XIRR ve IRR arasındaki fark

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 SP2 MSO
Kimse bilmiyor mu? İç Verim Hesaplaması olan XIRR ve IRR arasındaki fark.

Merhabalar, Benim İç Verim Oranı hesaplaması olan IRR ve XIRR arasındaki fark ile ilgili bir sorum var.

XIRR ve IRR ile ilgili olarak eğer nakit akışlarını aynı miktarlarda ve yıllık bazda hesaplama yaptırır isek nerede ise fark olmasızın aynı çıkıyor. Ama Yıllık bazda elde edilen aynı nakit akışını XIRR'da örneğin 6 aylık dönemler halinde hesaplatırır ise hesaplanan yıllık XIRR ile arada ciddi bir fark oluşuyor. Bu konuda benim mantık / yorumlama hatamın ne olduğunu sözyleyebilirseniz çok sevinirim.

Bu konuyu örnekleyecek olursak;(Tarih bilgileri özellikle gösterilmiştir)

IRR İçin;

Tarih Nakit Akışı
Nakit Çıkışı 31.12.10 -1000

Nakit Girişi 31.12.11 1000
Nakit Girişi 31.12.12 1000

IRR 62%

Aynı Nakit giriş miktarlarını 6 aylık dönemlerde elde edildiğini varsayar isek;

Tarih Nakit Akışı
Nakit Çıkışı 31.12.10 -1.000

Nakit Girişi 30.06.11 500
Nakit Girişi 31.12.11 500
Nakit Girişi 30.06.12 500
Nakit Girişi 31.12.12 500

XIRR 82%

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 SP2 MSO
Bu konuda kimsenin cevap yazamaması çok tuhaf kimse bilmiyor demek ki

Merhabalar, Benim İç Verim Oranı hesaplaması olan IRR ve XIRR arasındaki fark ile ilgili bir sorum var.

XIRR ve IRR ile ilgili olarak eğer nakit akışlarını aynı miktarlarda ve yıllık bazda hesaplama yaptırır isek nerede ise fark olmasızın aynı çıkıyor. Ama Yıllık bazda elde edilen aynı nakit akışını XIRR'da örneğin 6 aylık dönemler halinde hesaplatırır ise hesaplanan yıllık XIRR ile arada ciddi bir fark oluşuyor. Bu konuda benim mantık / yorumlama hatamın ne olduğunu sözyleyebilirseniz çok sevinirim.

Bu konuyu örnekleyecek olursak;(Tarih bilgileri özellikle gösterilmiştir)

IRR İçin;

Tarih Nakit Akışı
Nakit Çıkışı 31.12.10 -1000

Nakit Girişi 31.12.11 1000
Nakit Girişi 31.12.12 1000

IRR 62%

Aynı Nakit giriş miktarlarını 6 aylık dönemlerde elde edildiğini varsayar isek;

Tarih Nakit Akışı
Nakit Çıkışı 31.12.10 -1.000

Nakit Girişi 30.06.11 500
Nakit Girişi 31.12.11 500
Nakit Girişi 30.06.12 500
Nakit Girişi 31.12.12 500

XIRR 82%

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit TR - Microsoft Office 365 - Win11 Home
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-01-2026
Merhaba,

Yenisiniz, malum, yoksa böyle bir başlık atamazdınız,

Önce, içerisinde çözüm aradıklarınzı ve olmasını istediklerinizi açıklayan, 2003 formatında örnek bir dosya eklemelisiniz,

Çözüm sonrası da değerli yorumlarınızı yazarsınız.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 SP2 MSO
Sayın 1al2 ver: İlk mesajıma cevap alamadığım için belki dikkat çekebilir diye başlığı düzelterek yeniden sormak istedim. Bu nedenle o şekilde gözüktü. Yazdığım cevap değil, yeniden sormaktı. Ayrıca cevap arayan kişi olduğum için kimseyi de rencide edici bir durumun sözkonusu olması da mümkün değil. Sorumun içinde de çözüm yok, olsa zaten soru olmaz. Excel ekleme öneriniz için de teşekkür ederim. Bundan sonra sorum olduğu takdir'de o şekilde davranırız.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Sayın Cibo Moda,

Önerdiğim çözüm konusunda fikriniz ne acaba?

