xlsx. dosyaların bazıları xls. olması

Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-03-2025
Merhaba Sayın hocalarım
Bazı xlsx. excel dosyalarım bilmediğim bir şekilde xls. e dönüştü
ne olmuş olabilir.

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Normal şartlarda dosyayı açıp farklı kaydet diyerek dosya türünü seçerek XLS formatına çevirebilirsiniz.

Ama ifadenizden sizin dosyalar bu işlem olmadan dönüşmüş gibi anlıyorum. Açıkçası ben ilk defa böyle bir durumu duydum..

Çözümünü bende merak ediyorum..

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
CoPilot'un yanıtı :

Bu durumun birkaç olası nedeni olabilir, Necdet. İşte en yaygın senaryolar:

💾 1. Farklı Kaydetme Hatası veya Bilinçli Dönüştürme

• Kullanıcı “Farklı Kaydet” seçeneğiyle dosyayı manuel olarak .xls formatında kaydetmiş olabilir.
  • Bazen uyumluluk amaçlı olarak eski format tercih edilir, özellikle eski sistemlerle çalışılıyorsa.
🕰 2. Otomatik Dönüştürme: Eski Excel Sürümleri

• Excel 2003 veya daha eski sürümler .xlsx formatını tanımaz; açıldığında otomatik olarak .xls formatında yeniden kaydedilebilir.
  • Bu durumda bazı özellikler (örneğin tablolar, dilimleyiciler, çoklu stiller) kaybolabilir.
🧩 3. Makro Desteği – Yanlışlıkla .xls Seçimi

• .xls uzantısı, eski makro içeren Excel 97-2003 çalışma kitabı formatıdır.
  • Dosyada VBA varsa ve kullanıcı .xlsm yerine .xls seçmişse, bu tür bir dönüşüm yaşanabilir.
🔄 4. Otomatik Dönüştüren Uygulamalar veya Script’ler

• Dosyalar bir uygulama, makro ya da komut dosyası aracılığıyla otomatik işleniyorsa, bu işlem sırasında format bilinçsizce .xlse çevriliyor olabilir.
  • Özellikle batch işlemler ya da veri taşıma süreçlerinde bu görülebilir.
🧠 5. İnsan Hatası ve Yanlış Adlandırma

• Dosya uzantısı sadece ad kısmında .xls olarak değiştirilmiş olabilir ama aslında içerik hala .xlsxtir. (Bu dosya açılırken hata verebilir.)

Hazırsan, istersen bir örnek dosyanın yapısını birlikte inceleyebiliriz. Veya bu dönüşümlerin yaşandığı ortamda otomasyon olup olmadığını da birlikte değerlendirebiliriz. Hangisinden başlayalım?