI_KAPAT()
    Dim ONAY As Byte

ONAY = MsgBox("Dosyayı kaydetmek istiyor musunuz ?" & vbCrLf & _
    "(Evet) ; Dosyayı kaydedip kapatır." & vbCrLf & _
    "(Hayır) ; Dosyayı kaydetmeden kapatır." & vbCrLf & _
    "(İptal) ; İşlemi iptal eder.", vbQuestion + vbYesNoCancel)

If ONAY = vbYes Then
    KONTROL = True
        If Excel.Application.Windows.Count > 1 Then
        ThisWorkbook.Save
        ThisWorkbook.Close
        Else
        ThisWorkbook.Save
        Application.Quit
        End If

ElseIf ONAY = vbNo Then
    KONTROL = True
        If Excel.Application.Windows.Count > 1 Then
        ThisWorkbook.Close
        Else
        Application.Quit
        End If

ElseIf ONAY = vbCancel Then
    End If
End Sub

Çalışma kitabının ThisWorkbook bölümüne aşağıdaki kodu uygulayın.

Kod:
Option Explicit

Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
    If KONTROL = False Then
    Cancel = True
    MsgBox "X (Çıkış) düğmesi pasif durumdadır. Lütfen sayfa üzerindeki çıkış düğmesini kullanın.", vbExclamation, "Dikkat !"
    End If
End Sub

Ekli dosyalar