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 SP2 MSO
Sayın Yurtdaş,

Öncelikle nazik cevabınız ve takibiniz için çok teşekkür ediyorum.
Konu ile ilgili kafamda soru işareti olunca, nasıl bulabilirim arayışı ile Excelweb.tr sayfasını buldum. Yeni olmam nedeniyle, çok iyi bir şekilde de kullanamadığım için, bir müddet de cevap alamayınca, ilgi çekebilir diye mesajımı “kimse bilmiyor mu” diye düzelterek yeniden sordum. Amacım kimseyi rencide etmek olmamasına rağmen bu konuda 1al2ver isimli arkadaş’tan ciddi bir eleştiri aldım. Umuyorum siz aynı şekilde düşünmemişsinizdir. Eğer eleştiriyi hak edecek kadar rencide edici bir sorun yarattı isem, hem sizden hemde diğer tüm diğer arkadaşlardan özür diliyorum.

Anladığım kadarı ile bu konularda son derece (hem excel hemde finansal konularda) yetkin ve bilgilisiniz. Yollamış olduğunuz Finansal Fonksiyonlar çalışmanızı yükledim ve çok yararlı olacağına inanıyorum. Teşekkür ederim.

Konuya dönecek olursak, benim hala anlamakta zorlandığım mesele, aynı cashflow için çok farklı IRR ve XIRR hesaplaması. Ekli dosyadaki örnek ile ilgili olarak;

Nakit çıktısı her 2 model'de de aynı.
Nakit girdileri için; IRR'da tek bir nakit girişi (takip eden yılın son günü), XIRR için ise 6 aylık dönemler için (toplam yıl için aynı kalacak şekilde girişler, 6ncı ayda ve 12nci ayda) girildiğinde çok farklı sonuçlar çıkıyor.

Evet nakit girişleri farklı ve IRR toplam yıl üzerinden, XIRR ise ilgili nakit girişlerini ilgili dönemler üzerinden hesaplıyor. Fakat bu kadar fark nasıl olur konusunda yorum yapamıyorum. Hesaplama mutlaka doğru ama benim bunu nasıl okumam gerekiyor. Benim sorum bu.

Eğer bu konuda sizin yorumunuzu alabilirsem eminin çok faydalı olacak.

Göstermiş olduğunuz ilgi için tekrar teşekkür ediyorum.

Hoşça kalın.

Ekli dosyalar

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Sayın 1al2ver'in bir art niyetinin olduğunu sanmıyorum. Belki yanlış anlaşılma olmuştur.

Şimdi asıl konumuza dönelim.

Aslında bunu daha önce eklediğim dosyada da açıklamaya çalışmıştım. Yine de açıklayayım.

IRR dönemleri periyodik olarak ve düzenli olduklarını varsayar.

Bu nedenle, sorunuzdaki 1000 değerli bir yatırımın Nakit çıkışı bir dönem sonra Nakit girişi 1500 olmuşsa buradaki getiri oranı %50'dir.

Aslında bunu günlük olarak heaspladığımızda, IRR yıllık %40,57'dir.

Eğer nakit girişinin yarısı 30 Haziran ve diğer yarısı 31 Aralıkta olmuşsa bunun IRR'si yıllık %55,56'dır.

Eğer bunu bileşik olarak hesaplarsak, Yani XIRR' ı %74,22 buluruz.

Burada dikkat edlirse, XIRR'de dönemler periyodik ve düzenli değil ancak bu dönemler arasındaki gün sayıları önemlilik arzeder.

Dosyanız ekte.

.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 SP2 MSO
Sayın Yurttaş,

İlgi ve cevabınız için teşekkür ediyorum.

Hoşça kalın.